Протестите заради смъртта на Махса Амини се превърнаха в едно

...
Протестите заради смъртта на Махса Амини се превърнаха в едно
Коментари Харесай

Протестите в Иран обхванаха 19 града, въпреки спирането на Интернет

Протестите поради гибелта на Махса Амини се трансфораха в едно от най-големите провокации пред иранската теокрация след Зеленото придвижване в страната през 2009 година Амини бе арестувана от моралната полиция и изпадна в кома, малко откакто бе задържана. Твърди се, че е била пребита, само че управляващите в Иран отхвърлят. 

Призивите за митинги, почнали по обяд в сряда, доведоха до всеобщо разполагане на полиция за битка с безредиците и чиновници в цивилни облекла в Техеран и други градове, пишат от Associated Press. Властите са прибегнали и до спиране на мобилните интернет услуги, настояват очевидци. 

Въпреки това демонстрации имаше. 30 дами смъкнаха бурките си в Техеран, скандирайки " Смърт за диктатора! ". На места пък се организира " безмълвен митинг " на дами, които просто прекараха деня си без хиджаб. споделиха очевидци. Демонстрации се организираха и в университетските кампуси в Техеран. Адвокати също спокойно демонстрираха пред Иранската централна адвокатска гилдия в Техеран, скандирайки " Жена, живот, независимост “ – девиз на демонстрациите до момента.

Събирането на информация за демонстрациите остава мъчно на фона на интернет рестриктивните мерки и арестите на минимум 40 публицисти в страната, съгласно Комитета за отбрана на публицистите.

Властите в Иран не престават да отхвърлят, че Махса Амини е била измъчвана, макар че фамилията й твърди, че по тялото й са открити синини, а видеоклипове демонстрират по какъв начин моралната полиция бие и блъска протестиращи, в това число дами, скъсали хиджабите си. Али Хаменей повтори още веднъж тезата си, че външните врагове на Иран са подклаждали това, което той дефинира като " разпръснати демонстрации ".

Иранската държавна телевизия, от дълго време следена от хардлайнерите в страната, излъчи фрагменти от " контрапротест " на дами, които поддържат наложителното носене на хиджаб.

Докато демонстрациите бяха съсредоточени върху гибелта на Амини, гневът тлее в Иран от години поради разпадащата се стопанска система на страната. Санкциите против нуклеарната стратегия на Техеран доведоха до срив на националната валута риал, заличавайки спестяванията на мнозина.

Остава неразбираемо какъв брой души са били убити или задържани до момента по време на митингите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР