Протестите в Белград не ме интересуват, заяви президентът на Сърбия

...
Протестите в Белград не ме интересуват, заяви президентът на Сърбия
Коментари Харесай

Вучич: Протестите не ме интересуват, да се разхождат, колкото искат

Протестите в Белград не ме интересуват, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич пред публицисти в Мюнхен, където взе участие в интернационалната конференция по сигурността, оповестява вестник " Данас ", представен от Българска телеграфна агенция. " Да се разхождат, колкото желаят, искам им всичко най-хубаво ", сподели той.

Няколко хиляди души излязоха за 11-ти следващ път в събота по улиците на Белград, с цел да стачкуват против държавното управление на Вучич и с искане за свободни медии и почтени правила за избори. В центъра на митингите този уикенд беше алегоричен контракт, който опозиционният Съюз за Сърбия предложи да подпише с жителите на страната. Той изброява отговорностите на Съюза, в случай че опозицията завоюва изборите и пристигна на власт.

Вучич съобщи, че е разговарял с някогашния американски вицепрезидент Джо Байдън за продължение на разговора с Прищина. Байдън се срещнал и с албанската делегация и съгласно Вучич й е предал мощно обръщение по въпроса за митата и желанието на Белград да продължи разговора.

Запитан чул ли се е с премиера на Албания Еди Рама по отношение на митингите в Тирана той отговори, че не го е грижа за " някакви демонстрации ", а му е задал други въпроси.

Вучич запитал участници в конференцията какво ще прави Сърбия, в случай че на 31 март към този момент няма да има граница сред Косово и Албания и какво следователно ще направи Европейски Съюз, само че не получил отговор.

" Трябва да чакаме продължение на тази политика на Тирана и Прищина. Това не е волност. Подкрепата за обединяване нараства трагично. Тя се усили от 35 до 72 и 75 на 100. На тази вълна на поддръжка и едните, и другите работят за обединяване. Нямам илюзии и подозрение, че това ще продължи. Това в допълнение способства за основаването на напрежение в района ", сподели сръбският президент.

Запитан за изказването на сръбския член на босненското председателство Милорад Додик, че в случай че би трябвало да се сменя името на Република Сръбска то би трябвало да гласи " Западна Сърбия ", Вучич сподели, че никой няма право да сменя името на Република Сръбска, което е конституционнана и дейтънска категория в Босна и Херцеговина. " Името е Република Сръбска и ще остане такова ", съобщи Вучич.

Вестник " Новости " подчертава върху изявлението на Вучич, че изказването на Еди Рама, че Косово е част от Албания, към този момент не е случайност, нито е изненада. Това не е нито моментна раздразнителност, волност или " изцепка " поради локалната общност, а политика, сподели сръбският президент.

" Може да сгрешите един път, само че в случай че 10 пъти кажете едно и също, тогава това е политика ", уточни той.

Обобщавайки диалозите си в Мюнхен, Вучич изрази изключително удовлетворение от срещите си с депутати в Бундестага от партията на канцлера Ангела Меркел.

" Те безусловно са за без значение Косово, само че имахме открит, съответен диалог, в който за първи път чух най-остро наказание на приказките за велика Албания. Те почитат това, че Сърбия е сигурен сътрудник, и изслушаха нашите мнения, тъй като знаят, че няма да създадем нищо безконтролно. "

Като най-съществен резултат от присъединяване си в конференцията Вучич уточни, че всички са видели какъв брой тежка е атмосферата, когато става дума за решение на въпроса за Косово, и това, че водещите политици са чули в Мюнхен каква е истината, каква е сръбскта позиция и контрааргументите в отговор на това, което Прищина споделя на задграничните си сътрудници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР