"Протестите в Казахстан се координираха от Киев", това заяви бившият

...
"Протестите в Казахстан се координираха от Киев", това заяви бившият
Коментари Харесай

Банкер-беглец: Протестите в Казахстан се координираха от Киев

"Протестите в Казахстан се координираха от Киев ", това съобщи някогашният банкер от азиатската страна Мухтар Аблязов пред РИА Новости.

По думите на имигранта в столицата на Украйна е бил основан щаб, който е давал инструкции на участниците в митингите. "Ние се нарекохме Координационен щаб Демократични избори в Казахстан и започнахме работа малко след началото на митингите. Получавахме позвънявания и имейли от Казахстан и призовавахме стачкуващите да стачкуват спокойно, да не се поддават на провокации и да се борят против мародерите ", сподели още той.

Аблязов бе безапелационен: Нашите дейности не бяха опит за прелом. Държавният прелом е нарушаване на конституцията и значи приложимост на мощ. Ние упражнявахме правото си на кротичък митинг, което е обезпечено от главния закон на нашата страна.

Банкерът-беглец също съобщи,че има проект за реформиране на някогашната руска република. "Проектът отхвърля всевъзможни форми на принуждение ", добави той, само че не разкри детайлности

Както към този момент писахме, при започване на тази година в Алма Ати и други градове на Казахстан избухнаха митинги, прераснали в вълнения. Общо за към седмица починаха над 220 души, а към 4500 пострадаха. В страната бяха въведени военни подразделения на Русия и други някогашни руски републики.

Аблязов (роден 1963 г.) стартира бизнес в страната си при започване на 90-те години на предишния век. Той през 1998-1999 година заемаше поста енергиен министър на страната си, само че подаде оставка в символ на противоречие с политиката на тогавашния президент Нурсултан Назърбаев.

През 2003 година Аблязов е наказан за източване на 6 милиарда $ от локална банка на шест години отнемане от независимост. Малко по-късно той бе освободен против заричане да не се занимава с политика. От 2004 банкерът-беглец живее отвън родината си и през 2020 година получи статут на политически преселник от френските управляващи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР