Протестиращите медицински сестри се срещнаха със здравния министър. Те се

...
Протестиращите медицински сестри се срещнаха със здравния министър. Те се
Коментари Харесай

Медицинските сестри получиха уверение за промени след срещата с министър Ананиев

Протестиращите медицински сестри се срещнаха със здравния министър. Те се заканиха,че няма да изоставен постройката до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени. След повече от 4 часа диалози те си потеглиха с увещание, че ще има промени, които ще удовлетворят настояванията им.

Пенка Атанасова е здравна сестра в сливенската болница от 13 години. Основната й заплата е 810 лв.
Пенка Атанасова - мед. сестра Сливен: Доволна съм има лечебни заведения с доста по-малки хонорари.
Заплатите на работещите в сливенската болница са нараснали след увеличението на цените на част от клиничните пътеки през юли. Не всички лечебни заведения обаче са вдигнали възнагражденията. За това част от медицинските сестри още веднъж излязоха на митинг пред здравното министерство.
Божена Георгиева - мед. сестра Свишов: Сестри с 20-годишен трудов стаж имат чисто на месец 630 лв.. това ние желаеме почтено възнаграждение.Елена Якшева - мед. сестра Стара Загора: Има доста неуредици в цялата здравна система. Искаме съществена смяна.
Здравният министър се срещна с представители на протестиращите. А тези, които останаха извън блокираха кръстовището пред постройката на здравото министерство за към 30 минути.

По време на срещата със здравния министър присъстващите изпратиха известие. В него обясниха,че диалозите не дали резултат и заплашиха,че няма да си тръгнат от постройката.
Мая Илиева: Не сме се барикадирали. Няма нищо такова. Просто казахме,че няма да напуснем до момента в който не се подхващат съответни задължения с съответни периоди.
След съвсем 4 часа диалози сестрите си потеглиха и обясниха, че здравният министър е поел ангажимент за решение на част от проблемите им.
Веселина Ганчева - здравна сестра: Увериха ни,че са изготвили правила и стандарти, които в случай че в този момент ги вкарат до началото на годината ние би трябвало да усетим разлика в заплатите си.
За нарастването на заплатите в бюджета на здравната каса за 2020 година за болнична помощ ще бъдат заделени спомагателни над 200 милиона лв..
доктор Василав Петров - Сдружение на регионалните лечебни заведения: Тези 200 милиона аз съм оптимист - сдържан оптимист., Защото в случай че се направи едно положително остойностяване на пътеките и ниско платените се усилят с повече, а високоплатените с по-малко ще даде опция на общинските и регионалните лечебни заведения да получат повече финансови средства.
Така и шефовете ще могат да усилят заплатите на лекарите и сестрите, изясни Петров. След месец когато се одобри бюджета на здравната каса и стартират договарянията по новия рамков контракт медицинските сестри още веднъж ще се срещнат със здравния министър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР