Протестите в Хонконг и отстъплението на местните власти са едно

...
Протестите в Хонконг и отстъплението на местните власти са едно
Коментари Харесай

Хонконг - едно от малкото поражения на Си Цзинпин

Протестите в Хонконг и отстъплението на локалните управляващи са едно от дребното провали на китайския президент Си Цзинпин, който може да реши да с течение на времето да ускори хватката на режима си над някогашната английска колония.

Точно 30 години след кървавите репресии на пекинския площад Тянанмън мощният човек в Пекин избра " стратегическото оттегляне ", изправен пред митингите в Хонконг, който продължава да се радва на специфичен статут в Китай, проучва Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг.

Комунистическите водачи " се уплашиха ", допуска синологът. " Те се тормозят от възможните отблясъци " в континентален Китай, което " споделя доста за параноята в партията и нейното чувство за сигурността ".

Показателно за това терзание е, че Пекин премълчава шествията в полуавтономната територия, в които през две следващи недели се включиха стотици хиляди.

Вчера формалните медии оповестиха дискретно за замразяването на проектозакона за екстрадиция към Китай, който провокира детонация, само че пропуснаха да упоменат гигантския митинг предходния ден.

Въпреки това " интелектуалците и жителите на огромните градове " знаят какво се случва в южната метрополия, твърди политологът Уили Лам от Китайския хонконгски университет.

Според него отстъплението на хонконгските управляващи може да вдъхне кураж на бранителите на демокрацията в континенталната част на Китай, въпреки че там към момента е доста мъчно да бъде проведено някакво протестно придвижване.

Ултранационалист

Шествията в Хонконг са реакция на завоя към авторитаризъм, натрапен от Си след идването му на власт през 2012 година, отбелязва Бил Бишъп, редактор на осведомителния бюлетин " Синосизм ".

" Партията, със Си отпред, се възприема като известна опасност ", разкрива той. Протестите съставляват " масирано отменяне на концепцията, че Хонконг в последна сметка ще бъде обхванат напълно от Китай ".

От предходната седмица Пекин стартира да се дистанцира от проектозакона, обяснявайки, че става дума за самодейност на основната администраторка Кари Лам.

Но никой не може да повярва, че Лам е взела такова решение без поддръжката на Пекин, твърди Виктория Хюи, политоложка в университета Нотр Дам в Съединени американски щати. Оттеглянето на плана е съгласно нея " проваляне за Си Цзинпин ".

" Си Цзинпин се пробва да основава усещането за ултранационалист ", припомня Уили Лам. Според него хонконгският случай отслабва този имидж: " ръководителят на 1,4 милиарда китайци е некадърен да управлява територия със 7 милиона поданици ".

Дошъл на власт в края на 2012 година, Си ускори доста контрола на Китайската комунистическа партия (ККП) над обществото и стартира акция срещу корупцията, която беше ориентирана и против вътрешните му политически съперници.

През 2017 година той получи правото да остане отпред на страната, до момента в който желае, а неговата " мисъл " беше включена публично в Конституцията предходната година, наедно с тази на създателя на комунистическата династия Мао Цзедун.

Но съгласно Кабестан от към година Си е изправен пред вътрешна съпротива, подхранвана от комерсиалната война със Съединени американски щати и икономическото закъснение.

Показателно за напрежението измежду върхушката на режима е, че Централният комитет, " Народното събрание " на ККП, не е бил свикван от 15 месеца.

Коз за Тръмп

Спънката, която предизвикаха хонконгските тълпи, се случи в миг, когато се чака в края на месеца китайският президент да се срещне с американския си сътрудник на среща на високо ниво на Г-20 в Япония.

Пекин към момента не е удостоверил двустранната среща с Доналд Тръмп, целяща да уталожи комерсиалната война сред двете страни.

Но Вашингтон стартира да играе хонконгската карта, заплашвайки да отстрани комерсиалните преимущества на някогашната английска колония, в случай че законопроектът за екстрадиция бъде признат.

В разгара на комерсиалната война, ударът " би се отразил тежко на стопанската система на Хонконг ", предизвестява Бил Бишъп.

Съгласно съглашението с Лондон, подписано преди връщането на територията на Китай през 1997 година, Хонконг би трябвало да се употребява със специфичен статут до 2047 година.

Но Пекин може да реши да затегне още малко хватката си върху свободите на Хонконг, въпреки и " по не изключително забележим метод ", предвижда Бишъп.

След отпора на жителите на Хонконг, Си Цзинпин " има потребност да се покаже като доста корав. Той няма да отстъпи елементарно ", предизвестява в Пекин самостоятелният политолог Хуа По, отбелязвайки, че законопроектът за екстрадиция беше замразен за неустановен период, а не анулиран напълно.

Китайският водач " ще изчака гневът на жителите на Хонконг да спадне прогресивно, по-късно ще накаже дребен брой радикали ", предвижда той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР