Протестиращите срещу избиването на прасетата, които вече повече от седмица

Протестиращите срещу избиването на прасетата, които вече повече от седмица ...

Управляващите да не прехвърлят отговорността върху стопаните на прасета и местната власт.Протестиращите срещу избиването на прасетата, които вече повече от седмица са блокирали пътя Сливен – Ямбол, до с. Крушаре, изпратиха второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министрите на земеделието и околната среда – Десислава Танева и Нено Димов, както и до шефа на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев. Този път адресат на писмото е и омбудсманът Мая Манолова.

Протестиращите на блокадата при с. Крушаре настояват властите да обърнат внимание на това, че в рамките на три дни са открили вече пети случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета. Този път те са в един от каналите на язовир Жребчево директно изхвърлени във водата и около водата.

Според авторите на отвореното писмо не става дума за случайни инциденти, а за "системна грешка в политиката по превенция на АЧС". Те призовават управляващите да не обвиняват стопаните на прасета тип "заден двор" и местната власт, тъй като не са дадени указания и не са предвидени мерки как да се действа при превантивното колене на животни.

"В условията на епидемия, е редно да се поеме отговорност на най- високо ниво за некачествените мерки за превенция, които както изглежда водят до екологична катастрофа", категорични са протестиращите.

 

Ето и пъният текст на отвореното писмо:

 

"Уважаеми, дами и господа!

Настояваме да обърнете внимание, че вече откриваме пети случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета в рамките на три дни. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево директно изхвърлени във водата и около водата.

Тук не говорим за случайни инциденти, а системна грешка в политиката по превенция на АЧС и няма смисъл да се тиражира в общественото пространство, че за това са виновни стопаните и местната власт, при положение, че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни. Реакция от страна на БАБХ и МЗ по тези случаи няма, а с проблемът са оставени да се оправят местните структури на полиция и пожарна. В условията на епидемия, е редно да се поеме отговорност на най- високо ниво за некачествените мерки за превенция, които както изглежда водят до екологична катастрофа.

БЛОКАДАТА ОСТАВА!

Гражданско неподчинение при с. Крушаре"

Източник: banker.bg