Протестиращи, сред които представители на фондация Даная“, се събраха пред

...
Протестиращи, сред които представители на фондация Даная“, се събраха пред
Коментари Харесай

Протест пред здравното министерство с искане за отстраняването на директора на „Пирогов“

Протестиращи, измежду които представители на фондация „ Даная “ , се събраха пред постройката на Министерството на здравеопазването с искане за отстраняването от служба на шефа на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров за нарушавания в ръководството и медицинските действия. Те упорстват и за оставката на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева, след като по-рано този месец тя анулира заповедта за уволнението на шефа на „ Пирогов “

Протестът стартира в по-ранен час, с цел да можем да хванем госпожа Кондева в работно време и да проведем среща, сподели пред публицисти Ани Стоянова, майка на умрялата в „ Пирогов “ предходната година 15-годишна Даная. По думите ѝ Кондева дължи пояснение за анулацията на заповедта. „ Цяла година обществено говорене, голям брой митинги и инспекции, няколко одита, които ясно разказват всички нарушавания в „ Пирогов “ - Кондева реши, че най-важното нещо в опазването на здравето е да избави Димитров “, уточни Стоянова. Според нея тази анулация на заповедта от страна на министър Кондева, направена по-малко от
48 часа след встъпването ѝ в служба, е неприемлива и неморална. Това демонстрира какви са целите в опазването на здравето у нас, сподели още Стоянова.
 Българска телеграфна агенция
Ани Стоянова заяви, че е изпратила известие на служебния здравен министър, в което моли да бъде уговорена среща за през днешния ден в Министерството на здравеопазването. По думите ѝ три часа по-късно чиновник от здравното ведомство е предал персонално писмо от Кондева, в което написа, че срещата може да се организира след 10 дни. Срещата е планувана за 24 април, като на 23 април изтича договорът за ръководство на „ Пирогов “ на доктор Димитров, уточни Стоянова. Никога не е имало вид след три часа да получа на крайници писмо от административен чиновник, сподели юристът на фамилията Методи Лалов. Той напомни за излъчения в медиите запис от съвещание на медицинския съвет на болница „ Пирогов “ и уточни, че това, което се чува, не са българските лекари - " те лекуват болката, а не я предизвикват ". 

Мотивите за връщането на доктор Димитров са, че са открити дребни административни нарушавания, сподели Стоянова. Трябва да е доста ясно на цялото общество, че тези нарушавания костват милиони лв. от един медикамент за един пациент и костват животи, съобщи тя.

Протестът е за носенето на отговорност и за честността , както и за истината, както против системата, в която жителите не получават качествени здравни грижи и хуманно отношение, обявиха протестиращите.  Те се оповестиха против " политическата безочливост, партийна взаимозависимост и корупция " и  за преустановяване на практиката в опазването на здравето, която дефинират като „ порочна “. 

Протестиращите настояха да влязат в постройката на Министерството на здравеопазването и да се срещнат персонално с министър Кондева, само че не бяха позволени от защитата. Според чиновниците на реда здравният министър не е в постройката.
 Българска телеграфна агенция
В знак на неодобрение протестиращите хвърляха яйца по прозорците и входа на Министерството на здравеопазването. Има полицейско наличие, чиновници от органите на реда охраняват входа на здравното ведомство.

На 28 февруари пред Министерския съвет също имаше протест на жители и представители на фондация „ Даная “. Протестиращите тогава настояха за отстраняването на шефа на „ Пирогов и за незабавни промени в детското опазване на здравето. 

По-рано този месец новоучредената гражданска самодейност „ Даная за живот “ провежда петиция с шест претенции за незабавни промени в детското опазване на здравето. 

Два дни по-късно от Софийската градска прокуратура оповестиха, че е образувано  досъдебно производство по случая „ Даная “ . Прокуратурата проверява интервала от 28 април до 9 май предходната година, когато е настъпила гибелта на 15-годишното момиче.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР