Протестиращите медицински сестри станаха обект на мощен приятелски огън. Той

...
Протестиращите медицински сестри станаха обект на мощен приятелски огън. Той
Коментари Харесай

Залп срещу сестрите: КНСБ не иска анархия, а БЛС се чувства оцапан

Протестиращите медицински сестри станаха обект на мощен " другарски огън ". Той пристигна от синдикати и съсловни организации.

Най-напред реагира КНСБ. " Във връзка със обстановката от последните часове, в която представители на здравното съсловие демонстрираха анархосиндикални форми на митинг, държим да подчертаем, че не поддържаме сходни прояви " , се споделя в мнение на синдиката. От КНСБ декларират още, че не одобряват използването на провокативни принадлежности при протестни дейности, включването на политически лица в тях и съзнателно нарушение на публичния ред. " КНСБ и Федерацията на синдикатите в опазването на здравето - КНСБ, постоянно са подкрепяли и ще поддържат настояванията на всеки, който се бори и стачкува за по-високи възнаграждения и възстановяване на изискванията на труд. Има одобрени и законоустановени способи. Всеки би трябвало да дава отговор пред закона. Както и до момента, продължаваме да настояваме за осъществяване на постигнатите договорености в Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “ написа в мнението на организацията.

Българският лекарски съюз (БЛС) пък свика специфична конференция по тематиката. На нея участваха и други организации. „ Винаги сме подкрепяли с дейностите си справедливите претенции на експертите по здравни грижи. Без тях няма по какъв начин да реализираме своята активност и няма по какъв начин пациентите да получават качествена здравна грижа “, съобщи зам.-председателят на БЛС проф. доктор Николай Габровски. И продължи:

" Не може да бъдем съучастници в подменянето на демократичния развой. Бяхме оцапани от една самоволна акция, блестящо украсена в политически цвят... Аз персонално съм безпределно смутен, тъй като част от участниците в днешната протестна акция загатнаха, че би трябвало съществена смяна в модела на опазване на здравето, както и в демократичната народна власт. Това е чист екстремизъм – ние сме избрали демокрацията като път на развиване на обществото и то дава своите позитивни плодове. Ако се върнем 30 години обратно, дано да помислим дали протестиращите през днешния ден въобще щяха да могат да дойдат до София и да изразят своите претенции, тъй като тогава имаше софийско жителство. Отново подсещам, че преди 20-ина години – през 1997 година лекарите имаха заплати, които се равняваха на 3-4 $, - от този момент сме извървели необикновен път, а през днешния ден българското опазване на здравето е на международно равнище. Има проблеми, които би трябвало да се решат в бъдеще, само че който мисли, че това става за ден, дано да намерения още веднъж. Акцията през днешния ден бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал стадий на зрялост. Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора посредством срещи и договаряния е потвърдило, че няма да има никакъв резултат. Наскоро имаше отпуснати средства за сестрите с най-хубави планове, които се оказаха най-големият препъни камък за тях. Впоследствие за медицинските сестри бяха направени още жестове, които не бяха оценени ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР