Протести с жертви след изборите във Венецуела Спирането на топлата

...
Протести с жертви след изборите във Венецуела Спирането на топлата
Коментари Харесай

Вечерни новини: 31 юли

Протести с жертви след изборите във Венецуела

Спирането на топлата вода за клиентите на Топлоелектрическа централа " София-Изток " ще стартира от 30 август; До 28 август Министерството на образованието и науката ще събира отзиви от всички заинтригувани за това по какъв начин да се реорганизира образователният процес; Премиерът Бойко Борисов дефинира глобите на Европейски Съюз против Русия като безрезултатни; Втората българка, арестувана в Турция по съмнение в тероризъм, е получила обвиняване за " агитация на терористични организации

Даниела Димитрова ще замести напусналия народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов в Народното събрание. Работодателите са внесли сигнал за дискриминация по отношение на клас " прослужено време ". Съдът в Белград разгласи, че не е способен да екстрадира притежателят на КТБ Цветан Василев

На фотографията: Латиноамериканската страна, в която в неделя имаше избори за Учредително заседание, е раздирана от митинги и мощен отпор от страна на властта. Поне девет души бяха убити по време на конфликтите сред протестиращите и полицията, измежду тях и един от водачите на опозицията - 30-годишният Рикардо Кампос. Опозицията има вяра, че вотът е напълно манипулиран от режима на президента Николас Мадуро. " Ние не признаваме този подправен развой ", съобщи в неделя опозиционният лидер Енрике Каприлес. Според управляващите над 8 млн. души пък са дали своят вот за неограничени пълномощия на ръководещата Единна социалистическа партия.5%

от българските компании, основани след 2010 година, са траяли да бъдат дейни пет години по-късно. Най-много компании се основават в региона на търговията, само че в този бранш са и най-вече " умрелите " компании, демонстрират данни на Националния статистически институт до края на 2015 година
София предлага Европейската организация по медикаментите да се настани в " София тех парк ". Кандидатурата на София за хазаин на Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) е подадена публично през днешния ден, заяви пресцентърът на Министерския съвет. Министерският съвет взе решението за това на последното си съвещание. Сега централата е основана в Лондон, само че би трябвало да бъде преместена поради Брекзит. До 30 септември Европейската комисия ще оцени импортираните кандидатури и ще излезе с решение през ноември. Кандидатурата на София в писмото от името на премиера Борисов до Жан-Клод Юнкер е аргументирана с положителните стопански и обществени вероятности пред страната, бързо разрастващия се пазар на труда и проевропейските публични настройки. Специално се акцентира, че секторът на осведомителните технологии нараства приблизително със 7.3% годишно. Централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в " София тех парк ", който е стратегически план за българската страна и Европейския съюз, написа Борисов.

Софийската градска прокуратура изиска прекратяването на 33 политически партии, тъй като не вземат участие в политическия живот. Уточнява се, че настояването става, откакто е направена инспекция и са изискани материали от Централната изборна комисия, Софийския градски съд и Сметната палата. Прокуратурата е внесла искови молби за прекратяването в Софийския градски съд. Общо 31 от тях подлежат на преустановяване съгласно текстове от Закона за политическите партии, който планува такава мярка, в случай че не вземат участие в избори за народни представители, президент и вицепрезидент, общински съветници и кметове за интервал повече от 5 години от последната им правосъдна регистрация.

Координационно звено в Министерството на енергетиката ще оказва помощ на операторите на огромните горивни съоръжения да убедят Европейската комисия да направи изключение за тях от по-строгите условия за парниковите газове. Пресцентърът на ведомството заяви, че по заповед на енергийния министър Теменужка Петкова е образувано звеното със задача да координира дейностите по правене на технико-икономически разбори и разискване на съответни ограничения по отношение на плануванаъа опция за дерогация от условията на Европейския парламент.

Първи образователен ден 133 СОУ учебно заведение.

Фотограф:

Децата, чиито родители имат непрекъснат или сегашен адрес в прилежащия регион на учебното заведение, непроменян над три години преди подаване на заявката, ще имат най-голямо преимущество при записване в първи клас. Това гласи предложение за смяна в Наредба 10 на просветното министерство за организация на дейностите в учебното обучение. Тази смяна се очакваше, откакто Административният съд анулира редица от критериите за банкет в първи клас, избрани от Столичната община за тази образователна година, заяви Българска национална телевизия. В новите критерии е залегнала концепцията за уседналостта. Промяната цели попречване на измамите, при които родители с подправени адресни регистрации да изместват фамилии, които от години живеят край обещано мечтано учебно заведение. Предложените промени могат да се разискват до 28 август.

До 28 август просветителното министерство ще завърши разискванията си по какъв начин да се реорганизира образователният развой. В последния ден от месеца министър Красимир Вълчев ще разгласи дали лятната почивка ще бъде по-кратка по отношение на тази от предходната година, съобщи пред Българска национална телевизия зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Миналата седмица от ведомството разгласиха план на график за образователното време и за ваканциите през образователната 2017/2018 година. Ваканциите през образователната година са повече, само че лятната почивка стартира със седмица по-късно за другите класове. От министерството прецизираха, че за измененията упорствали учители и родители.

Наводнието на село Бисер.

Над 30 цивилен желае за разнообразни суми със междинен размер към 70 хиляди лева са заведени в Софийския градски съд за компенсации от потърпевши от опустошителното наводняване в село Бисер преди пет години. Претендираните суми са разнообразни - най-големият иск е за 500 хиляди лева Повечето от исковете са подадени през февруари т.г., ден преди да изтече петгодишната отминалост. За заведените каузи осведоми в. " Сега ", а от Софийски градски съд прецизираха, че има подадени молби и през 2015 и 2016 година, а две каузи са завършени и оповестени са решение. Всичките цивилен искове са подадени от еднакъв юрист от Шумен. Той е завел и делата на поданици на Хитрино след детонацията на цистерната от товарната комбинация на едноименната гара на 10 декември 2016 година, при която починаха седем души и бяха нанесени огромни материални вреди.

Брутните награди на " Евроинс " са се повишили с над 30%

През първото полугодие ЗД " Евроинс " регистрира брутен премиен доход от 73.7 млн. лева, което е растеж от 31.6% по отношение на същия интервал на 2016 година, демонстрира междинният доклад на сдружението, публикуван посредством БФБ – София, и представен от investor.bg. Този резултат е в резултат на осезателен дял на премийния доход по пряк бизнес по обезпечаване в размер на 95.1% за сметка на каузи на интензивно презастраховане, равняващ се на 4.9% от общия премиен доход. Нетните извоювани награди за първите шест месеца на 2017 година възлизат на 55.3 млн. лева, което e растеж от 6.75% по отношение на същия интервал за 2016 година За интервала " Евроинс " осъществя облага в размер на 138 хиляди лв.. За интервала от началото на януари до края на юни максимален дял в портфолиото на компанията не престават да заемат автомобилните застраховки - 65.6% от премийния доход.

Фотограф:
Фондовата борса усилва приходите и свива загубата

Приходите на " Българска фондова борса " са се повишили с 21% през първото полугодие до 896 хиляди лева В резултат на това се е свила и загубата за интервала - от 277 на 22 хиляди лева, демонстрира докладът за полугодието на компанията. Причина за подобрението е възходът на финансовия пазар през последната година. Броят на покупко-продажбите удостоверява това - към края на юни те са за 291.7 млн. лева, което е покачване с над 55%. При акциите покачването е с 83%, а при облигациите с 18%. БФБ понижава и разноските си за активността с 98 хиляди лева до 1.019 млн. лева С максимален оборот през полугодието е " Химимпорт " с 18.8 млн. лева, следван от " Софарма " с 18.1 млн. лева и " Адванс терафонд " АДСИЦ с 16.5 млн. лева За последните 12 месеца към 31 юли акциите на борсовия оператор са поскъпнали с 83% до 3.94 лева за акция и 25 млн. лева пазарна капитализация.

Косово е на прага на енергиен колапс

Косово е на прага на енергиен колапс, тъй като има запас от въглища за единствено две седмици, осведоми организация Reuters. Страната разполага с повече от 14 милиарда тона лигнитни въглища, което я слага на пето място в света, само че все пак е принудена да употребява запасите си, с цел да зарежда двете си енергийни централи. Причината е, че притежателите на 52 хектара частни парцели желаят от държавното управление по-високо обезщетение и управляващите не съумяват да получат достъп до находищата. Преди три години, когато от енергийната компания уведомиха притежателите на къщи, че им е нужна земята им, в региона имаше 99 къщи. Междувременно обаче бяха издигнати още 120 къщи с вярата за облага при отчуждаване на земите. Средствата, нужни за отчуждаване на земите, които в началото бяха в размер на 4.5 милиона евро, в този момент набъбнаха до 15.5 милиона евро и би трябвало да бъдат платени от КЕК.

Виена ще се бори с данъчни трансгранични измами

По време на ротационното председателство на Европейски Съюз, което поема през втората половина на 2018 година, Австрия ще се стреми към приемането на европейски и интернационалните ограничения за попречване на интернационалните данъчни измами, съобщи Reuters. " Една по-ефективна битка с данъчните измами изисква европейски и интернационалните решения. Европейски Съюз би трябвало най-сетне да създаде взаимна тактика в тази област ", съобщи австрийският министър на финансите Ханс Йорг Шелинг. Австрийското финансово министерство сподели, че Шелинг е създал проект за елиминиране на опциите за отбягване на данъчното облагане, който е разискал преди две седмици с европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.
На срещата на Шелинг във Виена предходната седмица с френския му сътрудник Бруно льо Мер двамата са разискали нуждата от задълбочаване на икономическите връзки и на валутните съюзи в Европейски Съюз и еврозоната.

Турция също възнамерява да търси газ край Кипър

Турция се готви за проект Б за Кипър, откакто пропаднаха последните договаряния за обединяването на Кипър, оповестява гръцкото издание " Катимерини ", базирайки се на свои източници. От Министерството на енергетиката на северната част на разделения остров са коментирали пред изданието, че Турция също възнамерява да конфигурира платформи за изследване на крайбрежието на Кипър за природен газ. В допълнение турски дипломати приготвят проект да поканят гръцките кипърци да се завърнат в изоставени региони, като да вземем за пример в квартала " Вароша " във Фамагуста, и да живеят под администрацията на турските кипърци. Последните договаряния за обединяването на Кипър, за които се разпореждаха огромни очаквания, се провалиха при започване на юли макар дейната роля на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. След това разногласието се придвижи към естествените запаси и правото да се изследва и добива природен газ в крайбрежните региони на острова.

Беловежката гора.

Фотограф:

Полша отхвърли да се подчини на Европейския съд и да спре сечта в девствена гора
Полша съобщи, че ще продължи със сечта в античната макар решение на Европейския съд тя да бъде неотложно прекъсната, съобщи Reuters. На въпрос дали ще продължи сечта, която се показва като нужна защитна мярка против настъпление от бръмбари, Конрад Томашевски от държавната организация по ръководство на горите съобщи: " Задължени сме да продължим със защитните ограничения. Трябва да осъществим проекта за защитни ограничения и тъкмо това вършим. " Съдът в Люксембург подреди предходната седмица Варшава неотложно да спре изсичането на гората, която се намира на границата с Беларус и като една от последните вековни гори в Европа е част от Световното завещание на ЮНЕСКО. Временното предписание на съда сочи заплахата от " сериозна и необратима увреда " на гората. Цялото дело, което Европейската комисия стартира преди месеци, може да завърши след години. Според Европейска комисия сечта в гората нарушава законите за
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР