Протестна акция провежда КНСБ рано тази сутрин пред парламента. Синдикатите

...
Протестна акция провежда КНСБ рано тази сутрин пред парламента. Синдикатите
Коментари Харесай

КНСБ посреща депутатите със синдикална елха и протестни гирлянди

Протестна акция организира КНСБ рано тази заран пред Народното събрание. Синдикатите посрещнат народните представители при започване на работния ден и показват настояванията си за нов бюджет и нарастване на минималната работна заплата до 850 лв., съобщи кореспондент на БГНЕС.

Пространството към служебния вход на Народното събрание е " украсено " с протестни синдикални гирлянди с надсловия „ Стига към този момент работещи небогати! Сметките порастват, заплатите не! Доходи за всички, а не за малко на брой! ”. Те раздадоха на депутатите елха като на нея вместо коледни играчки бяха сложени настояванията на работеща България.

Корнелия Нинова, водачът на Българска социалистическа партия слезе при протестиращите и съобщи, че настояванията на синдикатите ще бъдат защитавани от левицата.

„ Ние сме внесли още от 21 октомври Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, ще се борим минималната работна заплата да доближи 850 лева, т.е. 50% от междинната такава, ние също желаеме повече пари за обществени политики, тъй че нашите претенции се припокриват ”, сподели тя.

Относно настояванията на КНСБ законодателната власт да задължи Министерски съвет минималната работна заплата за 2023 година да не бъде под прага от 850 лева, Нинова съобщи, че не е сигурна дали ще се осъществя това, защото има решения на Конституционния съд - две на брой, съгласно които законодателната и изпълнителната власт не могат да се смесват.

„ Въпреки това ние ще се борим за корекция на бюджета сред първо и второ четене, в което да увеличим обществените разноски ”, изясни още Нинова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР