Протестиращи граждани блокираха днес магистралата край конгресния Сава център в

...
Протестиращи граждани блокираха днес магистралата край конгресния Сава център в
Коментари Харесай

Мащабен екопротест блокира ключови места в Белград |

Протестиращи жители блокираха през днешния ден автомагистралата край конгресния " Сава център " в квартал Нови Белград, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира сръбския вестник " Блиц ". Протестиращите разрешават прекосяване единствено на коли за спешна помощ и пожарни коли. В Белград са блокирани също площад " Славия ", мостът Газела и Панчевачки мост.

Няколко екологични сдружения оповестиха, че през днешния ден ще провеждат митинги в Белград и няколко други сръбски градове, по време на които ще бъде блокирано изцяло придвижването или фрапантно ще бъде забавено. Причините за митинга са два закона - за референдума и за експроприацията.

Репортери на вестник " Блиц " от няколко града в Сърбия оповестиха, че придвижването е блокирано и в техните градове. В Нови Сад жителите блокираха " Моста на свободата " и не престават да идват в огромни групи на това място. В Нови Сад се е стигнало до случай, при който група младежи замеряла с камъни протестиращите, след което се стигало до сборичкване. След случая младежите избягали, а митингът траял.

В Ужице жителите блокираха от двете страни моста на магистралния път през града.

В Ниш жителите се събраха пред кметството в центъра на града. Протест се организира сега и в Суботица.



Протестите са проведени от еко организации, които са срещу двата закона. Те критикуват премиера Александър Вучич, че не се бори задоволително против замърсяването в страната. Особено са настроени против два признати от Народното събрание закона, които съгласно протестиращите поставят основите са рандеман на литий в Западна Сърбия.

В знак на противоречие с тях в събота Вучич подцени митингите и отиде на мястото, където интернационална минна компания възнамерява да стартира своите изкопни работи. От кабинета му оповестиха, че той желае да беседва с локалните поданици за плана.

" Нашата цел е да проведем цивилизован диалог, а не под натиска на улицата ", съобщи Вучич пред проправителствената телевизия Pink TV, като добави, че полицията няма да се намеси в събота против протестиращите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР