Протестиращи срещу високите цени на горивата във Франция блокираха стратегически

...
Протестиращи срещу високите цени на горивата във Франция блокираха стратегически
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Протестиращи против високите цени на горивата във Франция блокираха стратегически пътища и складове на горива

5.5% е спадът на броя на пътувалите за отмора българи през третото тримесечие по отношение на година по-рано. В неявяване на премиера Борисов Народното събрание гласоподава оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра на негово място Марияна Николова, която до момента беше шеф на кабинета му. Против гласоподаваха от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а депутатите на " Атака " не бяха в залата, откакто през вчерашния ден стана ясно, че водачът им Волен Сидеров е срещу назначението на Николова.

Депутати от ГЕРБ оферират промени в Закона за придвижване по пътищата, съгласно които автомобил, засечен да пътува без винетка по платената пътна мрежа, няма да може да мине през годишен механически обзор, нито пък да напусне страната. Промените са свързани с въвеждането на електронна винетка за колите от 1 януари 2019 година и тол-системата за тежкотоварни транспортни средства от август 2019 година, като концепцията е, че по този начин таксите ще се събират по-лесно.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък.
Американската оферта за доставка на изтребители F-16V бе показана от посланика на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин и Джeймc Poбинcън от корпорацията Lockheed Martin. Стана ясно, че авиостроителният колос надали би се вместил в 2-годишния период за доставка на първите два изтребителя, само че това предстои на договаряния.

Фотограф: Цветелина Белутова

Премиерът Бойко Борисов разпореди на Министерство на вътрешните работи и ДАНС да създадат инспекция на издадените български документи за идентичност на непознати жители за последните пет години " във допустимо най-кратък период ". В края на октомври при акция на спецпрокуратурата в Държавната организация за българите в чужбина бяха арестувани за корупция ръководителят на организацията Петър Харалампиев и основният секретар Красимир Томов. В понеделник стана известно, че Томов е съхранявал в банкова касета на свое име активи на стойност над 427 000 лв., които не е заявил.

Свят

Полската ръководеща партия " Право и правдивост " прокара скоростно през Народното събрание законово изменение, което е оттегляне от противоречивата промяна на Върховния съд, довела до конфликт с Европейски Съюз. През октомври Съдът на Европейски Съюз реши, че Варшава би трябвало да прекрати промяната, която на процедура разрешава на ръководещите да избират съдии. Мерките принуждаваха някои магистрати да се пенсионират предварително, само че в този момент съгласно изменението те могат да продължат да работят в съда, макар че тяхното пенсиониране остава факт.

Унгарският министър председател Виктор Орбан би трябвало да даде " разумно пояснение " за решението да даде политическо леговище на някогашния македонски министър председател Никола Груевски. Това изиска Йоханес Хан - еврокомисарят, отговарящ за договарянията за разширение на Европейски Съюз. Груевски избяга от Македония, откакто беше наказан на две години затвор по обвинявания в корупция.

Южнокореецът Ким Чен-ян (вдясно) бе определен за президент на Интерпол, побеждавайки руснака Александър Прокопчук, който е упрекван, че употребява така наречен червени бюлетини на Интерпол за интернационално търсене за кавга с съперници на Кремъл

[Reuters]
Американският президент Доналд Тръмп ще би трябвало да откри дали саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е изиграл роля в убийството на журналиста Джамал Хашоги. Във вторник републиканци и демократи от Комисията по интернационалните връзки към Сената желаеха ново следствие. Тръмп за следващ път отбрани връзките на Вашингтон с Рияд макар интернационалния напън за наказания, въпреки че призна, че принцът " може и да е знаел " за убийството.

Икономика

Международната рейтингова организация Fitch резервира оценката си за България без смяна. Рейтингът на страната остава ВВВ в задгранична и локална валута със постоянна вероятност. В плюс на България са постоянните външни и обществени финанси, както и проектите за поетапно присъединение към еврозоната. Минус обаче са ниските приходи и влошаващата се демография. Анализаторите чакат растежът на Брутният вътрешен продукт да доближи 3.7% тази година и да се забави до 3.5% през 2019 година

Средно 453 часа годишно са нужни на бизнеса в България да отговори на всички данъчни условия през 2017 година Така страната пада с две позиции до 92-о място от 190 страни в световната ранглиста Paying Taxes на консултантска компания PwC и Световната банка. Единствената страна в Европейски Съюз с по-лош резултат от България е Италия, която се класира на 118-о място.

Таванът на компенсациите при гибел на пътя за породени прочувствени премеждия остава единствено за периферния кръг от родственици и близки. Те ще могат да получават до 5 хиляди лева, до момента в който за съпрузи, деца и родители ще се резервира настоящето състояние - колкото дефинира съдът. Това одобриха на второ четене депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание. Промените ще се гледат в зала в четвъртък след публицистичното привършване на броя.

Търговците на горива на дребно ще би трябвало да включват спомагателна информация в касовите бележки, които издават на своите клиенти. В тях на обособен ред ще се показва сумата на дължимия данък, Данък добавена стойност, продажната стойност на всеки тип гориво, както и покупната му цена от търговеца на едро без начислените косвени налози. Това плануват предложенията за промени в Наредба 18 на Министерството на финансите, оповестени на уеб страницата му.

Ръководеният от Йеспер Бродин шведски производител на мебели IKEA възнамерява да редуцира 7500 души от личния състав си по света през идващите две години, само че ще сътвори 11.5 хиляди нови работни места. Решението е вследствие на проекти за смяна на бизнеса, които включват по-голямо онлайн наличие в сходство с изменящите се потребителски привички.

[Reuters]
Бизнес

Комисия за защита на конкуренцията санкции " Нет инфо " с 260 хиляди лева поради подвеждащо рекламно обръщение в презентация за услуга на компанията. От компанията обаче настояват, че не знаят кой е създателят на текстовете и източникът на самата презентация. Проверката на комисията за конкуренция е по тъжба на съперник на " Нет инфо " - " Изиадс ", който и предходната година докара до глоба за " Нет инфо " от 101 хиляди лева

Наличният хардуер на Търговския указател ще бъде надграден със 120 терабайта спомагателен дисков запас. Дружеството, което завоюва публичната поръчка на Агенцията по вписванията и ще реализира подсигуряването на активността, е " Сиенсис " с оферта за 154.2 млн. лева без Данък добавена стойност. Решението за надграждането на ТР беше сривът на системата сред 9 и 27 август, който приключи с оставката на предходния шеф на организацията. Сделки и планове

Инкубаторът Campus X разгласи, че уголемява потенциала си до 1300 работни места.
Новината идва, откакто през април стартира построяването на плана в кв. " Младост " в столицата. Той планува доникъде на 2019 година инкубаторът да се състои от четири здания. Campus X е на трима от съоснователите на " Телерик " и " Телерик академия " - Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Светозар Георгиев.

" Мекалит България " стартира ново произвеждане на матраци в партньорство с китайската VEM. Инвестицията ще е към 3.5-4 млн. евро. Германският притежател Mecalit към този момент е записал ново смесено сдружение в страната - " ВЕМ Юръп ", а производството ще е ситуирано в изграждащото се сега уголемение на завода на " Мекалит " край Пловдив. Мажоритарен притежател на " ВЕМ Юръп " с 65% е записаната в Хонконг Virtual Electronics Manufacturing (VEM).

Община Тутракан търси строител на огромен воден план за 25.2 млн. лева За 15-те хиляди поданици на общината поръчката планува планиране и строителство на градска пречиствателна станция за отпадни води и доизграждане и реорганизация на ВиК мрежа. Поръчката е част от план по оперативна стратегия " Околна среда ", като помощта от Европейски Съюз се равнява на 19.2 млн. лева от сумата.

Канадската Velocity Minerals ще придобие 70% от златодобивния план " Розино ". Компанията е уведомила локалния си съучастник " Горубсо - Кърджали " за желанието си да упражни контрактуваната алтернатива, като е предала цялостната предварителна икономическа оценка на плана. Общите параметри демонстрират, че създаването на плана ще донесе към 100 млн. $ облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР