Протестите в България поставят ЕС пред дилема. Някой трябва да

...
Протестите в България поставят ЕС пред дилема. Някой трябва да
Коментари Харесай

„Кронен Цайтунг“: Меркел гледа към София с безпокойство

Протестите в България слагат Европейски Съюз пред алтернатива.

Някой би трябвало да бъде неприятният. Вече повече от три седмици българите излизат по улиците, с цел да стачкуват против държавното управление на премиера Бойко Борисов. Срещу корупцията в стопанската система и в правосъдната система. И за свободата на словото.
Досега от Брюксел се чуха единствено слаби рецензии против страната от Европейския съюз с проблеми в региона на върховенството на закона. Затова си има аргументи. Както Виктор Орбан в Унгария, по този начин и българският министър председател Бойко Борисов употребява ролята на „ неприятно момче “ в своя изгода.
Само част от бежанците, които желаят да отидат в Европа, пресичат българската граница. Защо? Гърция е част от Шенгенското пространство, а България не. Пътят е по-дълъг, а българските гранични управляващи имат неприятна популярност. Много мигранти се оплакват, че са били измъчвани. Европейски Съюз обаче си затваря очите.

България има въздействие: Западни Балкани и Турция

България е значим съдружник за приобщаването на Западните Балкани към Европа. Това стана ясно и от неофициалната среща на върха по тази тематика в София през 2018 година Според изказвания на държавни чиновници, това е също в интерес и на Австрия.
Министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са свързани с „ мъжко другарство “ от времето, когато и двамата бяха кметове, надлежно, на София и на Истанбул.
Като медиатор и съдия сред Европейски Съюз и Анкара той се надява да получи нещо в подмяна. Миналия октомври той съобщи: „ Защитавам нашите граници, тъй че България също би трябвало да бъде призната в Шенген и в еврозоната “.

Това няма да стане толкоз бързо. България има най-нисък стопански растеж в Европейски Съюз, заема 77-мо място по показател на разбиране на корупция на „ Трансперънси Интернешънъл “, което я слага в дъното на класацията на страните от Европейски Съюз.
По отношение на свободата на словото България заема 111-то място от 173. Протестите в София са ориентирани и против това. Те упорстват съдружното държавно управление на Борисов да подаде оставка. Протестиращите се притесняват, че огромна част от средствата, които България ще получи от общия бюджет на Европейски Съюз, ще бъдат нелегално присвоени от Борисов и неговите доверени хора.



Европейски Съюз би трябвало да внимава да не се промени настроението

България има прогрес в региона на върховенството на закона и правораздаването, счита Европейската комисия. От службата на немския канцлер, обаче, се чува друго мнение . Меркел гледа към София с безпокойствие.
„ Те ни готвят неприятности “, показа с „ Кронен Цайтунг “ непосредствен до канцлера. Въвеждането на еврото в България „ не се чака в близко бъдеще. Въпросът с присъединението към Шенген също се разисква от години “. Без вероятности за усъвършенстване.
Брюксел обаче би трябвало да внимава да не се извърнат настройките на популацията. След като Европейски Съюз не огласява поддръжката си за върховенството на закона, демокрацията и правосъдната промяна в България, рискува да я изгуби като проевропейска страна. Защита на външните граници за сметка на полезностите на Европейската общественост? Това е алтернативата пред Европейския съюз.

——–

Клеменс Заварски, „ Кронен Цайтунг “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР