Протестите срещу корупцията в Ливан, известни като революцията WhatsApp, доведоха

...
Протестите срещу корупцията в Ливан, известни като революцията WhatsApp, доведоха
Коментари Харесай

Как революцията WhatsApp замрази банковия сектор в Ливан

Протестите против корупцията в Ливан, известни като " революцията WhatsApp ", доведоха до затварянето на банките в страната при започване на седмицата, като от локалната асоциация на финансовите институции оповестиха, че те няма да отворят и през днешния ден. Причината, която показват от организацията, е " терзанията за сигурността им ", съобщи ZeroHedge, базирайки се на Reuters.

В момента представителите на банковия бранш в страната са " лимитирани до осъществяването на заплащания към клиентите си и на заплатите на чиновниците си посредством банкомати ", акцентират от изданието. Предвид продължаващото разгръщане на митингите, в които се допуска, че вземат участие към един милион ливанци, което е на процедура четвърт от цялото население на страната, упованията са, че финансовите институции може да останат затворени и през идната седмица.
 Задлъжнелият Ливан наема консултанта McKinsey за спасяването на стопанската система си
Задлъжнелият Ливан наема консултанта McKinsey за спасяването на стопанската система си

Това е амбициозна задача, която крие съществени опасности

Това към този момент оказва мощни резултати върху стопанството на страната и даже върху доста сирийци, които разчитат на локалната банкова система за съхранението на доларите и спестяванията си, след срутва на локалната валута. Липсата на пари в брой евентуално ще докара до растеж на цените в Ливан, а, в по-бедните места, и до връщане на търговията на бартер.

Ситуацията в допълнение се утежнява и от обстоятелството, че митингите сковаха транспортната система в огромните градове на страната, в това число и в столицата Бейрут. Достъпът до интернационалното летище в нея също е блокиран. Още през първите дни на " революцията WhatsApp ", на фона на тежки конфликти с полицията, протестиращите построиха блокади по главните пътни артерии. Много държавни институции и образователните заведения в Ливан също остават затворени.

До обстановката се стигна, откакто държавното управление предложи метод за увеличение на постъпленията в бюджета си посредством въвеждането на налог върху потреблението на протокола за гласови повиквания по интернет (VoIP), който се употребява от приложения като притежаваната от Фейсбук WhatsApp (откъдето идва и името на протеста). Вчера президентът на страната в телевизионно послание, което е първото от началото на митингите, уточни, че проектът на министър-председателя е " първата стъпка " към предотвратяването на икономическия колапс, само че въпреки всичко посочи, че е подготвен за разговор с протестиращите.
 Ливан одобри първия си бюджет от 2005 година насам
Ливан одобри първия си бюджет от 2005 година насам

Ще завърши ли политическото опълчване?

Сред главните цели на митингите е редуцирането на тежката корупция в страната, която по думите на самия президент " ни е оглозгала до кокал ". В момента Ливан се намира на 138-о място от общо 180 страни в показателя на корупцията на Transparency International, като резултатът на страната е 28 от вероятни 100 точки.

В изказването си Аун също загатва за промени на настоящото държавно управление и за готовността си да работи с протестиращите. " Ще обсъдим какво можем да реализираме дружно, с цел да реализираме вашите цели, без да провокираме колапс и безпорядък, ще открием градивен разговор, който може да реализира градивни резултати, и ще посочим опциите, които могат да доведат до най-хубавите резултати ", сподели той, като прикани за премахване на блокадите по пътищата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР