Протестна партия и десни националисти сформират едно правителство, което иска

...
Протестна партия и десни националисти сформират едно правителство, което иска
Коментари Харесай

Италия: Колко дълго ще издържи новата коалиция?

Протестна партия и десни националисти образуват едно държавно управление, което желае да харчи доста пари и да се опълчи на Европейски Съюз. Лицето на смяната е професор правист без политически опит, установи Дойче веле.
От Рим осведоми Бернд Ригерт.


" Какво става тук? " - питаха се индийски туристи и някои италиански минувачи в сряда вечерта пред президентския замък в Рим. Обикновено огромният площад е наличен за минувачи и туристи. Тази вечер обаче той бе отцепен от карабинерите за един необикновен посетител. Президентът Серджо Матарела одобри новия министър-председател Джузепе Конте на двучасов диалог. Журналистите се бяха събрали пред високия шест метра портал. Туристите продължиха пътя си след късото пояснение, че тук се сформира ново италианско държавно управление. Само малко на брой последователи на протестното придвижване " Пет звезди " и на дясноекстремистката съдружна партия " Северна лига " са се събрали пред президентския замък. Те ръкопляскат, когато новоизбраният министър председател напуща двореца. Джузепе Конте подвига ръка за привет и се качва в тъмна лимузина, която го води към Палацо Киджи, където е формалната резиденция на министър-председателя.

" Тук ще се написа история ", споделя водачът на придвижването " Пет звезди " Луиджи Ди Майо. И добавя, че първото популистко държавно управление ще работи " за хората в Италия ".

Премиер без власт

Новият министър председател Джузепе Конте разгласи в къса декларация, че ще управлява едно " държавно управление на смяната " и ще бъде " юрист на всички италианци ". Той добави, че естествено ще съблюдава италианската конституция и ще извършва европейските отговорности на Италия. Това несъмнено няма да му попречи да отработи дългия лист с желанията на двете партии, вписани в съдружния контракт. Юристът Конте не принадлежи към никоя от двете партии. Джузепе Конте е идеалният компромис, считат водачите на двете партии, които не желаеха да позволен един от тях да седне в министър-председателското кресло. Председателят на ксенофобската " Северна лига " Матео Салвини обаче съобщи ясно, че чака Джузепе Конте да играе по свирката на съдружните партии. " Той е самостоятелен, само че знае, че ние имаме болшинство в Народното събрание ", съобщи буквално Салвини.

Дългият лист с изборни обещания

Джузепе Конте може да ръководи единствено с гласовете на популистите и в двете камари на Народното събрание. Идната седмица новакът в политиката Конте би трябвало да изиска избор на доверие за кабинета си от " Пет звезди " и " Северна лига ". Минава за несъмнено, че той ще получи вота. Председателите на двете партии ще заемат надлежно постовете на вътрешен министър и министър на стопанската система и ще насочват " своя " министър председател.

Над 50 % от италианците, които гласоподаваха за двете съдружни партии, чакат министър председателят Конте да организира решителна данъчна промяна, да понижи границата на пенсионната възраст, да вкара общ най-малък приход за безработни, да изгони от страната до 500 000 мигранти и да предоговори в интерес на Италия европейските контракти. Освен това - да съблюдава границата на недостига и да не разрешава на Европейска комисия да го командва.

Всичко това е залегнало под мотото " Италия преди всичко ". Това беше бойният зов на новата коалиция, който накара Европейски Съюз да потрепери. В благозвучие със съставянето на държавното управление Европейска комисия заяви, че Италия е изпълнила всички фискални условия през предходната година.

Европейски Съюз тегли алена линия

Брюксел чака още повече новаторски стъпки, които би трябвало да доведат до икономии от 10 милиарда евро. Това обаче е немислимо с новото държавно управление. То желае да усили до 100 милиарда разноските през идните години. Понастоящем държавните задължения на Италия съставляват 2,3 трилиона евро. Европейска комисия заплашва да задвижи наказателна процедура, в случай че тези задължения не бъдат последователно понижени. Сдружението на италианските индустриалци прикани държавното управление да работи внимателно, с цел да не заплаши доверието в Италия. Ако интернационалните финансови пазари снемат доверието си от Италия, страната бързо ще затъне в дългова рецесия. Партията " Северна лига " обаче упорства точно един неприкрит съперник на еврото да заеме поста на финансовия министър. 81-годишният професор по стопанска система Паоло Савоне към момента не е положил клетва, само че може да се трансформира в сериозен проблем за еврогрупата в Брюксел.

Краткотраен опит

Повечето политически наблюдаващи поучават да се изчака и да бъде оставено новото държавно управление да работи. Според тях, прибързаната рецензия от Брюксел, Берлин или Париж е по-скоро контрапродуктивна. Това показа шефката на Европейския съвет за интернационалните връзки Силвия Франческон в изявление за Дъждовни води. Историкът Джовани Орсина от римския самостоятелен университет Луис-Гвидо Карли също моли за самообладание. Той счита, че странната коалиция на популистите няма да издържи дълго. " Те ще се опитат да прокарат някои неща, само че аз считам, че няма да съумеят. Единственото нещо, което свързва двете партии, е тяхната опозиция против всичко одобрено. Тяхното съдействие няма да трае дълго ", споделя Джовани Орсина. Юристката Силвия Франческон дава на новия министър-председател най-вече година време. След това несъмнено ще се проведат нови избори. " Всичко друго би ме изненадало ", споделя тя. Джузепе Конте води 65-тото държавно управление за 73 години след Втората международна война. Тоест, статистиката приказва по-скоро за малко ръководство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР