Протестите в Иран не спират, има и призиви за генерална

...
Протестите в Иран не спират, има и призиви за генерална
Коментари Харесай

Бедност, протести, недоволство: в Иран ври и кипи


Протестите в Иран не стопират, има и апели за генерална стачка. Властта се пробва да потуши размириците с повдигане на заплати. Много иранци са в окаяно положение, тъй като бедността пораства дружно с голямата инфлация.

Хората в Иран считат, че оповестеното е единствено „ прахуляк в очите “ на протестиращите, тъй като и до момента няма публично известие от вътрешното министерство, на което е подчинена нравствената полиция. Много иранци виждат в това опит за отклонение на вниманието от тежките проблеми на страна, в това число и от високата инфлация. Властта се пробва да потуши това неодобрение с нарастване на заплатите на държавните чиновници и инструкции да се оповестяват повече позитивни вести. Но дали това ще е задоволително?

Скок на инфлацията

Официалната статистика потвърждава сложното икономическо състояние на иранците. През последните 9 месеца инфлацията е скочила от към 35% до съвсем 50 %. Храните са изключително поскъпнали - брашното, яйцата и млечните артикули с 50 до 100% по отношение на предходната година.
Редакцията предлага
Макаронените произведения и оризът са поскъпнали тройно, а месото, рибата и птичето месо от дълго време към този момент са недостъпни за множеството хора в страната. Хората с ниски приходи усещат най-силно инфлационния напън. Малко от тях от тях имат лични жилища и страдат от растящите наеми.

Според иранския политолог Садек Зибакалам икономическите проблеми могат да доведат до образуването на ново мощно протестно придвижване. Той споделя: " Настоящите са политически. В момента протестиращите са младежи, които се стремят към независимост. Най-голямото терзание на държавното управление обаче е, че към тези митинги могат да се причислят и други пластове на обществото. Като да вземем за пример хората, живеещи в бедните покрайнини на огромните градове, които нямат вероятности за по-добър живот ".

Правителството усилва заплати

71-годишният политолог е измежду малцината критици на Ислямската република, живеещи в страната и осмеляващи се да показват недоволството си обществено. Той е и измежду малцината ирански специалисти, които към момента беседват с непознати публицисти. Зибакалам, който е притежател на Наградата на Дойче Веле за независимост на словото за 2018 година, бе още веднъж свикан от прокуратурата в Техеран в края на ноември.

С ограничения като нарастване на заплатите   държавното управление се пробва да завоюва най-малко част от иранците на своя страна, счита Зибакалам. От март 2023 година заплатите на всички държавни чиновници би трябвало да се усилят с най-малко 29%, разгласи представителят на държавното управление Али Бахадри Джахроми. А още в края на октомври Народното събрание утвърди скок от 20% на възнагражденията за силите за сигурност.

Все още не е ясно от кое място ще дойдат парите за всичко това. Най-важният източник на доходи за страната - износът на нефт - продължава да е под американски наказания. Ситуацията може да се промени само с пробив по Споразумението за нуклеарната договорка. Но договарянията във Виена се бавят от месеци и са на ръба на неуспеха. Важни вносители на иранския нефт, измежду които са Индия и Китай, сега избират съветски, а не ирански нефт.

Според формалните данни в обществения бранш на работят съвсем 3,5 милиона чиновници при население от към 84 милиона души. Болшинството от иранците страдат от окаяното икономическо състояние. " Близо 70% от популацията не имат вяра, че положението на стопанската система ще се усъвършенства ", се споделя в изминал в медиите формален отчет.

Повече позитивна информация

След като уебсайтът на " Фарснюз " - осведомителната организация, близка до, беше хакнат, изтекоха документи, в това число и протокол от среща сред пълководец на Революционната армия и чиновници на " Фарснюс ". Командирът е съобщил за възходящото неодобрение и за опасността от разгръщане на стачките. На работещите в организацията са били дадени и указания по какъв начин да отразяват " вярно " обстановката. Предложената формула е била: по-малко информация за протестиращите, повече - за позитивните решения на държавното управление.

В момента в страната стачкуват водачи на камиони, оповестени са фотоси и видеоклипове на стачки и в огромни промишлени предприятия – да вземем за пример в завода за желязо в Исфахан и стоманодобивния цех в Ахваз в Южен Иран. " Вероятността тези индустриални стачки да се разпространят е доста огромна ", споделя политологът Зибакалам. " Хората имат потребност от вероятност за бъдещето си. Не съм сигурен дали държавната власт въобще има проекти по какъв начин да промени обстановката към по-добро. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР