Протести в защита на българската природа се организират тази вечер

...
Протести в защита на българската природа се организират тази вечер
Коментари Харесай

Еколози протестират тази вечер в защита на българската природа

Протести в отбрана на българската природа се провеждат довечера в цялата страна. Представители на разнообразни природозащитни организации ще изразят своето неодобрение против готвените промени в Закона за биоразнообразието, които следва да бъдат прегледани на второ четене от Народното събрание.

Измененията бяха препоръчани от някогашния екоминистър Нено Димов с претекста, че е нужен нов метод за ръководство на екологичната мрежа „ Натура 2000 “.

Според природозащитниците промените освен опонират на европейското законодателство, само че и изцяло ще унищожават екологичната мрежа Натура 2000. Една от противоречивите ремонти изключва българските учени от процеса на ръководство на предпазените зони.

„ Реално те нямат глас в нищо, в това число в заповедите за оповестяване на предпазените зони. Българска академия на науките е максимален зложелател на природата в България съгласно тези промени. Ще стартират да леят бетон на ляво и на дясно по този закон и никой няма да може да ги спре. Това са европейски пари - това е тяхната концепция “, сподели Андрей Ковачев от коалиция „ За да остане природа в България “.

Еколозите показват подозрения по отношение на качеството на документите, които ще ръководят предпазените зони. Опасяват се, че Министерство на околната среда и водите ще дава зелена светлина на всяко капиталово желание, игнорирайки природозащитните цели.

В столицата протестното шествие ще тръгне в 18:30 часа от Паметника на Алеко Константинов на бул. „ Витоша “, откъдето стачкуващите ще се насочат към постройката на Народното събрание.

Протестът е под наслов: „ Долу ръцете от морето, планините, реките и горите “ показа пред БНР Катерина Раковска от WWF - Световен фонд за природата. Освен в столицата, митинги ще има в още 9 града и Карадере. Призивът е хората да дойдат с маски и да съблюдават отдалеченост:

„ Нашето съществена обръщение е, че Законът за биоразнообразието е добър и това, което би трябвало да се направи, от позиция на ръководство на мрежата „ Натура 2000 “, може да се направи в неговите рамки. Казвам това, защото част от претекстовете за приемането на измененията е, че ужким страната дава отговор на наказателна процедура на Европейската комисия против страната за необявяване на предпазените зони и за липса на цели и ограничения “.

Ако препоръчаните промени в закона станат факт, те ще отсрочат приемането на природозащитни ограничения и цели, безапелационна е Раковска. Тя също подчертава върху ролята на учените в процеса. Тя разкритикува като „ притеснителни “ предложенията, направени сред първо и второ четене от Валери Симеонов и изключително задължаването за даване на първоначални данни, „ което е направено по метод, който опонира даже на Конституцията “. Има и други оферти, в които проличава „ превес на икономическите ползи над природозащитните “. Основната рецензия обаче е, че:

„ Чрез тези промени се вкарва тъй наречените „ нов метод за Натура 2000 “. Този метод е направен от компания против 1 милион лв. близо, по Оперативна програма „ Околна среда “, а са написани от господин Нено Димов и екипа му в това време, когато заблуждаваха обществото, че на Пирин може да се строи и то без оценка “. От техните дейности има заплаха да пострада цялата мрежа „ Натура 2000 “.

" Нашият апел сега към Народното събрание е да не се пипа Закона за биоразнообразието в частта за „ Натура 2000 “. Останалите промени може да се одобряват, няма проблем с това, само че не пипайте закона в частта за „ Натура 2000 “, сподели Раковска в изявление за предаването " Преди всички ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР