Протестиращите здравни работници настояват за ясни правила, по които да

...
Протестиращите здравни работници настояват за ясни правила, по които да
Коментари Харесай

Протестиращите здравни работници искат ясни правила, по които да се формират заплатите им

Протестиращите здравни служащи упорстват за ясни правила, по които да се образуват заплатите им.

„ Най-голямата ни болежка е, че някак си не ни вземат насериозно. Трябва да схванат, че ние не сме помощният личен състав на опазването на здравето, а екипът с всички почтени лекари, с които работим”, сподели в предаването „ Лице в лице” по bTV здравната сестра Елена Тонева.

„ Имаме сътрудници в провинцията, които вземат чиста заплата 450-500 лева Представете си по какъв начин с тези пари хранят фамилиите си, по какъв начин учат децата си на достолепие, по какъв начин се справят”, съобщи тя.

„ Ние започнахме да работим на 2-3 места, с цел да запълваме изчезналите пари. По този метод запълваме свободните места на сестрите. Те разчитат на този механизъм”, уточни Тонева.

За нощния труд пък им се заплащат единствено по 25 стотинки на час, и то не за 12 часа, колкото е дежурството, а за 6 или 7. Това е насмешка, бяха безапелационни протестиращите здравни служащи.

Затова упорстват за 2 минимални работни заплати стартово. „ Искаме да бъдат построени точни и ясни правила, по които да се образуват нашите заплати, с цел да няма това неразбирателство в системата и да се получава дисбаланс”, сподели здравната сестра Веселина Ганчева.

В студиото на „ Лице в лице” те показаха фиш за заплатата на сестра от хирургично поделение. Нейната главно заплащане е 750 лева, а след удръжките чистата ѝ заплата остава 761 лева

В провинцията е още по-плачевно положението, бяха безапелационни протестиращите.

Физиотерапевтите също приблизително вземат 600-700 лева, сподели физиотерапевтът Симона Богданова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР