Протестна вълна в София и Синеморец в защита на дивото

...
Протестна вълна в София и Синеморец в защита на дивото
Коментари Харесай

Палатки да, бетон - не : Протести в защита на Карадере и Симеморец

Протестна вълна в София и Синеморец в отбрана на дивото къмпингуване и против бетона на морето ден преди приключване на периода за публично разискване на плана на Министерство на регионалното развитие, който планува забрани за нощуването отвън регламентираните къмпинги.

Екозащитници стачкуваха пред Министерството на районното развиване против застрояването на Карадере тази заран.

Част от тях се срещнаха с представители на ведомството, с цел да внесат своите претенции в местността да остане опцията за диво къмпингуване.

" Тук съм, тъй като останаха прекомерно малко плажовете, на които може да се върви, които не са застроени. Аз съм тук, тъй като не желая цялото Черноморие да стане един Слънчев бряг, или в най-хубавия случай един Слънчев бряг и малко Албени или да кажем нещо от сорта. Мисля, че всички имаме интерес някаква част от българите, които са фенове на свободното къмпингуване, въпреки всичко да останат в България, защото от ден на ден вървят в Гърция ", показа стачкуващ пред БНР.

" Имаше няколко пъти, когато се писаха мнения към община Бяла, и те бяха свързани с разпоредба, която е издигната въз основата на един закон, на който президентът наложи несъгласие. Като цяло дейно лимитира хората, които желаят свободно да къмпингуват..., тъй като тя изисква къмпингуване да се случва на някакви обособени места, само че не се случват някакви съответни регулации, общината не предлага регулации за къмпингуване, тъй че да дефинира къде може да се къмпингува и къде не. В момента, като ги няма тези регулации, в случай че отидем да къмпингуваме и тази разпоредба е в действие, това може да бъде глобено ", сподели друга демонстрантка.

Снощи в Бяла е бил обсъждан Общият организационен проект, който тормози природозащитниците. В срещата са взели участие притежатели на земи и вложители.

В последните няколко седмици към Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) са отправени над 450 цивилен мнения, сподели Люба Батембергска от сдружението " Спаси Карадаре ":

" Само до нас има над 1200 изпратени мнения за опазване на тази околност. "

" В момента Общият организационен проект стъпва на неточни данни. Може да се заложи оценка, такива условия към екологичната оценка, тъй че тя да отрази действително какъв ще бъде резултатът върху развиването на природата от застрояването, което се планува ", разяснява оше Батембергска.

Природозащитниците упорстват да има правила за къмпингуване и те да се съблюдават, да има метод да се заплаща такса, както и да се откри метод за обезщетяване на притежателите на земи.

Голяма част от притежателите на парцели, вложили в Бяла през последните години, желаят местността да се резервира незастроена. Други - с дребни къщи за посетители, имат същата позиция, посочи Люба Батембергска.

С понижените индикатори за застрояване са планувани 25 хиляди нови места, акцентира Батембергска.

" Зад плажа, зад буферната зелена зона стартира строителство с понижени индикатори и до триетажни здания. Навътре, където сега са аграрни и горски земи, се планува едно по-стабилно застрояване, с хотелски комплекси. "

" Палатки да, бетон - не " - под това мото мина тази заран и протестно шествие на жители и екоактивисти в Синеморец . Недоволните потеглиха от центъра на селото и стигнаха до хълма над плаж " Бутамята ", като разположиха палатки до градежи.

Протестиращите са срещу плана за разпоредба на Министерството на районното развиване и благоустройството за свободно къмпингуване. Тя планува да бъде неразрешено нощуването отвън регламентираните къмпинги. Срокът за публично разискване на плана изтича на следващия ден.

Според уредника на митинга Любомир Ханджиев документът не цели регламентиране, а възбрана на свободното къмпингуване.

" Тази проектонаредба е импортирана в 43-ото Народно заседание от по-предишното държавно управление, от едни хора, които явно лобират в полза на бетонната мафия ", разяснява Ханджиев пред bTV.

Протестиращите разпънаха палатки на метри от недостроени обекти. По думите им те скриват гледката към морето. Според Ханджиев това е прегледен образец по какъв начин България се е трансформирала в най-евтината туристическа дестинация.

Протестиращите упорстват за неотложно прекъсване на градежите в Природен парк " Странджа " и на хълма над " Бутамята ", както и за премахването на всички противозаконни и незавършени постройки на морето.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР