Протестите в страната са сред водещите теми на вестниците в

...
Протестите в страната са сред водещите теми на вестниците в
Коментари Харесай

Протестите, тормозът в училищата, бягството на Груевски…

Протестите в страната са измежду водещите тематики на вестниците в четвъртък.

" За поредна вечер поданици на Перник блокираха автомагистрала " Люлин ", отчасти е било лимитирано минаването и по пътен възел " Даскалово ", съобщи Би Ти Ви. Техните претенции към този момент не са за понижаване цената на горивата, а за оставка на държавното управление и по-високи приходи. За пети следващ ден митинг имаше и във Варна, като за малко беше блокирано придвижването пред катедралата в града. После протестиращите поеха по улица " Мария Луиза " към постройката на общината с крясъци " Оставка " и " Мафия ", заяви организация " Фокус ". Протестиращите майки проведоха мейл офанзива против Симеонов

В София за 24-ти път се организира автошествие на майките на деца с увреждания с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Шествието продължи близо два часа, като краткотрайно беше блокирано придвижването на кръстовището на булевардите " Панчо Владигеров " и " Царица Йоана " в квартал " Люлин ". От организация на протестиращите майки оповестиха и за нова форма на митинг - изпращане на електронни писма до Валери Симеонов. След самодейността, почнала във " Facebook ", от 11 часа до 18.00 часа, той е получил над 88 хиляди мейла, беше обявено с писмо до медиите. " - в. " Дневник ".

" Много е значимо митингите да бъдат чути дотолкоз, доколкото те се организират по един либерален и правов метод. " Това съобщи в изявление за предаването ни " 12+3 " президент на България в интервала 2012-2017 година Росен Плевнелиев. " Гражданите имат право не просто да бъдат чути, само че и техните хрумвания да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - единствено по този начин можем да вървим напред. Разбира се, в случай че има протести или в случай че има противозаконни митинги - тези, които ги предизвикват, би трябвало да си носят отговорността ", добави някогашният президент, и дефинира като " странна " появяването на коли с съветски идентификационни номера " да предвождат митинга против високите цени на горивата " в Бургас. " Много необичайно в случай, че в действителност в България това е съвсем един монопол на съветската компания " Лукойл ". Същевременно в други градове - като Перник, като Благоевград, имаше концепция, че един ефирен водещ и неговите сценаристи са в доста директна и близка връзка с тези митинги ". " Неведнъж сме минавали през талази от митинги, нееднократно е имало гражданско неодобрение. Важно е обаче да минем по един либерален и правов метод, с цел да може в последна сметка да стане по-силна нашата народна власт, а гласът на тези хора да бъде чут и в последна сметка техните хрумвания осъществени по един правов, а не безреден метод ", сподели още Плевнелиев, който направи паралел с всеобщите митинги през 2013 година. " Тогава бях аз може би едно от основните настоящи лица като държавен глава, само че тогава митингите бяха по-масови и в доста повече градове с сходни тези - за високи цени на горивата, на тока, а и против енергийните монополи... Но тогава, като държавен глава, аз отидох при протестиращите на улицата, след което ги поканих в президентската институция и те пристигнаха. Организирах спор, на който пристигнаха и протестиращите, и непротестиращите, и профсъюзите, и работодателите - всички, които имат какво да кажат в тази тежка обстановка, в която се намираше страната, тъй че да се чуе гласът на всеки ". " По отношение на тези митинги сега президентът е въздържан. Нещо повече - той не употребява нито една от опциите, които Конституцията му е дала, с цел да може да помогне на институциите на българската страна да преминат през този миг по този начин, както аз го върших. Държавният глава играе ролята на типичен популист и натъртва не просто на популист, който се бори за националната обич ", акцентира някогашният президент, както и насочи зов към президента Румен Радев " да се възползва от това, което Конституцията му е дала и в случай че би трябвало да се поучи от образеца, който аз дадох два пъти ". - в. " Сега ".

" Водачите на митингите против скъпия бензин по места са хора, които явно нямат проблем с горивото и скъпотията. В Благоевград митингът се води от съименника на земеделския лидер Александър Стамболийски. По занимание е водач на тир, станал изпращач, осъждан е за машинация. В Бургас този, който стана вирус в мрежата с мерцедес кубче с съветски номера, което блокира автомагистрала " Тракия " до Бургас, е Мартин Пенчев. Този Мартин е шеф на компанията " Хит Рентакар ", благосъстоятелност на общинския консултант от Българска социалистическа партия в Карнобат Господин Русев, племенник на Бенчо Бенчев. От своя страна Русев е съучастник с Антигона, дамата на Димитър Желязков - Митьо Очите. " Хит Рентакар " е записана на същия адрес - ул. " Лермонтов " 13, където се водят всички компании на зърнения необут Бенчев. Той е укривателят на Митьо Очите при бягството му в Истанбул и общинският консултант от Българска социалистическа партия, прочут с ролс-ройса си. Във Велико Търново приключват недоволството против цените на горивата, защото се прикрепили престъпни детайли, неподлежащи на надзор и отговорност. Работодателят на протестиращия с съветския джип - съучастник с дамата на Митьо Очите. Дружеството им е записано на ул. " Лермонтов ", където се водят множеството компании на Бенчо Бенчев. Протестиращ с мощен джип с съветска регистрация в Бургас взриви обществените мрежи и отприщи мнения кой в действителност стои зад митингите, тръгнали в началото против цените на горивата, само че прераснали в неодобрение от ниския стандарт на живот у нас. След упреците, че стачкува със безценен джип, помориецът Мартин Пенчев се закани в обществените мрежи, че на 18 номеври ще отиде на митингите с алено жигули... Той е един от модераторите във фейсбук страницата " Шофьори Бургас ", където главно се изявява и посредством която се провеждат митингите. Кой е в действителност Мартин Пенчев и кой стои зад него? Официално младият помориец се води шеф на компания - " Хит Рентакар ", чийто притежател е Господин Русев, сподели информация в Търговския указател. Русев е втори мандат общински консултант от Българска социалистическа партия в Карнобат, червен деятел и съучастник на брачната половинка на несебърския необут Митьо Очите - Антигона Янулис, откри инспекция на " 24 часа ". Двамата са сътрудници във компанията за коли чартърен " Мит Рентакар ", записана през март 2017 година в Бургас. Месец по-късно - на 4 април 2017 година, е записана другата компания за коли чартърен " Хит Рентакар ", в която Русев е притежател, а помориецът Пенчев - шеф. Любопитна детайлност е фактът, че сдружението е с адресна регистрация на ул. " Лермонтов " 13 в Бургас - адресът, на който са регистрирани множеството компании на зърнения необут Бенчо Бенчев. Същият е разследван за укриване на наказания като наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите... " - в. " 24 часа ".

Вестниците оповестяват и за самодейност на земеделското министерство за поддръжка на българските производители.

" Желаем в този месец и половина до Коледа да подчертаваме върху нашите достижения, върху българското земеделско произвеждане и българските храни. Целта е да надградим постигнатото, с цел да може да продължим по верния път. " Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на кръгла маса, с която се даде старт на акция в поддръжка на производителите на български храни под мотото " Аз поддържам българските производители, поддържа ги и ти ", оповестиха от министерството на земеделието, храните и горите. Във връзка с вложенията, които са направени и модернизацията на предприятията, България към този момент има един добър опит като земеделска и производителка на храни страна, сподели министър Порожанов.
Положителна наклонност се следи с растеж в производството на бели и червени меса.
Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на предходната година има нарастване при производството на бели меса с 18.4%, на алените меса - 7.6%. Същата наклонност се отнася и за потреблението на подготвени млечни артикули и яйца. Делът на българското произвеждане в общото ползване при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е към или над 90%. За интервала януари-август 2018 година се резервира наклонността на нарастване на размера на създадените млечни артикули, като максимален растеж бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%)... " - в. " Труд ".

" Същевременно производството на имитиращи артикули с растителни мазнини понижава с към 17%, откакто се започнаха измененията в нормативната уредба и възбраната за потреблението им в млекопреработвателните предприятия, акцентира министърът. По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански артикули, където се включват и храните, нараства с 13,5% по отношение на 2017 година и доближава 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов упованията са износът да надвиши 4 млрд евро. Той заяви, че е направено изследване в 5-те най-големи хранителни вериги в страната за това какъв е делът на българските и вносните хранителни артикули и резултатите демонстрират, че има забележителен растеж в продажбата на български артикули. В дребните хранителни магазини от фамилен вид българските артикули също доминират. " Делът на самун и хлебни произведения от българските производители в огромните хранителни вериги е сред 77% и 100%. В една от тях се продават единствено български хлебни произведения. По отношение на деликатесите и саламите съотношението е сред 55 и 80 на 100, а при млечните артикули то е сред 57% и 75%. При сертифицираните български биопродукти се вижда сериозен растеж през последната година, като една от веригите заявява растеж от над 167% ", уточни министър Порожанов. Над 2 милиарда лева годишно се отделят за поддръжка на земеделските стопани. Министър Порожанов акцентира, че финансирането за идната година в област земеделие ще бъде уравновесено сред всички браншове... " - в. " 24 часа ".

Образованието и климатът в учебните заведения също са измежду настоящите тематики.

" България е измежду първите 10 страни от общо 47 изследвани, при които децата са жертви на учебен тормоз. Тази статистика изнесе заместник-министърът на образованието Деница Сачева по време на конгрес, в който децата откриват посредством диспути по какъв начин би трябвало да се борят с насилието. Психологът Иван Игов, който бе консултант на няколко просветителни министри в тази област, съобщи, че за България всяка година този % се движи сред 23 и 25 на 100. " Правили сме проучвания в десетки години - става известно, че насилието варира като форми на проявяване, само че процентът остава еднакъв. Това значи, че децата са или жертва на побои и систематичен тормоз в учебно заведение, или на подобен в интернет и посредством смс-и през последните години, само че количеството на унизените деца е стабилно ", разяснява той. В последните години данните са в интерес на невидимия тормоз - т.е. този, който се случва онлайн, само че най-после въпреки всичко приключва с физическо принуждение, уточни Игов. По неговите думи група психолози са внесли план на закон за противопоставяне на учебния тормоз, където са написани ясни стъпки какво и по кое време би трябвало да се случи в сходна обстановка, само че той даже не е бил прегледан. Чрез него се коментира по какъв начин родители и учители би трябвало да реагират в обстановки на принуждение в класната стая. По думите на Игов дребните, а и техните родители, не са подготвени по какъв начин да се оправят с сходни обстановки, по тази причина и насилието в учебно заведение ескалира. Понякога то ескалира даже с помощта на родителите, които реагират остро на обстановка, обвързвана с техните деца, вместо да търсят разговор с учителя или другия родител, показва той. " - в. " Стандарт ".

" Правителството обезпечи спомагателни хонорари за над 3.5 млн. на шефове на учебни заведения и детски градини, центрове за поддръжка за личностно развиване и центрове за специфична просветителна поддръжка за 2018 година, оповестява държавната пресслужба. Средствата ще бъдат преведени по бюджетите на общините, с цел да се обезпечи нужният финансов запас. Предложеният план на акт няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет, защото средствата са планувани по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2018 година, се прецизира в известието. Допълнителни 1.3 млн. лева за националната научна стратегия " БиоАктивМед ". Ще бъдат отпуснати спомагателни средства в размер на 1.3 млн. лева за осъществяването на национална научна стратегия " Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина " ( " БиоАктивМед " ). Чрез нея се цели превъзмогване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския капацитет, централизация на финансови запаси за решение на значими за обществото проблеми и отбягване на двойното финансиране. Изследванията в границите на програмата се чака да доведат до основаване на нови и значително усъвършенствани артикули, получени от естествени източници. Следва да се разработят нови методологии за проучване на биологично дейни субстанции и да се дефинира качеството и приложимостта им като нови артикули за задачите на персонализираната и превантивната медицина. Три национални стратегии за развиване на образованието ще получат 600 хиляди лева Правителството утвърди отпущането на 601 хиляди лева за финансово обезпечаване на действия по националните стратегии " Оптимизация на учебната мрежа ", " Осигуряване на модерна просветителна среда " и " Без свободен час ". За Национален парк " Оптимизация на учебната мрежа " средствата за дефинитивно заплащане на осъществените разноски по плановете на 8 общини са 63 хиляди лева Дейностите са почнали през 2017 година и целят обезпечаване на по-добри условия за образование и образование на учениците след осъществена оптимизация на мрежата от учебни заведения. За Национален парк " Осигуряване на модерна просветителна среда " се дават средства по два модула. За модул " Модернизиране на системата на професионалното обучение " са отпуснати 172 хиляди лева за дефинитивно заплащане на осем учебни заведения. Финансираните действия са ремонт и съоръжение на образователни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на учебните заведения, обезпечаване на образователни видеофилми и софтуерни артикули и транспортни средства за осъществяване на учебни практики в действителна работна среда. За втория модул " Музеите като просветителна среда " средствата са 119 хиляди лева за утвърдените планове на 56 учебни заведения. За Национален парк " Без свободен час " се дават 245 хиляди лева за погашение на действително взети образователни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа сътрудници в наложителното предучилищно и учебно обучение и в трета и четвърта подготвителна група сред май и юни 2018 година " - в. " Дневник ".

Бягството на Никола Груевски също е измежду тематичните акценти.

" Македонското Министерство на вътрешните работи издаде интернационална заповед за арест на някогашния министър председател и почетен ръководител на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, съобщи организация МИА, представена от БНР. След получено удостоверение от управляващите в Унгария и решение на съда бе издадена интернационална заповед за арест. Международните служби за сигурност също са осведомени, че Груевски се търси, с цел да изтърпи присъдата си от две години затвор по делото " Танк " за доставката на първокласен мерцедес. От Наказателния съд отхвърлиха обвиняванията, отправени против тях и осведомиха, че прокурорът не е изискал до момента на Груевски да бъде наложена мярката арест, съобщи телевизия Сител. Специалният прокурор Катица Янева сподели, че Специалната прокуратура е поискала Груевски да бъде задържан още през февруари 2016 година и до предишния четвъртък въобще не е имало признаци, че някогашният министър председател няма да пристигна в съда, с цел да се откри съображение наново да се желае мярката арест, съобщи организация МИА. Янева сподели, че институциите не трябва да си трансферират едни на други виновността за бягството на Груевски и добави, че са употребявани всички моменти пред съда за това някогашният министър председател да бъде задържан. Прокурорът акцентира, че след бягството ще изискат делене на всички други процедури, водени срещу Груевски и добави, че той ще бъде съден задочно. Надявам се бързо по дипломатически път Груевски да бъде върнат назад, сподели Янева и изрази упованието, че някогашният министър председател ще бъде екстрадиран от Унгария във допустимо най-кратък период. Медиите в Унгария разгласиха детайлности за опциите, които планува локалният закон за убежището. Процедурата от подаване на молбата за леговище до взимането на решение може да продължи и до 60 дни, само че има опция и за незабавна процедура в период от 15 дни. По-късно в коментар, представен от БГНЕС министър-председателят Зоран Заев сподели: " Остро и изрично отхвърлям всички спекулации, че е имало каквото и да било политическо съглашение с Никола Груевски. Той добави, че чака Груевски да бъде екстрадиран от Унгария и да излежи в страната си присъдата от две години затвор за делото " Танк ". " Аз съм уверен, че времето ще покаже, че Груевски ще се върне и ще излежи присъдата си и сигурно ще бъде изправен пред съда и за другите закононарушения, в които е упрекнат ", сподели Заев на взаимна конференция с премиера на Малта, Джоузеф Мускат. Отговаряйки на журналистически въпроси, Заев назова Груевски " шубе ", тъй като преди този момент е споделил, че ще поеме отговорност единствено с цел да не пострадат други хора, а в този момент е избягал от страната. " Този, който от самото начало споделя, че поради Македония е подготвен да отиде в пандиза, единствено да не станат цели други, се оказа шубе. Дойде моментът за вдишване на отговорност и избяга като страхливец от страната, пробвайки се да получи леговище. Това единствено по себе си удостоверява, че е отговорен за това, за което е наказан. Наказанията би трябвало да бъдат излежани, тъй че би трябвало да създадем всичко в границите на нашата подготвеност, с цел да върнем Груевски. Някои процедури започнаха ", сподели Заев. Той удостовери информацията за интернационалната заповед за арест и съобщи, че упорства Унгария да екстрадира Груевски назад в страната... " - в. " Сега ".

" Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не утвърждава бягството на някогашния министър председател и почетен ръководител на партията Никола Груевски, защото това не е алтернатива даже при положение на политическо гонене, съобщи политическата групировка в прессъобщение, представено от МИА, заяви Българска телеграфна агенция. Подобно деяние излага на риск други, които са цел на същото гонене, акцентира партията. Автократичното ръководство на сегашния кабинет би трябвало да завърши, като се имат поради дейностите му като промяната на името на страната, на идентичността, узурпирането на държавните институции, преследването на опозицията поради рецензии, се показва в известието. По-рано през днешния ден бе обявено, че някогашният министър на превоза Миле Янакиески и някогашният общоприет секретар на държавното управление на Никола Груевски Кирил Божиновски са задържани за 30 дни по искане на Специалната прокуратура на Република Македония след бягството на Груевски в Унгария. " - в. " 24 часа ".

" Нито управляващите в Скопие, нито тези в Будапеща са способни да дадат отговор по какъв начин тъкмо някогашният македонски министър председател Никола Груевски е влезнал в Унгария без паспорт. Това пишат македонски медии ден откакто Груевски заяви, че е в Унгария и е изискал леговище. Македонското вътрешно министерство удостовери, че Груевски е в Унгария. Той трябваше при започване на седмицата да се яви в затвор в Скопие, където да излежи двегодишната си присъда поради непозволено употребявано въздействие. От юли предходната година Груевски няма интернационален паспорт, който му бе иззет от съда, откакто профилираната прокуратура внесе обвинявания против него. Унгарският външен министър Петер Сиярто сподели на конференция, че не може да разяснява " настояща процедура за леговище " и до момента в който тя тече, няма да даде повече информация. Той обаче не можа да отговори на македонски и други публицисти на въпроса по какъв начин Груевски е влезнал в страната без паспорт, предава " Нова тв ". Според унгарското законодателство някогашният министър председател би трябвало първо да бъде арестуван в директен център за търсещи леговище, а в случай че е влезнал от Сърбия, би трябвало да бъде върнат там. " Като кукувица " Скопие също не дава пояснение. Премиерът Зоран Заев обаче увери, че не е имало никаква сделка за Груевски да бъде оставен да напусне (за каквато приказват критици на кабинета) и той е " избягал като кукувица " от страната и от правораздаването. Вътрешният министър Оливер Спасовски допусна, че министър председателят не отпътувал със аероплан, а през сухопътната граница, надалеч от контролните пунктове. Той прикани Будапеща да не дава леговище на някогашния министър председател, с цел да се съобрази с разпоредбите на Европейски Съюз. Унгарският министър председател Виктор Орбан посети Груевски в Македония и през 2017 година и тогава имаше спекулации, че Унгария може да му даде леговище, отбелязва още македонското издание " Нова тв ". Орбан обаче е подложен в неизгодна обстановка, защото той може да рискува да разгневи мощно някои консервативни съдружници в Европа, отбелязва " Файненшъл таймс ". Според " Блумбърг " той ще подрони в допълнение имиджа си пред европейския политически хайлайф, в случай че въпреки всичко реши да даде леговище. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР