Протестиращите не представляват нито една земеделска организация, просто им е

...
Протестиращите не представляват нито една земеделска организация, просто им е
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Украинско зърно в България не трябва да има

Протестиращите не съставляват нито една земеделска организация, просто им е омръзнало да чакат дейности от страната, разяснява русенски зърнопроизводител

Втори ден фермери от три области на Северна България излязоха на импровизиран митинг. Протестите на зърнопроизводители от Северна България не престават край село Горна Студена. Фермери от Велико Търново, Ловеч и Русе упорстват за прекъсване на украинския импорт на зърно в България, както и промени в Стратегическия проект, предава.

Протестиращите не съставляват нито една земеделска организация, а дейностите им са спонтанни.

Коментар направи Милен Коев, ръководител на Регионален съюз на фермерите " Дунавско зърно ", Русе.

“Лично аз не вземам участие в митингите, само че мои сътрудници са там. Като част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) нямаме публична позиция за митингите. Тези са свободно проведени сред сътрудници, на които към този момент им е омръзнало да чакат.

Като цяло фермерите са в протестна подготвеност. Чакаме съответни решения от страната. Ако в къси периоди няма нищо черно на бяло, ще излезем на всеобщи митинги из цялата страна ”, сподели Коев.

„ Искаме да продаваме продукцията си на подобаващи цени. Съхраняваме зърното си цяла зима, а в този момент го продаваме с близо 20 стотинки по-евтино, в сравнение с по време на жътвата “, прибавят протестиращите.

Според част от фермерите вносът на зърно от Украйна ще докара до банкрут на огромна част от българските зърнопроизводители. Иначе по отношение на Стратегическия проект на България, терзанията на фермерите са свързани основно с екосхемите и ДЗЕС.

“Има едно условие за съществуване на четвърта просвета на полето по една от екосхемите. Твърде е късно за четвъртата просвета. Това значи, че ние не можем да се възползваме от тази екосхема.

Друго условие касае покривните култури да са на полето до 15 февруари. Това също няма по какъв начин да се получи. Проблемът е, че като засеем 14 дни след беритба и като не можем да третираме по никакъв метод, полето ще се изпълни с бурени ”, изясняват фермери.

Валентин Мицканов е ръководител на ЗК “Сила 95 ” в село Самоводене, Велико Търново. Той също не взе участие в митингите, само че поддържа позицията на фермерите за това, че украинско зърно в България не би трябвало да има.

“Нямам нищо срещу украинско зърно да минава през България, само че откакто у нас има 4 млн. тона свободно зърно, за какво би трябвало да внасяме още от Украйна? По този метод ние подбиваме нашите зърнопроизводители.

Сега е март месец. Останаха ни месеците април и май. През месец юни жънем. Ами тези хора, които не са продали? За тях някой мисли ли? Как ще жънат, къде ще прибират новата годишна продукция? ”, пита Мицканов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР