Протестиращите в бившата столица на Казахстан Алмати отнеха огнестрелно оръжие,

...
Протестиращите в бившата столица на Казахстан Алмати отнеха огнестрелно оръжие,
Коментари Харесай

Свиреп бой между протестиращи и полиция в Казахстан

Протестиращите в някогашната столица на Казахстан Алмати лишиха огнестрелно оръжие, щитове и палки от служителите на реда. В центъра на града са се събрали няколко хиляди души, които носят в ръце железни прътове, а други огнестрелно оръжие.

В града не работят мобилните връзки, интернет и малкия екран.

В резултат на безредиците в Алмати са пребити над 500 цивилни жители, сред които 130 дами и възрастни хора.

От полицейското ръководство на града оповестяват, че се подхващат спомагателни ограничения против нови офанзиви на екстремисти и радикали. Силите на реда призовавах хората, излезли на улицата, да се разотидат.
Извънредно състояние и в Нур Султан, Казахстан
Президентът на Казахстан Касъм Джомарт Токаев подписа през днешния ден декрет за въвеждане на изключително състояние в столицата Нур Султан, заяви пре...
Прочети повече
При безредиците са подпалени 120 автомобила, в това число 33 на незабавна помощ и пожарната. Нанесени са вреди на 120 магазина и търговски обекти, на 180 заведения за публично хранене и на към 100 офиса. Комендантът на Алмати прикани жителите да останат по домовете си и да не се поддават на суматоха и провокации.

Протестиращи нахлуха в офисите на няколко медии в града.

Очаква се скоро президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев да направи изказване към жителите по отношение на митингите в страната.

От ОССЕ приканиха за деескалация на напрежението и започване на разговор., защото насилието не е верният метод за разрешаване на проблемите.

БГНЕС напомня, че тази заран президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев подписа декрет за въвеждане за две седмици на изключително състояние в няколко области, а по-късно и в столицата Нур Султан, считано от 5 януари.
Сблъсъци сред полиция и протестиращи в Алмати (ВИДЕО)
Полицията в най-големия град в Казахстан – Алмати, употребява шокови гранати против повече от 1 000 протестиращи, които нападнаха сг...
Прочети повече
Причината за тази мярка са продължаващите трети ден митинги поради нарасналите цени на полутечен газ.

Ограничава се напредването на жителите. Забранява се организацията и провеждането на мирни събирания, зрелищни, спортни и други всеобщи мероприятия.

Забранява се продажбата на оръжия, муниции, взривни субстанции, специфични средства и токсични субстанции. Въвежда се специфичен режим за продажба на лекарства, наркотични и психотропни субстанции, прекурсори, етилов алкохол и алкохолни питиета.

Временно ще бъдат конфискувани оръжията, муниции и токсични субстанции от физическите лица, а от юридическите дружно с оръжията, боеприпасите и токсичните субстанции краткотрайно ще бъдат конфискувани бойното и образователното военно съоръжение, взривни и радиоактивни субстанции.



Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР