Протестите срещу полицейските акции в грузински нощни клубове се разсеяха

...
Протестите срещу полицейските акции в грузински нощни клубове се разсеяха
Коментари Харесай

Медия от Москва: Наркореволюцията в Грузия се провали

Протестите против полицейските акции в грузински нощни клубове се разсеяха като пушек и "наркореволюцията " в Грузия се провали, установи съветският в. "Комерсант ".

Изданието разяснява огромните манифестации през уикенда в Тбилиси след интервенции на въоръжени служители на реда в два известни нощни клуба. Там бяха задържани 8 обвинени в наркотърговия. Недоволството от несъразмерната, съгласно стачкуващите мощ, проявена от силите на реда при интервенциите, скоро бе съпроводено с претенции за узаконяване на леките опиати, след това и за промяна на държавното управление, отбелязва "Комерсант ".

Медията припомня, че през последните седмици след приложимост на опиати в Тбилиси в нощни клубове починаха петима души, четирима от които - тинейджъри. Според публикацията с изключение на осмината задържани полицията е задържала и десетки други - основно за опозиция на правоохранителните органи. И по-специално политика Зураб Джапаридзе, водач на партията "Нов политически център - Гирчи ", оповестила се за цялостно узаконяване на опиатите. Всички арестувани са били санкционирани и освободени.

Всекидневникът изяснява в тази връзка, че има правно несъгласие в Грузия по отношение на използването на опиати. Конституционният съд призна, че пушенето на марихуана не заплашва публичната сигурност, а търсенето на отговорност от потребителите й е интервенция на страната в областта на персоналното и свободно човешко развиване. Това обаче не докара до фактическа заверка на "тревата ". Пушачите на коноп отнасят санкции от по 500 лари (170 евро), а от търговците се търси наказателна отговорност.

Точно това посочи придвижването "Бял звук ", което стои зад митингите в грузинската столица. Водачите му обявиха, че възбраните тласкат младежта към приложимост на по-опасни субстанции. Протестиращите подсетиха, че кметът на Тбилиси Каха Каладзе даде обещание да развива нощната стопанска система в града, което е невероятно поради полицейските акции.

"Комерсант " разказва съботния протест пред Народното събрание на Грузия против репресивната наркополитика на управляващите. Организаторите обаче бяха донесли диджейски пулт и уредба, така че проявата "наподобявала по-скоро празненство " с присъединяване на 3000 души, които последователно се разотишли и на сутринта служителите на реда без демонтирали палатките на площада. Грузинският вътрешен министър Гиорги Гахария сервира извинения на протестиращите поради дейностите на полицията и в това време съобщи, че органите на реда управляват напълно обстановката на централния Тбилиси бул. "Руставели ". Протестите на придвижването "Бял звук " продължиха и тази нощ. То упреква полицията в приложимост на мощ против посетителите на нощни заведения. Имаше и контрапротести, отбелязва електронният вестник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР