Протестите на състезателите по американски футбол срещу расовото неравенство в

...
Протестите на състезателите по американски футбол срещу расовото неравенство в
Коментари Харесай

Собственик на отбор от НФЛ и дарител на Тръмп нарече състезателите си затворници

Протестите на състезателите по американски футбол против расовото неравноправие в Съединени американски щати към този момент не са толкоз всеобщи, само че това не значи, че напрежението е намаляло. В последните седмици управлението на Националната футболна лига (НФЛ) и притежателите на тимовете организираха серия от срещи, с които се пробват да решат казуса с колениченето по време на американския химн.

Демонстрациите започнаха още през 2016 година, когато Колин Каперник реши да коленичи по време на химна. От началото на новия сезон играчите всеобщо демонстрираха несъгласието си, а американският президент Доналд Тръмп непрекъснато подлага на критика състезателите, че демонстрират пренебрежение към страната и флага.

На следващата среща на притежателите напрежението набъбна след изявление на боса на " Хюстън тексанс " Боб Макнеър. Той изслуша сътрудника си Джери Джоунс от " Далас каубойс ", който изнесе пламенна тирада за потребността играчите да останат прави по време на химна и по-късно се обърна към присъстващите.

" Не можем да оставим пандизчиите да управляват пандиза. Такава е обстановката с митингите и демонстрациите на играчите. Те би трябвало да останат прави ", сподели Макнеър.

Изказването му е провокирало остри реакции още незабавно, твърди ESPN. Комисионерът на НФЛ Роджър Гудъл е останал доста отчаян от думите на един от уважаваните притежатели.

" След като срещата завърши Трой Винсънт (изпълнителен вицепрезидент на НФЛ – бел. ред.) остана като посърнал и дълго не излезе от залата. Той остана афектиран от думите на Макнеър, които съпоставиха играчите със пандизчии. Винсън увери, че в никакъв случай в кариерата си, в която е именуван с какви ли не избрания и даже с думата с " н ", не се е чувствал като пандизчия ", гласи репортажът на ESPN.

По-късно Макнеър се извини посредством публично известие от клуба си, обяснявайки, че не е желал думите му да бъдат признати безусловно.

" Съжалявам за това определение. Никога не съм имла поради да обидя и засегна някого, още по-малко нашите състезатели. Използвах това като метафора и не желая думите ми да се одобряват безусловно. Извинявам се на всеки, който се е почувствал обиден ", сподели Макнеър.

Кой е Боб Макнеър

Думите на притежателя на " Хюстън " провокираха бурни реакции и измежду почитателите на най-популярния американски спорт. Веднага беше припомнено, че при започване на митингите през септември президентът Тръм назова футболистите " кучи синове " и изиска всеки протестиращ да бъде уволнен.

Първоначално притежатели и тимове демонстрираха, че са единни и доста от предприемачите застанаха паралелно до своите играчи, коленичейки или сключвайки ръце по време на химна. В последните седмици се вижда смяна в мнението на двама от притежателите.

Първо Джери Джоунс от " Далас каубойс ", който е считан за един от хората в НФЛ с най-голямо въздействие, прикани митингите да спрат. Той даже разгласи, че който негов състезател си разреши да продължава, няма да играе. Смята се, че Джоунс е имал диалог персонално с Доналд Тръмп, преди да промени позицията си.

Макнеър е притежател на вторият максимален отбор в Тексас " Хюстън ". Той също е считан за непосредствен до американския президент. Бизнесменът, родом от Флорида влага големи средства в енергийния отрасъл, а през 2016 година подари 4.5 млн. $ за президентската акция на Тръмп. Някои от сътрудниците му, притежатели на отбори в НФЛ, като Робърт Крафт ( " Ню Инглънд пейтриътс " ) и Джери Джоунс последваха образеца му, само че Макнеър подари най-голяма сума.

През януари, когато Тръмп встъпи в служба, 79-годишният предприемач подари още 1 млн. $, подпомагайки церемонията. Това не е казус, откакто същата сума подариха още Крафт, Джоунс, Стан Крьонке ( " Сейнт Луис рамс " ), Шахид Хан ( " Джаксънвил джагуарс " ), Уди Джонсън ( " Ню Джърси джетс " ) и Дан Снайдър ( " Вашингтон ред скинс " ). По този метод предприемачите демонстрират, че поддържат президента, само че не подаряват средства персонално на него, заобикаляйки спор на ползи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР