Протестиращи протестиреха срещу присъдата на петимата полицаи, осъдени на по

...
Протестиращи протестиреха срещу присъдата на петимата полицаи, осъдени на по
Коментари Харесай

Протестиращи подкрепиха осъдените за смъртта на Чората полицаи

Протестиращи протестиреха против присъдата на петимата служители на реда, наказани на по 7 години затвор за гибелта на Ангел Димитров-Чората. Граждани и служители на реда желаеха да бъде преразгледано делото и съдът да излезе с ново решение.

Ангел Димитров умря на 10 ноември 2005 година при полицейската интервенция “Респект” в Благоевград. За гибелта на Чората Европейският съд по правата на индивида в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. За гибелта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов.

“Искаме това дело да бъде преразгледано, тъй като не одобряваме за потвърдено съществуването на предумисъл в гибелта на Ангел Димитров. Не може да приемем, че петима инцидентно подбрани полицейски чиновници са пристъпили към осъществяване на отговорностите си с концепцията да лишават човешки живот. Затова се надяваме настояването на основния прокурор да бъде признато от съда за основателно и делото да бъде преразгледано”, сподели управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Валентин Попов, представен от БГНЕС.

Заради станалото преди 14 години Софийският боен съд призна за отговорни и петимата за това, че са умъртвили Димитров съзнателно и с особена свирепост, като Мирослав Писов беше наказан на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Последва дълго блуждаене сред инстанциите. Апелативният съд първо върна делото, по-късно удостовери присъдите, само че решението му беше анулирано от Върховния касационен съд и най-после бяха понижени наказванията на подсъдимите на половина, а Върховен касационен съд дефинитивно ги оправда през 2011 година

Първоначалните заключения на лекарите бяха, че Чората е умрял от породена му тежка черепно-мозъчна контузия и скъсване на аортата, откакто е бил обичай и ритан от служителите на реда към 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, до момента в който е бил притиснат на земята с белезници. Според движимостите лица мъжът се задушил съдбовно и поради хронични болести, стихотворец кокаин и по-къс врат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР