Протестите в САЩ заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд не

...
Протестите в САЩ заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд не
Коментари Харесай

Протестите в САЩ набират нова сила

Протестите в Съединени американски щати поради гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд не стихват осма поредна нощ, а набират нова мощ и от ден на ден хора излизат по улиците на градовете, като нарушават прелюдия полицейски час, предадоха осведомителните организации. В повече от 40 градове в цялата страна бяха организирни демонстрации и шествия, макар наложените полицейски часове. Повечето от тях, проведени най-вече през обществените мрежи, минават без конфликти с полицията.

В Хюстън, щата Тексас, над 25 000 души се събраха, с цел да почетат паметта на Флойд. Той е роден в града, а преди няколко години се преместа със фамилията си в Минеаполис, където умря. Възпоменателният марш бе организирано от локални рапъри и другари на мъжа. Той се състоя в парк в Хюстън, след което присъстващите потеглиха към кметството на града, с цел да изискат правдивост. Погребението на Флойд  ще се състои идната седмица в Хюстън, а траурни церемонии са планирани в Минеаполис и Редфорд.

Голяма проява имаше и в Ню Йорк, където макар прелюдия полицейски час сред 20 часа и 5 часа, хиляди се събраха на Манхатънския мост. Полицията ги блокира от двете страни на оборудването, което докара до съществено напражение сред стачкуващите и чиновниците на града, съобщи Си Ен Ен. По-късно беше разпоредено на полицията да се отдръпна и протестиращите потеглиха към Бруклин.Напрегната е ситуацията и в столицата Вашингтон, където стачкуващите също не се преценяват с полицейския час. Стотици се събраха и пред мемориала на Линкълн. Хората носиха плакати с искане за правдивост и завършек на полицейското принуждение.  Мирно шествие мина от Белия дом до капитолийския рид.

1600 бойци бяха мобилизирани във Вашингтон в последното денонощие, оповестиха от Пентагона. Този ход е " рационална мярка за подготовка на отговор в подкрепа на настоящите операции на гражданските управляващи ", съобщи представител. Войниците са прехвърлени от Форт Браг в Северна Каролина и Форт Дръм в Ню Йорк, само че към този момент не са ситуирани във Вашингтон, а се намират във " военни бази " наоколо. Изпращането им е утвърдено от министъра на защитата Марк Епсър. 

Сравнително умерено мина демонстрацията и в Лос Анджелис. На места обаче има яростни конфликти с органите на реда, а вандалските прояви и грабежите не престават. " Не на полицейското принуждение против чернокожи и правдивост " - това са главните претенции на стачкуващите.

Над 2000 души се събраха пред кметството в Орландо, щата Флорида. Протестът във Филаделфия, щата Пенсилвания, продължи и след полицейския час от 20,30 часа, само че не се стигна до конфликти с полицията. Сравнително умерено минаха демонстрациите в Чикаго. В Нешвил, щата Тенеси, пък демонстрантите пееха песени от времето на битката за гражданските права, изправени пред постройката на локалната власт лице в лице с Националната армия. Накрая бойците се съгласиха да свалят щитове, употребявани по време на вълнения. 

Междувременно управата на щата Минесота разгласи, че е подала тъжба против полицията в Минеаполис поради нарушение на човешките права във връзка гибелта на Джордж Флойд. Губернаторът Тим Уолц разясни, че силите на реда ще бъдат разследвани. " Ще проверим полицията в Минеаполис през последните 10 години, с цел да забележим дали те редовно са употребявали дискриминационни практики против афроамериканци. Ще прегледаме всички политики, процедури и практики “, изясни Ребека Лусеро от звеното за отбрана на човешките права. Оттам оповестиха, че упорстват неотложно да се въведат временни ограничения за справяне с дискриминирането.

НЕДОВОЛСТВО

Над 20 хиляди души стачкуваха късно нощес против полицейското принуждение и във френската столица Париж. Демонстрантите не се съобразиха със забраната за събирания. Те стачкуваха зарад гибелта на 24-годишния французин Адама Троаре, който умря по време на полицейска акция през 2016 г.  " Това, което се случи в Съединени американски щати осветлява случилото се и във Франция, през днешния ден ние би трябвало да сме глашатаите на тези събития ", уточни сподели сестрата на Троаре пред събралото се голям брой. Стигна се до конфликти сред полицията и протестиращите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР