Протестиращите в Хонконг се сблъскаха с полицията в град близо

...
Протестиращите в Хонконг се сблъскаха с полицията в град близо
Коментари Харесай

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг, заради китайски търговци

Протестиращите в Хонконг се сблъскаха с полицията в град близо до границата с континентален Китай , където хиляди се сплотиха против наличието на китайски търговци , оповестява " Ройтерс ".

Демонстрацията в териториалния град на Хонконг Шун Шуй, близо до китайския град Шенжен, стартира спокойно, само че прерасна в конфликти. Протестиращите хвърляха чадъри и каски по полицията , които отвръщат с палки и спрейове със сълзотворен газ.

По-късно полицията в Хонконг прикани протестиращите да се въздържат от принуждение и да изоставен региона . Около 20 и 30 часа локално време множеството от тях са се отдръпват, защото служители на реда за битка с безредиците, екипирани с шлемове и щитове минаха през града .

From tg: cops hit protesters who appear to run away #reclaimsheungshui #hongkong pic.twitter.com/qNOCNBqIB8
— Poppie (@jesuispoppie) July 13, 2019  Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е мъртъв
Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е мъртъв

Опитите на държавното управление да го одобри били " цялостен неуспех "

Протестът е последният от поредицата , която раздрусва б ившата английска колония повече от месец , което докара до най-тежката политическа рецесия от предаването й на Китай през 1997 година

Уличните митинги по-рано привлякоха милиони хора, а стотици нахлуха в Народното събрание на 1 юли , за да се опълчват на към този момент спряния законопроект за екстрадиция .

Критиците преглеждат законопроекта като опасност за върховенството на закона в Хонконг. Лидерът Кари Лам съобщи, че законопроектът е " мъртъв ", откакто е спрян предишния месец, само че съперници разясняват, че няма да се задоволят с нищо по-малко от формалното му отдръпване.

Протестите против законопроекта значително се организираха в основния бизнес регион на Хонконг , само че стачкуващите започнаха да търсят поддръжка и на други места, както и по вътрешни въпроси.

Peaceful protests turned into Police clashes with protesters in New Territories Sheung Shui today.#HongKong #sheungshui pic.twitter.com/voNdVQ6fCv
— Denise Ho (HOCC) (@hoccgoomusic) July 13, 2019  230 000 недоволни събра следващият митинг в Хонконг
230 000 недоволни събра следващият митинг в Хонконг

Срещу противоречивия законопроект за изгонване

В Шун Шуй протестиращите се събраха, за да се опълчват на дребните китайски търговци , които посещават територията, с цел да купуват артикули, които по-късно продават в Китай.

Демонстрантите скандират настояванията си на китайския формален език , с цел да могат китайските търговци да се приберат у дома. Много улични магазини са затворени по време на митинга.

Търговците от дълго време са причина за неодобрение измежду хората в Хонконг , които настояват, че те подхранват инфлацията , усилват цените на парцелите, заобикалят налозите и размиват идентичността на Шун Шуй .

" Нашият прелестен град стана безпорядък ", разяснява 50-годишният Райън Лай, гражданин на Шун Шуй, където по този начин наречените " паралелни търговци " купуват огромни количества безмитни артикули , които придвижват и продават в континентален Китай.

" Ние н е желаеме да стопираме пътуванията и покупките , само че апелирам, просто го направете подредено и законно . Законопроектът за екстрадицията бе повратна точка за нас. Искаме си назад Шун Шуй ".
 В Китай упрекват западните идеолози за размириците в Хонконг
В Китай упрекват западните идеолози за размириците в Хонконг

Постоянно се пробват да основават вълнения против държавни управления, които не харесват... предизвикват бедност и безпорядък в Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Азия

Когато Англия върна Хонконг на Китай преди 22 години , китайските комунистически водачи дадоха обещание на града висока степен на автономност за 50 години . Но мнозина споделят, че Китай последователно стяга властта си, поставяйки свободата в Хонконг под опасност посредством редица ограничения, като да вземем за пример законопроекта за екстрадиция.

Липсата на цялостна народна власт в Хонконг стои зад последните безредици , изяснява Джими Шам от Гражданския фронт за правата на индивида, който провежда митинги против законопроекта за екстрадиция.

" Правителството, Кари Лам, някои законодатели във функционални изборни региони не се избират от народа , тъй че има доста ескалиращи дейности в разнообразни области, които отразяват разнообразни обществени въпроси. Ако политическите проблеми не бъдат решени, проблемите със общественото благоденствие ще продължат да се появяват безпределно ", добавя Шам.

Участник в митингите разяснява, че съботните конфликти стартират, когато стачкуващите стартират да упрекват полицията , че са се притекли на помощ на търговците от континента , които са нападнали стачкуващи .

" Някои хора са нападнати и са ранени в суматохата на тълпата. Опитах се да спася някои девойки, по тази причина бях атакуван със сълзотворен спрей от полицията . Сега се усещам зле. Ченгетата са кучета ", разяснява мъж назовава себе си Рагнар.
 Хънт желае да бъде свестен вярно, осъждат, а не поддържат насилието в Хонконг
Хънт желае да бъде свестен вярно, осъждат, а не поддържат насилието в Хонконг

Официален Китай през днешния ден не разяснява, чака дали Англия ще повтори грешките

Протестиращите са разрушили бариери и огради, с цел да основат свои загради и отбрани . Млад мъж е лекуван с кървава рана на главата на метри от служители на реда, които удрят стачкуващи, въоръжени с чадъри. Полицията за битка с безредиците съумява да разчисти улицата минути по-късно и да освободи хваната в капан служители на реда.

" Нямаме оръжия и бяхме мирни . Когато ги видяхме да ни снимат, трябваше да реагираме ", изяснява различен протестиращ Чан, който отхвърля да даде цялостното си име. " Сега всички сме уплашени , по какъв начин могат да ни удрят с палки ", добавя той, взирайки се в кръвта на лицето на различен протестиращ.

" Искаме да събудим Вашингтон, Съединените щати би трябвало да създадат повече , за да оказват помощ на Хонконг да стане изцяло либерален ", изяснява гражданин на близкия град Фанлин, който е един от петимата митинга, носещи американско знаме.

" Те са най-важната оставаща международна мощ, която може да се опълчи на Китай ", добавя 30-годишен мъж, който се показва като Дейвид.

Протестиращите против екстрадицията възнамеряват друга проява в неделя в град Ша Тин , в по този начин наречените нови територии сред остров Хонконг и границата с Китай .
 Китай може би е станал
Китай може би е станал " съществена опасност " за Съединени американски щати

Пекин не е зложелател, а противник на Белия дом
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР