Протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор

...
Протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор
Коментари Харесай

Политологът Любомир Стефанов разкри какви са вариантите пред Борисов за изход от кризата с протестите

Протестите с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор не престават към този момент повече от месец. В изявление за Novini.bg политиологът Любомир Стефанов разяснява обстановката, като предвижда кои са най-вероятните сюжети за излаз от политическата рецесия.

Г-н Стефанов, преди няколко месеца си говорихме за искрите, които прехвърчат сред "Дондуков " 1 и "Дондуков " 2. Тези искри се трансфораха в открита война, на която през днешния ден сме очевидци. Какво ни чака оттук-нататък?

Надявам се да не стане горски катастрофален пожар. Надявам се искрите да бъдат канализирани, само че на този стадий двете страни не демонстрират предпочитание за това – сякаш имат нужда да се конфронтират до последна степен преди да изберат някакво позволение. А разрешението явно е настояването на митинга за предварителни избори, което обаче ни води в областта на доста малко незнайни. Социологията споделя, че ще има няколко дребни партии, които ще се облагодетелстват, само че тяхното облагодетелстване ще бъде в това да прескочат бариерата и да влязат в Народното събрание, а не да станат лица, които да имат потенциала да вършат. Правителство. Президентът на този стадий няма лична политическа групировка, не се вижда по какъв начин ще я сътвори в оставащото време до възможни предварителни избори. Така че друг стадий следим амортизиране на двете страни, които се пробват да включат целия си боеприпас в опълчването, да нагнетят средата и да чакат някакъв революционен сюжет.

Протестиращи провокираха километрично запушване по Автомагистрала „ Тракия “

Видяхме държанието на президента – вдигната ръка, прива "Мафията, вън ", Борисов пък му изиска оставката?

Това е повтаряне на сюжета, че в България в политиката всичко се приема персонално. Двамата одобряват нещата персонално, а не че има опълчване сред президент и министър председател. От Борисов и от Радев виждаме неявяване на гражданска, политическа и управническа просвета. Липсва им схващане за смисъла на политическото протестиране. Президентът сякаш се пробва да радикализира митинга, а министър председателят Борисов се пробва да го неглижира и да го направи надали не някакъв просташки спор.

Хората желаят предварителни избори – желаят оставка на кабинета, желаят оставката на основния прокурор. Ако влезем в хипотезата, че Борисов подаде оставка, само че основният прокурор не подаде оставка, какво ще се случи?

Една от презумпциите в Конституцията да бъде даден подобен мандат на основния прокурор и неговият избор да бъде неподвластна на ръководещите беше той да бъде самостоятелен. Само че виждаме корист с това. Това стартира още с идването на основния прокурор Татарчев, мина се през основния прокурор Филчев, Велчев и Цацаров, до момента в който стигнем до Гешев. Българските основни прокурори редовно не дават отговор на упованията на обществото. Те е могат да схванат, че жителите нямат нищо персонални срещу тях, а срещу метода, по който си правят работата. Като че ли цялата прокуратура не е публичен обвинител номер едно, а е заслон и политическа маша. Това нервира публичните настроения. По механизмите на демокрацията и министър председателят да подаде оставка, никой не може да задължи основния прокурор да подаде оставка. Единствено процедура по импийчмънт, някакви обвинявания могат да нагнетят дотолкоз ситуацията, че Висшият правосъден съвет да му изискат главата.

Гешев: Продължаваме битката с битовата престъпност през днешния ден в Добрич и Силистра

В началото на митингите наблюдавахме един извънреден цивилен заряд, по какъв начин бихте описали ситуацията след 30-ия ден? Всички, които се пробваха да яхнат митинга, ще съумеят ли?

Факт е, че митингът се изхабява, факт е, че не генерира публичната поддръжка, на която се разчита, факт е, че фрапантните ограничения, до които прибягва, разделят обществото, само че в последна сметка правилата на демокрацията не ни карат да бъдем съгласни. Напротив, разрешават ни всеки да отстоява позицията си, само че по законен метод. Иначе казано, правото да се придвижваш не е по-низше или по-висше от правото да протестираш. Едните жители би трябвало да демонстрират схващане по отношение на другите. Едните имат стеснение от едно, другите – ор друго, въпросът е до каква степен това се споделя като настройка в обществото. Това можем да го проверим единствено на избори. Няма по какъв начин 3-4 милиона българи да излязат по улиците и да викат, едните – "Долу ", другите – "Горе ". Просто няма да се чуем от целия звук. Ще би трябвало да има избори и там да забележим кои тези са по-представителни. Според мен зимата ще изхаби доста митинга. Ако той не успее да стигне в крайната си точка – предварителни избори, зимата ще го смачка. Нещата, които предстоят – сложните обществени моменти, сложните стопански моменти в последното тримесечие на годината, идните ограничавания, които неизбежно ще върнат пандемията в дневния ред – тези неща ще ни стресират и ще убият политическата заостреност на митинга, ще го трансфорат в следващото мрънкане на фона на по-важни неща. Дали на това разчитат министър председателят и ръководещата коалиция, не знам. Би било цинично, в случай че е по този начин, защото това е предвидим сюжет. Надявам се протестиращите да канализират силата си в конструктивен митинг, който да приключи законно и логичен с предварителни избори. Иначе, изхабявайки го, министър председателят Борисов ще реализира личните си цели. Освен, в случай че той също не съобрази факторите, които изброих – а считам, че той го прави – и да провокира избори.

Борисов: Даваме най-хубавото на младите, с цел да ги обучим и да излязат след това на митинг

Очакваме значими решения?

Важните решения ще бъдат в тъкмо тази посока – да се подсигурява резистентност при идната сложна зима и неспособност този развой да бъде извърнат. Това се написа политически актив и Борисов отива на предварителни избори. Това е единият вероятен. Другият е да понесе негативите от крах на тези ограничения, усложняване на обстановката и през пролетта със страшна мощ да поеме политическата отговорност за това.

Възможен ли е втори кабинет на Борисов в границите на това Народно заседание?

Технологично - да, само че логичен – не. Тръгне ли се към курс на предварителни избори, е единствено вреда да въртиш рулетката в Народното събрание.

Доста политически водачи виждаме на митинга – някои от тях ще забележим ли в идващото Народно заседание?

Единият от тзи, които не виждаме на митинга, само че го виждаме всяка вечер в ефира на личната му телевизия може би ще го забележим – Станислав Трифонов. Мая Манолова  Мая Манолова Мая Божидарова Манолова е български политик, депутат от парламентарната група на – надали. Христо Иванов  Христо Иванов Роден е на 13 септември 1974 година в София. Христо Иванов е магистър по право от Софийския и "Демократична България " ще влязат в Народното събрание изрично – митингът усеща правдивост и най-накрая посока в техните претенции, нещо което липсваше в предходните акции. Българските жители желаят политиката да стане предвидима, желаят да чуят обещания, които да се извършват. Българските жители желаят неналичието на правдивост и несигурността да изчезнат. Българинът към този момент не се вижда като народът или хората, а като жителят поданик, който търси отговорност и сметка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР