Протестиращите в Хонконг се сблъскаха с полицията в град близо

...
Протестиращите в Хонконг се сблъскаха с полицията в град близо
Коментари Харесай

Протестиращи се биха с полицаи в Хонконг заради китайски търговци

Протестиращите в Хонконг се сблъскаха с полицията в град покрай границата с континентален Китай, където хиляди се сплотиха против наличието на китайски търговци, оповестява "Ройтерс ".

Демонстрацията в териториалния град на Хонконг Шун Шуй, близо до китайския град Шенжен, стартира спокойно, само че прерасна в конфликти. Протестиращите хвърляха чадъри и каски по полицията, които отвръщат с палки и спрейове със сълзотворен газ.

По-късно полицията в Хонконг прикани протестиращите да се въздържат от принуждение и да изоставен региона. Около 20 и 30 часа локално време множеството от тях са се отдръпват, защото служители на реда за битка с безредиците, екипирани с шлемове и щитове минаха през града.

Протестът е последният от поредицата, която раздрусва някогашната английска колония повече от месец, което докара до най-тежката политическа рецесия от предаването й на Китай през 1997 година

Уличните митинги по-рано привлякоха милиони хора, а стотици нахлуха в Народното събрание на 1 юли, с цел да се опълчват на към този момент спряния законопроект за екстрадиция.

Критиците преглеждат законопроекта като опасност за върховенството на закона в Хонконг. Лидерът Кари Лам съобщи, че законопроектът е "мъртъв ", откакто е спрян предишния месец, само че съперници разясняват, че няма да се задоволят с нищо по-малко от формалното му отдръпване.

Протестите против законопроекта значително се организираха в основния бизнес регион на Хонконг, само че стачкуващите започнаха да търсят поддръжка и на други места, както и по вътрешни въпроси.

В Шун Шуй протестиращите се събраха, с цел да се опълчват на дребните китайски търговци, които посещават територията, с цел да купуват артикули, които по-късно продават в Китай.

Демонстрантите скандират настояванията си на китайския формален език, с цел да могат китайските търговци да се приберат у дома. Много улични магазини са затворени по време на митинга.

Търговците от дълго време са причина за неодобрение измежду хората в Хонконг, които настояват, че те подхранват инфлацията, усилват цените на парцелите, заобикалят налозите и размиват идентичността на Шун Шуй.

"Нашият прелестен град стана безпорядък ", разяснява 50-годишният Райън Лай, гражданин на Шун Шуй, където по този начин наречените "паралелни търговци " купуват огромни количества безмитни артикули, които придвижват и продават в континентален Китай.

"Ние не желаеме да стопираме пътуванията и покупките, само че апелирам, просто го направете подредено и законно. Законопроектът за екстрадицията бе повратна точка за нас. Искаме си назад Шун Шуй ".

Когато Англия върна Хонконг на Китай преди 22 години, китайските комунистически водачи дадоха обещание на града висока степен на автономност за 50 години. Но мнозина споделят, че Китай последователно стяга властта си, поставяйки свободата в Хонконг под опасност посредством редица ограничения, като да вземем за пример законопроекта за екстрадиция.

Липсата на цялостна народна власт в Хонконг стои зад последните безредици, изяснява Джими Шам от Гражданския фронт за правата на индивида, който провежда митинги против законопроекта за екстрадиция.

"Правителството, Кари Лам, някои законодатели във функционални изборни региони не се избират от народа, тъй че има доста ескалиращи дейности в разнообразни области, които отразяват разнообразни обществени въпроси. Ако политическите проблеми не бъдат решени, проблемите със общественото благоденствие ще продължат да се появяват безпределно ", добавя Шам.

Участник в митингите разяснява, че съботните конфликти стартират, когато стачкуващите стартират да упрекват полицията, че са се притекли на помощ на търговците от континента, които са нападнали стачкуващи.

"Някои хора са нападнати и са ранени в суматохата на тълпата. Опитах се да спася някои девойки, по тази причина бях атакуван със сълзотворен спрей от полицията. Сега се усещам зле. Ченгетата са кучета ", разяснява мъж назовава себе си Рагнар.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР