Протестиращите срещу корупцията са по улиците на българските градове от

...
Протестиращите срещу корупцията са по улиците на българските градове от
Коментари Харесай

Сачева пред DW - има ли дъното дъно?

" Протестиращите против корупцията са по улиците на българските градове от юли с искане държавното управление на премиера Бойко Борисов да се отдръпна. България има най-ниския Брутният вътрешен продукт в Европейския съюз и от седем години е посочена като най-корумпираната страна в Съюза " - с тези обстоятелства Тим Себастиан – водещият на предаването на DW Conflict Zone, стартира изявлението си с  Деница Сачева , министър на труда и обществената политика, което от нощес заля обществените мрежи. И я пита по какъв начин тя продължава да работи в държавно управление, което е направило толкоз малко, с цел да предприеме ограничения против проведената престъпност.

Себастиан не дава опция на министърката да го заблуждава със заучени изречения, а при всеки неин опит да омаловажава митингите или политическата обстановка в страната, той си служи с точни числа и обстоятелства. И ѝ задава директно въпроса – хората ви споделят, че не ви желаят, не се интересувят от проекта ви за нова конституция, желаят избори, а вие за какво не им давате, това, което желаят? Според Сачева хората на улиците, т.е. тези, които желаят оставка на държавното управление, са единствено 6000 хиляди, до момента в който 1 милион българи си избрали ръководещите. Именно поради това тя не счита, че кабинетът би трябвало да подаде оставка. Водещият обаче побърза да добави, че доверието към премиера Борисов е спаднало до равнище от 20%, което е и най-ниското в цялото му ръководство. 



Себастиан разяснява и насилието на митингите, като загатва обвиняванията на президента Румен Радев, че точно държавното управление е предизвикало принуждение. В отбрана на кабинета Сачева споделя, че на митингите е имало много ранени служители на реда, а повече от 80 униформени са в болница и в момента. А " принуждение " е прекомерно мощна дума за протичащото се там, защото то е овладяно благодарение на положителната работа на полицията. Тя не пропуща и да означи, че Радев би трябвало да е обединител на нацията, а не разединител. 

Себастиан не е уверен в думите на събеседничката си и незабавно загатва мнението на комисаря по човешките права в Съвета на Европа Дуня Миятович, която сигнализира за нападението на публицисти по време на демонстрациите, нанесени побои над тях, потреблението на пикантен спрей против хора с камери и микрофони. Според Миятович това опонира мощно на задължението на държавното управление да пази свободата на словото и сигурността на публицистите. 

По-късно в изявлението Себастиян още веднъж се връща към медиите с въпроса: " По време на конференция на 4 февруари вашият министър председател оприличи публицистите – и по-специално дамите репортерки – на пуйки. И след това гротескно им се подиграва като издава звуци, които имитират тези на пуйките. Така ли почитате свободната публицистика във вашата страна? " А Сачева дава отговор: " Нашият министър председател има особености в метода си на изложение и не е имал поради да бъде недодялан към никого от публицистите... "

И водещият още веднъж се връща към думи на Радев, съгласно който държавното управление е  “морално завършило, а съгласно проучванията е завършило и официално ". Себастиан загатва и фотосите от вкъщи на премиера, на които се вижда шкафче, цялостно с пари и полезности. Сачева незабавно отговоря, че е редно правосъдните органи да се произнесат дали фотосите не са манипулирани. Но този аргумент не съумя да го убеди, че в страна, в която президент и министър председател са се " хванали а гушите ", нещата действат. 

Министърката не отстъпва: " Ние сме страната, чиито БВП е минимум обиден след коронакризата. Имаме и ниска безработица – в топ пет сме. Брутният вътрешен продукт е съвсем подсилен. Това не е допустимо в страна, която е обхваната от такава всеобща корупция, не е допустимо да има такива цифри, в случай че корупцията е толкоз надълбоко вкоренена, колкото се пробвате да внушите ".

И до момента в който Сачева явно счита, че нападението е най-хубавата отбрана, Себастиан си служи с числа: " Ръстът на вашия БВП през последните години е към 50%. Румъния, която се причислява към Европейски Съюз дружно с България, регистрира растеж от над 200%. Може ли да обясните това? Имате най-ниската междинна заплата в Европейския съюз. По-ниска е даже от тази в Босна и Херцеговина и Черна гора, които даже не са част от Общността. Eвропейският съвет по външни връзки показва, че не употребявате добре европейските фондове. Защо е по този начин – корупция или неприятно опериране? Или и двете? "  

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР