Протестите в България са предизвикани от конфронтацията между президента и

...
Протестите в България са предизвикани от конфронтацията между президента и
Коментари Харесай

В Русия: България я очакват предсрочни избори

Протестите в България са провокирани от борбата сред президента и държавното управление, те могат да доведат до предварителни парламентарни и президентски избори, защото в този момент всички клонове на властта са парализирани. Това съобщи Петър Искендеров, старши откривател в Института за славянски проучвания на Руската академия на науките в изявление за РИА Новости, съобщи организация " Фокус ".

В България към този момент седмица не престават митингите, които започнаха на 9 юли в София с хиляден протест в поддръжка на президента Румен Радев. Българските медии показват като причина за митингите арестуването на съветниците на президента по сигурността и правни въпроси. Съветниците бяха арестувани по каузи, свързани с откриване на държавна загадка и корист с въздействие за персонална полза. Според специалиста митингите в България са част от общата нестабилна обстановка на Балканския полуостров. Катализаторът на неустойчивостта, съгласно него, е социално-икономическата рецесия, породена от пандемията от ковид, финансовата рецесия и неустойчивостта на финансовите пазари.

„ Но в България обстановката се утежнява от борбата сред двата клона на властта - президентския и държавния. През последните няколко години президентът и министър председателят заемаха разнообразни позиции по основни въпроси както на вътрешната, по този начин и на външната политика, най-вече външната “, сподели пред РИА Новости Искендеров. Според него президентът Радев заема по-балансирана позиция във връзка с развиването на връзките сред България и Съединени американски щати, НАТО, Европейски Съюз и Русия, до момента в който министър председателят Бойко Борисов заема по-строга прозападна позиция.

„ Освен това в България интензивно се играе по този начин наречената съветска карта. През последните няколко месеца държавното управление предприе редица недружелюбни стъпки към Русия. Освен това, България предприе антируски наказания. И в този момент тези митинги демонстрират, че българското общество е разграничено на половина във връзка с поддръжката за прозападния курс, който Бойко Борисов съставлява, и по-балансиран курс. Когато се припокрива със социално-икономическата рецесия, ясно е, че хората упрекват за тази рецесия не толкоз за президента, що се касае за държавното управление, което има действителни лостове “, изяснява специалистът. Освен това, акцентира Искендеров, министър председателят Борисов принадлежи към категорията политици, които подхващат дейни ограничения за подсилване на личната си позиция, с цел да обезвреждат своите политически съперници. „ И сигурно на българската политическа сцена той има богат опит в уреждането на политически сметки посредством ангажиране на административен запас, с цел да реализира някои цели, които си е сложил за себе си “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР