Протестиращите майки пак се изпокарахаМайките на деца с увреждания, които

...
Протестиращите майки пак се изпокарахаМайките на деца с увреждания, които
Коментари Харесай

Този протест отдавна не е на майките

Протестиращите майки отново се изпокараха


Майките на деца с увреждания, които от седмици стачкуват под мотото “Системата ни убива ” за следващ път се скараха и си размениха взаимни обвинявания в групата си във фейсбук.

Тяхното главно искане беше повече пари за децата и оставка на вицепремиера Валери Симеонов, само че откакто тя стана факт и в бюджета за следващата година бяха планувани 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, разправиите не стихват. На последния митинг се стигна даже до интервенция на полицията, с цел да потуши напрежението измежду майките.

Под следващия апел за митинг в понеделник, насочен от една от протестиращите Вера Иванова, друга майка – Ина Маринова написа: “ (…) Ако на публиката към момента не е станало ясно, дано им кажа – този митинг от дълго време НЕ е на майките на деца с увреждания, той е на една болна жена, която продаде душата си, господ знае на кого. Предвид, че Вера има 10 мозъчни кафези, даже не осъзнава, че се е продала изцяло гратис ”, визирайки едно от лицата на митингите Вера Иванова, която управлява Конфедерация за отбрана правата на децата.

Друга майка – Валентина Христова пък написа: “ Като човек, дал сърце и душа за тази идея, ще напиша някои неща, с ясното схващане, че ще бъдат изтрити. Дано не ги изтриете, с цел да схванат повече хора какви ги вършите. Няма да дойда в понеделник. Няма да застана един до друг с хора, които унищожиха вярата ми в положителното, на които имах вяра безусловно, а по този начин се омотаха в устрема си…към не знам какво, единствено мога да допускам. Отказвам да вземам участие в сходно задкулисие, при което вършим благи очи пред камерите, а след това се гоним с полиция ”.

Друга от дамите в групата – Гери Маркова написа “Фактът, че към теб Вера, останаха хора, които първо не са през цялото време в битката и второ изглеждаха всички душевен неуравновесени, ме стопира да диря каквато и да е връзка с вас. Не знам чии ползи защитавате, само че несъмнено не са на хората с увреждания. Изгонихте един по един всички хора с потенциал и останахте една група лумпени, както се изрече един народен представител. ”

Дават още 3 млн. лева за децата с увреждания


Повече пари за Центровете за специфична просветителна поддръжка

Предвижда се нарастване на заплатите на експертите в центровете

 Скандали разделиха протестиращите пред Министерски съвет майки. Скандали разделиха протестиращите пред Министерски съвет майки.
Допълнителни близо 3 милиона лв. ще получат Центровете за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП) за деца в учебна и предучилищна възраст през идната година. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работна среща с представители на ЦСОП. Единният разходен стандарт, който институциите получават, през 2019 година ще нарасне с до 47% и по този начин сумата за най-тежките случаи ще стане 5979 лв., вместо досегашните 4080 лв., изясни Вълчев. Предвижда се да се усилят и възнагражденията на експертите, които работят с децата.

В момента Центровете за специфична просветителна поддръжка в страната са общо 43 – 35 държавни и 8 общински. Те бяха преобразувани в такива преди година, като до тогава действаха като помощни учебни заведения. Сега в тях са настанени общо 2900 деца с тежки увреждания, които не могат да се приспособяват в всеобщите учебни заведения. В центровете има целодневна организация – там децата се образоват, имат занимания по ползи, рехабилитация, обезпечено им е хранене и превоз, а тук-там има и общежития за тези, които живеят надалеч.

По думите на министъра растежът за средствата за центровете е най-голям и те ще получат сред 20 -25 % в допълнение от плануваното за останалите институции.

“На лице е понижаване на броя на децата, които са в центровете за специфична просветителна поддръжка, това е поради политиката на интегрирано образование ”, уточни Вълчев. Според него средствата в никакъв случай не са задоволителни. “Тази поддръжка е скъпа, тъй като изисква експерти, материална база, образования и съоръжение на центрове. За идната година да бъдат увеличени средствата за прехрана, храна, превоз. Важно е да се стимулират повече експерти, които да работят в тези центрове и евентуално ще увеличим спомагателното заплащане на тези чиновници. При тях се работи по-трудно с децата, “ изясни още просветителният министър.

Отпускат 1.5 млн. лева за стипендии в дуалното образование


МОН със тактика за образование на учениците


Учат ги на приемливост и патриотични полезности

 МОН създава тактика за възпитателната работа в учебните заведения и детските градини. МОН създава тактика за възпитателната работа в учебните заведения и детските градини.
Министерството на образованието и науката създава тактика за възпитателната работа в учебните заведения и детските градини. Това заяви ведомственият министър Красимир Вълчев през вчерашния ден по време на конференцията “Ценности и обучение ”.

“Целта на плана е да се откроят полезностите, в които желаеме да възпитаме децата си. В момента просветителните институции реализират такива действия, само че параметърът им не е дефиниран. Сега с тази тактика се опитваме да предизвикваме диалог в какви полезности желаеме да възпитаваме децата си, както и какви са инструментите, с които реализираме тази работа ”, посочи Вълчев.

По думите на министъра в плана се залага децата да се възпитават в приемливост, почитание, нравствени и патриотични полезности. В тактиката са заложени също трудовото образование, възпитанието в дисциплинираност и отговорност, даже и естетическото образование.

“Част от въпросите в тактиката са за границите и опциите на учебните заведения и детските градини за възпитанието на децата. Докъде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимоотношение в името на детето ”, сподели още Красимир Вълчев.

Просветният министър сподели още, че за идната година отпускат 1,5 милиона лв. за стипендии на учениците от дуалната форма на образование, при която те упражняват специалност в действителна работна среда. За първи път са гласувани такива средства за стипендии в дуалното образование, като съгласно просветния министър се планува парите да се усилват.

“Предстои да стартираме план по Оперативна стратегия “Наука и обучение за образован напредък ”, който ще приготвя спомагателни условия за разширение на дуалната форма на образование ”, съобщи Красимир Вълчев и добави, че се усилват учениците, паралелките и работодателите, включени в нея.

По думите му тази форма на образование е опция да се върне част от позагубената известност на професионалното обучение.

Зам.-министър Зорница Русинова разгласи


Влагат 5 млн. лева за обществено включване


Веселина Ангелова,
Труд, Велико Търново

Общо 5 млн. лв. се плануват за финансиране на планове за обществено включване на хората с увреждания по Оперативната стратегия “Развитие на човешките запаси ”. От тях 750 000 лева са от националния бюджет. Останалите обезпечава Европейският обществен фонд. Това разгласи през вчерашния ден във Велико Търново Зорница Русинова – заместник-министър на труда и обществената политика.

Целта е с планове да се основат предпоставки за интензивно включване на пазара на труда на хора с увреждания и лица, полагащи грижи за тях. “Това може да стане с даване на сложни и междусекторни услуги. Допустимите претенденти са снабдители на обществени услуги ”, разяснява Русинова.

Крайният период за подаване на документи за кандидатстване с планове е януари следващата година.

Мариана Иванова, майка на дете с увреждания:

Синът ми се развива по-добре в Центъра


“Имам 12-годишен наследник Денис, който е със синдром на хипериактивност и говорни нарушавания. От 2 години детето ми посещава ЦДСОП във Видин. Откакто е там има страховит прогрес във всяко едно отношение ”, сподели Мариана Иванова от Видин. Тя уточни, че от 1 до 4 клас синът й е посещавал всеобщо учебно заведение с в допълнение ресурсно подкрепяне, само че там нещата не са се случили както би трябвало. “Сега детето се развива във всяко едно отношение, настрана го повеждам и на логопед. В учебното заведение по ред аргументи се усещаше отритнат, само че тук откри своята съответна среда ”, сподели още Иванова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР