Протестният билборд е трябвало да бъде издигнат в продължение на

...
Протестният билборд е трябвало да бъде издигнат в продължение на
Коментари Харесай

Всеки билборд за пет дни

Протестният билборд е трябвало да бъде повдигнат в продължение на две седмици, засичайки се с откриването на българското европредседателството.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: София отново бе затисната от замърсен въздух, и служителите на реда желаеха пари, с цел да не стачкуват

И още: Wizz Air стартира да лети сред Варна и Виена; Отказва ли се Меркел от климатичните цели за 2020?; Полша сменя основни министри в опит да смекчи тона към Брюксел
9 яну 2018
И Софийският университет ще получи обезщетения от кабинета, с цел да не стачкува
8 яну 2018 Ден преди формалното разкриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и тъкмо пет дни след издигането му, протестният билборд на най-големия полицейски профсъюз - Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) беше демонтиран от компанията, притежател на оборудването. В публично съобещение до медиите от " Метрополис " показват, че са били подведени за наличието на билборда, което е наложило и свалянето му.

Криворазбраното наличие

От компанията не работят непосредствено със синдиката, а поръчката за издигане на билборда е предходна през организацията за медийно обмисляне Argent. " Метрополис " твърди, че съгласно подписания контракт организацията е трябвало авансово да ги уведоми за наличието на рекламата, като е показала, че ще съставлява визия за разпространение на събитие.

В реалност обаче поставеният на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " билборд гласеше, че " Служителите в Министерство на вътрешните работи са по-ниско платени спрямо техните сътрудници в Европейски Съюз. Тяхната съществена заплата е единствено 340 евро ". Основният надпис беше на британски език за да бъде забелязан и свестен от огромна част от формалните посетители за европредседателството на България.

Именно поради несъотвествията сред подадената информация за наличието на визията на билборда, пет дни по-късно от " Метрополис " го демонтират, като показват, че това е процедура при сходни нарушавания. " Метрополис груп АД " е комерсиално сдружение с комерсиални цели и в никакъв случай не сме предоставяли медийния канал, с който да оперираме като естрада за сходен вид изяви ", приключва писмото на компанията.

Изпълнителният шеф на " Метрополис " Тихимир Младенов, разяснява пред " Капитал ", че демонтажът на билборда е мениджърско решение, взето съгласно написаните вътрешни правила на компанията. " Договорни връзки имаме само с организацията, не и със синдиката ", сподели още той.

Медиа шефът на Argent Симона Тенчева разяснява за " Капитал ", че отговорността за наличието се носи от рекламодателя, с който организацията няма подписан контракт.

Иво Пенев, шеф бранш " Контрол на рекламната активност " в Столичния инспекторат, разяснява за " Капитал ", че инспекторатът не е регулатор на наличието на рекламните послания и напомни, че в общинската разпоредба единственото изискване е рекламата да не нарушава общоприетите морални полезности. " Въпрос на контракт сред компанията, която стопанисва оборудването и рекламодателя ", сподели още Пенев.

Позицията на СФСМВР

От най-големия полицейски профсъюз разясниха за " Капитал ", че протестният билборд е трябвало да бъде повдигнат в продължение на две седмици, засичайки се с откриването на българското европредседателството и идването на първите публични посетители. За планирането и координацията на външната реклама от СФСМВР работят с организация медиатор, която се е свързала с Argent, а те оттова и с " Метрополис ".

" До момента имахме единствено един билборд - сваленият, само че след 15 януари планираме слагането на още най-малко три, които ще бъдат позиционирани на централни места по хипотетичния маршрут на делегацията ", изясни пред " Капитал " Валентин Попов, ръководител на управителния съвет на СФСМВР. Той добави, че посланията ще бъдат в същата тема още веднъж на британски език.

По-късно денем стана ясно, че полицейският профсъюз е получил предложение от държавното управление да употребява до 15 януари един от билбордовете, планувани да бъдат заети по отношение на европредседателството. От СФСМВР обаче няма да се възползват от предлагането. " Предпочитаме независимо да организираме всичко към митингите ", сподели за " Капитал " Попов.

В формалното известие до медиите от полицейския профсъюз прибавят, че за 11 януари е планувана среща с министър-председателя, и избират на нея да бъдат решени стабилно проблемите с ниското възнаграждение и да се обсъдят опциите за правене на тактика за публичен ред и сигурност и реформиране на Министерство на вътрешните работи с небосвод 2030 година

Следва инспекция

Министър ръководителят Бойко Борисов разяснява случката с билборда преди съвещанието на държавното управление, което в сряда за първи път е в обновената зала 3 на НДК. Според изявления в медиите той е декларирал, че не вижда на кого пречи посланието и ще ревизира кой и за какво го е свалил.

" Истински засегнат съм от това, което е направила една частна компания и са свалили билборда на митинга на служителите на реда ", съобщи Борисов, който към този момент е разпоредил какво да се предприеме: " Това, което съм разпоредил на Лиляна Павлова, е колкото желаят билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се даде, тъй като не ни пречат ".

" Председателството е на България, нито е мое, нито е на държавното управление. Всички билбордове да се дадат, който каквото неприятно има да каже, там може да го постави и да си каже. Няма да популяризираме България, а всеки каквото желае да постави. Предоставете им ги, с цел да знаем, че най-много добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме ", сподели още Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР