„Протестите от последните дни мо напомнят за тези през 2013

...
„Протестите от последните дни мо напомнят за тези през 2013
Коментари Харесай

Петър Чобанов за чакалнята на еврото: Фалити на банки са възможни, както и затварянето им

„ Протестите от последните дни мо припомнят за тези през 2013 година, само че повече ми припомнят на тези от февруари 2013 година, защото се популяризират по цялата страна. Тази сила продължава да се разраства, чакам да се уголемяват и като територия и като брой хора, които вземат участие в тях “, предвижда Петър Чобанов – някогашен министър на финансите в държавното управление на Пламен Орешарски.

Той уточни, че Движение за права и свободи е съпротива, това къде ще бъде позиционирана – на площада или по различен метод политически ще изяви своята воля, е решение на управлението на партията.
Без съществени нарушавания е минал четвъртият ден на митинги Демонстрации се готвят и за през днешния ден
„ Движение за права и свободи няма да разреши никой да си мие ръцете с него и да се крие зад него. Какви политически дейности ще бъдат подхванати следва да забележим “, разяснява Чобанов.

„ Не мисля, че това национално заседание към този момент има силата да излъчи държавно управление, не мисля, че има небосвод, в който може да се работи “, сподели още той.

За влизането ни в чакалнята в еврозоната и банковия съюз

Това държавно управление не може да създаде положителни вести, тъй като към тях постоянно има кавги, а към този момент и митинги, разяснява някогашният финансов министър. По думите му гуверньорът на централната банка и финансовият министър са положили доста старания.
Без да пипаме борда: България към този момент е в чакалнята на еврото Европейската централна банка поема надзора над значимите кредитни институции
„ В момента желаеме да влезем в една еврозона, която е раздирана от спорове и самият еврокомисар за икономическите въпроси Паоло Джентилони споделя, че е застрашена от разпад “, изясни Чобанов.

По думите му банковият съюз също крие своите опасности. „ Там ще имаме едно преформатиране на банковия пазар в Европа, евентуално и в България “, предвижда той.

„ Кредитният рейтинг на страната може да бъде нараснал, само че икономическата обстановка непрестанно се утежнява и ще види до какъв брой позитиви ще бъдат извлечени “, означи още Чобанов.

Според него банкрути на банки са вероятни, както и затварянето на банки. „ Имаме подобен образец с банка в Малта от последните седмици, в това число и с български акционер “, уточни той.

Това дали ще има банкрути не зависи единствено от тези, които ще ни надзирават, сподели Петър Чобанов.

Според него има опасности, само че те би трябвало да се ръководят по метод, който да обезпечи влизането ни в самата еврозона.

„ Колкото по-малко стоим в така наречен чакалня, която е рисков механизъм, толкоз по-добре – минималният период е две години “, напомни Петър Чобанов.

Според някогашния финансов министър рисковете пред икономическото ни развиване остават, в случай че не предприемем промени, които да са ориентирани както към привличане на вложения, по този начин и към обезпечаване на обективна бизнес среда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР