Протестите доведоха до лавинообразна промяна. Ще се репликира политическият модел,

...
Протестите доведоха до лавинообразна промяна. Ще се репликира политическият модел,
Коментари Харесай

Политолози спорят ще мелят ли брашно заедно Нинова и Радев

Протестите доведоха до лавинообразна смяна. Ще се репликира политическият модел, само че ще се трансформират пропорциите, които ще доведат до едно необятно съдружно ръководство. Това би било добре за България. Крайно време е да се научим на същинско съдружно ръководство. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ политологът доцент Стойчо Стойчев.
Що се отнася до старите политически играчи, Стойчев за пръв път похвали водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че е взела страната на институционалната съпротива.

„ Вместо да излезе с гръмки изречения и да каже, че ще демонтират модела, тя зае една линия, в която сподели: „ Ние сме опция на настоящето ръководство в границите на парламентарната процедура и демократичния развой и не желаеме да съботираме демокрацията по този вандалски метод, по който се пробват да го вършат някои. Тук ясно проличаха разграничителните линии сред нея и Радев. От в този момент е ясно, че те няма по какъв начин да играят дружно. Не могат да мелят брашно в една и съща мелница освен за президентските избори тази година, а въобще. Нинова дава късмет България да има една систематична опозиционна партия “, съобщи той.

Колегата му доцент Петър Чолаков обаче не се съгласи.

„ Играта сред Нинова и Радев е съгласувана, просто се изчаква да забележим дали партийният актив ще хареса Радев, тъй че най-вероятно ще играят дружно “, предвижда политологът.

От старите играчи Движение за права и свободи пък била в прелестна кондиция.

Партньорството сред Марешки и Симеонов се случва в името на политическото оцеляване. По настрана надали биха имали късмет за 45-тото Народно заседание. Сама по себе си тази дружба има и своята логическа аргументация, разяснява доцент Чолаков.

Според доцент Стойчев в патриотичния бранш на България има един резистентен през годините жизнерадостен индивид и това е Вътрешна македонска революционна организация.

„ Те имат способността да бъдат отвън Народното събрание и да оцелеят организационно, тъй като като остаряла организация имат благосъстоятелност. Не са като другите партии, които разчитат само на дотация. В обстановка, в която те се оказват главният теглич, който ще изтегли всички останали, явно избират да се явят на изборите сами. Така изгодите им биха били доста повече, в сравнение с негативите. Шансовете им са положителни, тъй като патриотичната вълна не си е отишла от света, от Европа, даже от Съединени американски щати не си е отишла “, разяснява той.

Според него с включването на Марешки и неговата „ Воля “ в „ Патриотична коалиция “, НФСБ стартира да губи малко патриотичния си образ и става по-друг вид индивид – субектът на протестната партия, на това „ ще ги уволня “, „ ще ги санкционира “, „ ще спра грабежа “.

„ При тях обаче има доста сходни неща – единият е от Варна, другият – от Бургас, те можеха напряко да се кръстят коалиция „ Черно море “. И двамата са експресивни персони, които работят на терен, постоянно с някакво изострено възприятие за заслужено и незаслужено. Така или другояче, патриотичната вълна към този момент би останала по-назад спрямо по-публични и резултати изяви “, изясни социологът.

Според доцент Чолаков при „ Мутри вън! Изправи се.бг “ също става въпрос за хора, които са разнообразни, само че това, което ги сплотява, е концепцията за смяна на модела ГЕРБ-ДПС. Въпросът е дали тези разнообразни обединения ще могат да намерят път един към различен.

За Стойчев „ Мутри вън! Изправи се.бг “ е коалиция от остарели муцуни, които са се събрали математически под едно общо мото и то е не на какъв да е, а на президента.

„ Неговата роля ще бъде основна. Дали той ще ги припознае като своите хора на тези избори? Дали ще ги целуне по главите и ще им помогне да влязат в Народното събрание, или ще ги остави те сами да се борят на общо съображение с неговата партия Българска социалистическа партия “, това не е ясно съгласно Стойчев.

По думите му задачата им е да създадат поклон към Радев и да получат малко от неговия престиж,обществено утвърждение и авторитет. Чолаков на собствен ред прикани да се прави разлика сред президенската институция и индивида, който я съставлява.

Стойчев продължи с коментар за „ Демократи за мощна България “ и „ Да, България “, които назова достоверна групировка.

„ Малко късно се дистанцираха от „ Отровното трио “. Все отново обаче го направиха и стана ясно, кои са достоверно протестиращите за съвременна държавност и кои са протестиращите поради самото протестиране и трупане на политически капитал “

Изненадата - партията на Слави Трифонов разяснява Чолаков, съгласно който акцията при тях се случва, само че харизмата на шоуто и на самия Трифонов към този момент е позалязваща.

Времето изтече и нито дума не беше казана за ГЕРБ.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР