Протестите в Събрия нито са организирани, нито финансирани от САЩ,

Протестите в Събрия нито са организирани, нито финансирани от САЩ, ...

Сръбска медия заподозря САЩ за организатор на протестите срещу Вучич, американското посолство отрече.

"Протестите в Събрия нито са организирани, нито финансирани от САЩ", твърди американското посолство в Белград.
Коментарът на дипломатическото представителство дойде в отговор на твърденията на белградския вестник „Informer“, който написа, че именно американското посолство стои зад протестите.
„Не знаем защо, но „Informer“ отказва да огласи фактите. Нашата работа е да разберем Сърбия. Редовните срещи с политиците от властта и опозицията, както и другите в цяла Сърбия, са част от работата ни. САЩ не са организатор, нито финансист на протестите, а някой лъже“, се казва в изявлението на посолството в Twitter.
Преди няколко дни „Informer“ публикува снимки, които „доказдват, че посолството на САЩ и неговите хора за специални операции стоят зад протестите в Белград, които се провеждат от декември миналата година“.
В един от текстовете е посочено, че "няма дилема, че политическият отдел на американското посолство в Белград координира демонстрациите и дава инструкции на техните организатори".
Освен това медията публикува и снимки, на една от които е Йелена Ансонович, един от организаторите на протестите, "получаваща инструкции от третия секретар на американското посолство".
На друга пък е Сергей Трифунович, президент на Движението на свободните граждани,е на среща с Дейвид Линдгрен Геренбек, съветник в американското посолство, и Натан Албахар, служител на фондацията ISAK.
Посолкството публикува в Twitter снимка с въпросите на журналист от „Informer“ за тези срещи и позицията на посолството по протестите, включително въпроса дали посолството и посланикът подкрепят протестите, както и откъс от един от текстовете на медията.

Източник: actualno.com