Протестната вълна срещу символи на белгийското колониално минало се засили

...
Протестната вълна срещу символи на белгийското колониално минало се засили
Коментари Харесай

В Белгия продължават да атакуват паметници от колониалното минало

Протестната вълна против знаци на белгийското колониално минало се ускори през днешния ден с атакуване на минимум още две скулптури от деятели против расизма. Това се случва дни преди годишнината от независимостта на Конго, осведоми Агенция Франс Прес.

Бруталното експлоатиране на някогашните белгийски колонии в Централна Африка от дълго време е деликатна тематика и неотдавна проведените митинги след ликвидиране на Джордж Флойд от американската полиция възобновиха дебата.
 Антверпен отстрани скулптура на крал Леополд II след антирасистки митинг
Антверпен отстрани скулптура на крал Леополд II след антирасистки митинг

Движението се възползва от митингите в Съединени американски щати

Днес белгийското кралско семейство беше въвлечено в спор, откакто принц отбрани ръководството на Леополд II, който притежаваше Свободна страна Конго като персонално имение.

Историци означават, че милиони африканци от територията на днешна Демократична република Конго са избити, разчленени или са умряли от болести, до момента в който са работили в плантациите на Леополд II.

Няколко скулптури на краля, който ръководи сред 1865 и 1909 година, бяха намазани с багра или съборени от протестиращи през последните седмици. Подета е петиция за премахването им.

Някои институции отстраниха скулптури в опит да се понижи публичният яд.

Но принц Лоран, брат на крал Филип, даде изявление за SudPresse, с цел да отбрани Леополд II.

" Много хора са работили за Леополд II и са направили злоупотреби, само че това не значи, че Леополд II ги е направил ", акцентира Лоран Белгийски.

" Той в никакъв случай не е стъпвал в Конго, тъй че не виждам по какъв начин може да е наранил хора там ", добави принцът.

Кралският замък не е коментирал намесата на Лоран в дебата. Източник, непосредствен до семейството съобщи пред Агенция Франс Прес, че кралят обмисля позиция по " комплицирания въпрос ".

Междувременно протестиращи оцапаха с алена багра бюст на различен белгийски крал - Бодуен, чичо на Лоран и Филип, който ръководи до 1993 година Бюстът е в катедралата в Брюксел.
 Вдъхновени от митингите в Съединени американски щати, в Белгия желаеха премахването на статуите от колониалното минало
Вдъхновени от митингите в Съединени американски щати, в Белгия желаеха премахването на статуите от колониалното минало

30 000 души в Белгия се подписаха под две петиции за унищожаване на статуите на белгийския крал Леополд II

Край белгийската столица деятели събориха скулптура на Леополд II, снимано от публицисти от телевизия RTBF. " Има толкоз доста знаци на колониализма в Брюксел. Водим акция от години и се опитваме да чуят гласовете ни ", разяснява деятел пред камерата.

На 30 юни Белгия ще означи годишнина от оповестяването на територията на Конго з а самостоятелна страна през 1960 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР