Протестиращи в Портланд (щата Орегон) разрушиха в неделя вечер паметник

...
Протестиращи в Портланд (щата Орегон) разрушиха в неделя вечер паметник
Коментари Харесай

Разрушиха паметник на третия президент на САЩ Томас Джеферсън

Протестиращи в Портланд (щата Орегон) унищожиха в неделя вечер монумент на третия президент на Съединени американски щати (1801-1809) Томас Джеферсън, заяви Си Би Ес.
Паметникът е повдигнат на входа на гимназия на името на Джеферсън в северната част на града. Вандалите са оставили на паметника надпис " робовладелец ". До повалената скулптура е хвърлен афиш „ Тъмнокожите дами ме въодушевяват “, предава БГНЕС.
Според телевизионната компания, това е третият развален монумент в щата през уикенда: в събота са били разрушени две статуи в чест на първите заселници, пристигнали от Англия, конфигурирани в кампуса на университета в Орегон.
Джеферсън е един от създателите на Съединени американски щати. През 1776 година той става основен създател на Декларацията за самостоятелност. Впоследствие Джеферсън е и първи държавен секретар на Съединени американски щати (през 1790-1793 г.) и втори вицепрезидент на страната (през 1797-1801 г.).
Вълната на разрушение на монументи на политици от минали епохи стартира в Съединени американски щати на фона на всеобщите митинги поради гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис (Минесота). Много от митингите прераснаха в вълнения и грабежи. В някои случаи вандали унищожиха монументи на фигури от Конфедерацията, обединила щатите на робовладелския Юг по време на Гражданската война в Съединени американски щати (1861-1865). Съборени бяха и няколко паметника на мореплавателя Христофор Колумб.
Всичко за митингите в Съединени американски щати следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР