Протестите срещу опитите на новото мнозинство в парламента да прави

...
Протестите срещу опитите на новото мнозинство в парламента да прави
Коментари Харесай

Ще съдейства ли разрешителното на общината за протест на „Възраждане“ за ескалация и насилие?

Протестите против опитите на новото болшинство в Народното събрание да прави прелом и да счупи новата вяра за европейско бъдеще бяха планувани и като дата, и като място още през предходната седмица, когато се внесе настояването за оставка на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев. 
Всичко по тематиката: Трусовете в обединението 254
Знаеше се, че в деня на гласуването на вота на съмнение пред Народното събрание ще се съберат български жители, недоволни от опитите на опозицията да разбие ръководството по време на рецесия. 

Притеснени от това решение на българския народ, някои политици, като да вземем за пример Костадин Костадинов от „ Възраждане “, видяха решение в познатия и добре изпитан способ – контра-протест. 

Със „ съдействието “ на Столична община, която е дала зелената светлина за провеждането на въпросния контра-протест, макар огромния публичен спор, макар авансово обществено декларираното желание на жителите, се стига до състояние две групи на извънредно разединени позиции, да се изправят една против друга. 

Някои от участниците в митинги на „ Възраждане “ в предишното са показали мощна настъпателност, както когато се сблъскаха с полицията януари месец, пробвайки да нахлуят в Народното събрание. Техни симпатизанти влязоха в конфликти с полицията и на 11 май, когато поведоха шествие до Столична община. 

Интересно е, че точно кабинетът на столичния кмет беше щурмуван от вишка, платена от „ Възраждане “, а малко по-късно се стигна и до конфликти с органите на реда отново към шествието, ориентирано против общината. 

Въпреки всичко, „ уроците “ наподобяват ненаучени и се дава поле за изява на потвърдено нападателни сбирки на хора, мощно наподобяващи държанието на агитки. 

Трудно е да се долови логичност в изправянето на две мощно противоположни групи, едната от които е изявено нападателна. 

Мярката, която ще се предприеме, е те да бъдат разграничени – едните от едната страна, другите – от другата. Какво ще ги пази преди и след формалните часове на митингите, по какъв начин ще се разотидат, без да се срещнат, полицията ще ги изпраща по домовете ли, до всекиго ще има по един еднообразен ли? – не е ясно. 

Междувременно, от общината оповестиха, че не две, а 11 уведомления са подадени за осъществяване на митинги на площад „ Народно заседание “. 

Ето какво гласи известието: 

„ 11 уведомления за осъществяване на митинги на пл. „ Народно заседание “ в интервала 21-23 юни са получени в Столична община според условията на Закона за събранията, митингите и манифестациите. 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии – това са политическа партия придвижване „ Да България “, партия „ Възраждане “, Българско национално придвижване Вътрешна македонска революционна организация, съдружие „ Толерантност “ и национално придвижване „ Хан Кубрат “, а останалите 6 са подадени от разнообразни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: против промяната на Никола Минчев; в поддръжка на държавното управление на Кирил Петков; срещу кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; против високите цени на горивата; за обезщетения за високите цени на енергоносителите; отбрана на българския народен интерес в Македония “.

Че избрани групи се пробват да яхнат вълната, е ясно. Че други се пробват да сплашват протестиращи, също е ясно. Но за какво полицията би трябвало да се употребява за щит? Да се рискува животът и здравето на чиновниците? Да се пилее запас? Защо би трябвало да се поемат ненужни опасности? Не остава ли подозрение, че се цели някоя от групите контра-протестиращи да бъде подкрепена? 

А в известие до медиите самият Костадинов употребява думите „ революция “ и по-конкретно: „ Костадинов:  Подготвят ни за революция “. Нататък продължава със съпоставяне с Майдана в Украйна (!!!), приказва със „ мощни “ съпоставения и прилагателни: „ убийствена политика “; „ …почти всеки българин е налегнат от терзания за своето физическо оцеляване. Прекарахме няколко месеца в боязън дали няма да ни въвлекат публично  в стандартна война… “, „ Всява се разделяне, а водещият му физически изразител са платени провокатори… “

За последното евентуално е прав, въпреки и получателят да е друг…

Но още отсам се вижда какъв звук е заложен и каква изразителност какво цели да подклажда. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР