Протестите в Сърбия срещу президента Александър Вучич ескалираха опасно близо

...
Протестите в Сърбия срещу президента Александър Вучич ескалираха опасно близо
Коментари Харесай

Напрежение в Белград: Президентът Вучич под обсада

Протестите в Сърбия против президента Александър Вучич ескалираха рисково покрай точката на шупване. Опозиционни водачи и стачкуващи нахлуха нощес в постройката на публичната телевизия в Белград с гледище да получат достъп до ефир. А през днешния ден хиляди протестиращи окупираха с жива верига президентството до момента в който Вучич даваше конференция.

Александър Вучич прекара през днешния ден близо 5 часа под блокада в постройката на президентството в Белград. Окупацията беше във тип на жива верига от протестиращите всяка събота към този момент повече от 3 месеца последователи на опозицията. До ескалацията на напрежението се стигна след снощното навлизане на опозиционни водачи и стачкуващи в постройката на радиото и малкия екран на Сърбия.
Александър Вучич, президент на Сърбия: " Сръбската страна няма да разреши да заплашвате с принуждение който и да било. Всички, които си въобразявате, че по този начин можете да постигнете политически резултати, горко се лъжете. "
Вучич се възмути, че под претекст, че РТС не ги отразява задоволително просторно, " хулигани " нахлули в медията с моторни резачки. Зарече се да не се поддава на натиска и употребява обидни избрания за опозиционерите Бошко Обрадович от националистическата групировка " Двери ", някогашния външен министър Вук Йеремич и някогашния кмет на Белград Драган Джилас.

Александър Вучич, президент на Сърбия: " Мислят, че няма да посмея да дойда тук да приказвам, тъй като е ужасно, когато фашистът Бошко и олигарсите Йеремич и Джилас тръгнат нанякъде. Аз нямам боязън. Мога да изгубя единствено живота си. Нищо повече! "  © БГНЕС  ​ ​ "Жива верига " към президентството в Белград, Вучич е обкръжен
Протестиращите в Белград започнаха да вършат „ жива верига “ към постройката на президентството, пробвайки се да попречат на президента Александър Вучич...
 © БГНЕС
Нахлуване в РТС не е имало от 5 октомври 2000 година, когато от власт падна Слободан Милошевич. И през днешния ден националистът Обрадович се зарече да държи Вучич под блокада, до момента в който и той не падне. А Вучич отвърна в обществените мрежи със фотография по какъв начин играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович и по-късно с видеообръщение към своите последователи да не му идват на помощ, с цел да няма конфликти.

В късния следобяд беше обявено за един наказан по бързата процедура юноша за събитията в РТС и за още най-малко 7 задържани през днешния ден от цивилни служители на реда. Протестиращите се реалокираха пред постройката на полицията. И Вучич употребява опцията да си тръгне от президентството.
Вук Йеремич, водач на Народната партия: " Ще падне преди Великден! Ако бъдем единни! " Бошко Обрадович, водач на " Двери ": " За нас към този момент няма връщане обратно. Оставка на Александър Вучич, оставка на Ана Бърнабич, на Мая Гойкович, на Драган Буйошевич! Свободни избори, предхождани от най-малко 6 до 9 месеца свободни медии! Това са нашите претенции! "
След като изреди президента, премиера, ръководителя на Народното събрание и генералния шеф на РТС, Обрадович съобщи, че митингите не престават.

 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР