Протестите срещу високите цени на горивата дойдоха във възможно най-добрия

...
Протестите срещу високите цени на горивата дойдоха във възможно най-добрия
Коментари Харесай

Ето колко е струвал бензина последния път, когато петролът е бил толкова евтин

Протестите против високите цени на горивата пристигнаха във допустимо най-хубавия миг за ръководещите - миг на извънредно мощно поевтиняване на петрола на интернационалните пазари, в комбиниране със стабилизиране на равнищата на еврото по отношение на $.

Всъщност цената на горивата по родните бензиностанции са доста чувствителни към тези две съставни елементи - петрола и валутния курс. Петролната съставния елемент способства за към 45% от цената на горивата, до момента в който останалите зависят от прилаганите данъци.

Какво се случи с петрола и бензина?

От близо четири и половина годишния си връх през септември досега, или единствено за към два месеца, цената на брента загуби над 30% от цената си. В същото време петролът направи нещо, което не е правил от 1983-та година насам - намали се през октомври допълнително от 10 следващи сесии. Или казано по различен метод - сътвори добра причина за поевтиняване на горивата по родните бензиностанции.

Инвеститорите не престават да са извънредно деликатни в търговията с нефт, откакто от Международната организация по енергетика (МАЕ) предизвестиха за невиждана неустановеност на петролните пазари, разследване на сложната икономическа среда и политическия риск. " Глобалната стопанска система към момента минава през доста сложен интервал и е доста нежна ", съобщи към края на ноември, шефът на Международната Енергийна Агенция Фатих Бирол.

Американската капиталова банка Goldman Sachs съобщи също, че подновяването на колапса на цените отразява " загрижеността за свръх предложение през 2019 година и по-сериозните разпродажби при разнообразни първични материали, както и опасенията за растежа на международната стопанска система... ".

Само с помощта на поевтиняването в цената на петрола на интернационалните пазари бе налице капацитет за събаряне на цената на горивата с към 13%. Или от рекордните равнища на най-масовия бензин А95 при 2.38 лв. за брой - до 2.07 лв., където се намира сега междинната му цена. Това обаче без да се регистрира смяната на курса на $ по отношение на еврото.

Справка сочи, че към края на октомври, когато цената на бензина бе най-висока, еврото се разменяше при равнища от близо 1.14 $. От тогава насам е налице известно повишаване на $, поради световната неустановеност, която насочват вложителите към " зелените пари " в търсене на " избавени ".

Или за този интервал, еврото е изгубило към 0.5% от цената си, което към момента не е чак подобен проблем за горивата в България

Иначе, в случай че погледнем обратно във времето - по-точно към октомври на предходната година, когато за последно петролът се е търгувал при настоящите си цени, ще забележим, че най-масовият бензин се е продавал при междинна цена от 2.03 лв. за литър по родните бензиностации.

И въпреки това да е с 2% под настоящите му равнища, би трябвало да се имат поради няколко фактора. Първо, тогава цената на петрола се покачва до настоящите му равнища, откакто дълго се е търгувала под 50 $. Тоест повишаването по-скоро е било отрицателна смяна в тренда, за разлика от сегашния миг, когато цените слизат до това равнище, след дълга търговия над това равнище.

И второ - еврото бе надалеч по-скъпо по отношение на $ преди година. Тогава единната валута се разменяше при равнища от над 1.1700 $. Или понижението оттогава в еврото е над 3%.

В умозаключение, може да се каже, че сега цената на най-масовото горило А95 е релативно по-ниска, на база на петролната и валутната съставния елемент, спрямо преди година. Остава към този момент въпросът, дали цените на горивата преди година са били обективни, или не? Това обаче не е обект на настоящото съпоставяне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР