Протестиращи собственици и работници от малки електроцентрали оставките на енергийния

...
Протестиращи собственици и работници от малки електроцентрали оставките на енергийния
Коментари Харесай

ВЕИ-протест иска оставката на енергийния министър

Протестиращи притежатели и служащи от дребни електроцентрали оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Те желаеха среща и с премиера Бойко Борисов.

Малките производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници настояват, че в бранша има двоен стандарт, който води до неведнъж нарастване на цените за крайния консуматор. По думите им, по отношение на тях се ползва корекция в Закона за енергетиката, която не би трябвало да ги визира.

Според поправката, компаниите, построили мощностите си по избрана скица за европейско или национално подкрепяне, нямат право да продават електрическа енергия на преференциални цени.

Този текст обаче не се ползва във връзка с огромните производители на ток от възобновими източници и по този метод ги облагодетелства.

Протестът на дребните производители на сила от възобновими енергийни източници не е необорим, съобщи от своя страна на брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Протестиращите дребни производители на сила от възобновими енергийни източници имат искания към една смяна в Закона за енергетиката, която беше направена през юли месец 2015 година “, напомни министър Петкова. „ По силата на тази смяна беше решен един въпрос, обвързван с финансирането на този вид производители на електрическа сила “, изясни тя.

„ Това са производители на сила от възобновими източници, които са получили финансиране по Оперативна стратегия за развиване на селските региони от Държавен фонд „ Земеделие “ за създаване на подобен вид планове “, добави Петкова. „ В следствие при установяване на цената от някогашната Държавна комисия за енергийно и водно контролиране тази дотация, която са употребили, не е била взета в поради и при избрана преференциална цена, въз основа на която този вид производители са свръхсубсидирани “, разяснява Петкова.

„ Във връзка с осъществен одит от страна на Европейската счете палата беше установено това двойно финансиране. Бяха дадени инструкции за предприемане на съответните ограничения другояче нямаше по какъв начин да бъдат верифицирани разноските по оперативната стратегия “, посочи тя. „ Беше направена смяна в Закона за енергетиката през 2015 година Това неосновано субсидиране беше преодоляно “, добави Петкова.

„ Промяната беше обжалвана пред Конституционния съд, той излезе с решение, от което излиза наяве, че тя е изцяло закономерна и законосъобразна “, посочи енергийният министър. „ През годините сме имали поредност от срещи с тези производители и сме обяснили всички тези обстоятелства и условия. Те знаят за тях. Не виждам причини в поддръжка на този митинг “, акцентира Теменужка Петкова.

„ Те се базират на една смяна в директивата, която беше призната в края на 2018 година като настояват, че тази смяна на директивата е направена по отношение на този случай. Това не е по този начин, смяната касае дейности, които ще бъдат подхванати след транспониране на директивата в съответните страни членки, само че това би трябвало да се случи до юни 2021 г “, разяснява тя. „ По никакъв метод не може да се свърже със свръхсубсидирането, което са получили тези производители през годините. Този митинг не е необорим. Това са тематики, които са обсъждани “, добави още Теменужка Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР