Протестите, започнали след жестоката експлозия в пристанището на Бейрут, столицата

...
Протестите, започнали след жестоката експлозия в пристанището на Бейрут, столицата
Коментари Харесай

В Ливан не искат просто оставка - искат нова система и нови политици

Протестите, почнали след жестоката детонация в пристанището на Бейрут, столицата на Ливан, която аргументи съществени вреди и доста жертви, смъкнаха държавното управление, основано единствено преди няколко месеца, с цел да избави страната от икономическата рецесия. Протестиращите обаче желаят повече, написа БГНЕС.
Ливанската политическа система има доста нежна конструкция, учредена на разделения съгласно другите религии и секти, които съществуват в страната. А предходната седмица Ливан бе разтресен от детонацията в пристанището на Бейрут, най-големият търговски порт в страната, в миг, когато водеше договаряния с Международния валутен фонд (МВФ) за превъзмогване на икономическата рецесия, която претърпява от октомври предходната година. Инцидентът, при който починаха над 200 души, повече от 6000 са ранени и стотици хиляди евакуирани от домовете си, в допълнение ускори гнева, който ливанците от дълго време таят против държавното управление.
Ливанският министър председател Хасан Диаб подаде оставката си на третия ден на митингите, които започнаха в Бейрут в събота, само че митингите ще продължат до оставката на Народното събрание
Гита Машик, една от протестиращите, съобщи пред кореспондент на Анадолската организация: " Вече се знаеше, че министър председателят ще подаде оставка. Така че с последните митинги се опитваме да окажем напън върху Народното събрание. " Машик съобщи, че демонстрациите ще продължат към постройката на Народното събрание, до момента в който всички негови членове, изключително ръководителят Набих Бери, подадат оставка, че желаят нова администрация и няма да разрешат на някогашния министър председател Саад ал-Харири да се върне на власт.Исканията им са за нов изборен закон, без значение дали има предварителни избори или не.
Един от протестиращите Али Акики добави, че оставката на държавното управление не значи нищо за тях. Правителството на националното единение също подаде оставка предходната година, само че по-късно се образува ново държавно управление под управлението на същите политически сили, посочи той. Заявявайки, че желаят нов съвременен и обективен изборен закон, Акики сподели, че всички сегашни и някогашни ръководещи би трябвало да са виновни за бедствието в пристанището на Бейрут.
Друг протестиращ, Лаиал Сублани, сподели, че оставката на Диаб е било едно от настояванията на хората. Диаб и неговият кабинет обаче са минимум виновни за бедствието в пристанището в Бейрут и икономическия провал, на който е изложена страната. Най-големият проблем са президентството и Народното събрание. Тези две институции не дават отговор на упованията на жителите и се управляват от нарушителите от гражданската война 1975-1990 година Поради тази причина главната ни цел е да се търси сметка на президента, ръководителя на Народното събрание и всички министър председатели, пристигнали на власт, добави той.
Ливанците желаят ново държавно управление, което не е част от политическите сили, нов изборен закон, самостоятелна правосъдна система, която да потърси отговорност от корумпираните чиновници и връщането на открадната благосъстоятелност.
Ливанският министър председател Диаб разгласи оставката си на конференция, извършена в държавния замък, описвайки детонацията в пристанището на Бейрут като " резултат от ускорената корупция в страната ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР