Протести пред сградите на РЗИ в страната събраха десетки служители

...
Протести пред сградите на РЗИ в страната събраха десетки служители
Коментари Харесай

Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите

Протести пред постройките на РЗИ в страната събраха десетки чиновници на инспекциите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Работещите в РЗИ показаха по този метод несъгласието си с ниските трудови хонорари и несъстоялото се нарастване на заплатите, както са контрактувани в отрасловия групов трудов контракт (КТД). Навсякъде чиновниците употребяват обедната си отмора, а не друго време, с цел да не прекъсват естествения работен развой и да не основават проблеми на жителите, обясни Соня Върбанова, ръководител на Медицинската федерация „ Подкрепа “, която е уредник на митинга.

„ Този митинг е единствено 30 минути, само че има подготвеност и за по-сериозни митинги “, означи тя.

Настояванията на протестиращите са за нарастване на заплатите съгласно реализирана договореност в КТД. Договорът регламентира нарастване на главните хонорари в бранша – за заплатите на лекарите покачване с 800 лева, на експертите по здравни грижи – с 550 лева, а на останалите медицински служащи – с 200 лева

По-рано този месец от организацията изпратиха писмо до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, с което го приканваха в 7-дневен период да осведоми за съответните дейности на Министерството на здравеопазването, които са подхванати или ще бъдат подхванати, както и в какви периоди, за осъществяване на нарастване на главните месечни хонорари на заетите в РЗИ в страната.

Д-р Чавдар Манов, шеф на дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ-Враца посочи, че несъответстващото възнаграждение води до текучество и демотивира млади лекари да търсят професионална реализация в системата на здравните инспекции. От 27 лекари преди време в този момент във врачанската здравна ревизия работят седем и множеството от тях са над 50-годишна възраст, добави той. Лекар с две специалности получава тук под 1500 лв., сподели още той, като означи, че заплатите на другите чиновници са още по-ниски.

„ С последното нарастване, с което Министерството на здравеопазването усилиха своите заплати и тези в лечебните заведения, ние бяхме неглижирани.

Няма да се откажем от нашите претенции и, в случай че не бъдем чути, няма да спрем да протестираме, до момента в който не ни извърнат внимание “, споделиха протестиращи от РЗИ – Силистра.

Здравните инспектори в крайдунавския град споделиха, че последното нарастване на заплатите им е било през 2020 година Те признаха, че не са усетили поддръжка от локалното управление на инспекцията и не са получили никаква помощ при опита си да основат синдикална организация преди 2 години.

„ Исканията ни са за най-малко 20% нарастване на заплатите на фона на увеличаващата се инфлация. Ако не бъдат задоволени, следва ефикасен митинг пред Министерството на здравеопазването. Средната съществена заплата на работещите в здравните инспекции сега е към 1100 лв.. Последното нарастване беше през 2020 година “, каза Донка Желева, юрист на РЗИ – Ямбол.

По думите ѝ заплатите са едни от най-ниските в бюджетната сфера. След края на изключителната COVID-19 епидемиологична конюнктура е спряна и добавката от 1000 лв. на месец. Друг проблем е натовареността на чиновниците и дефицитът на фрагменти заради ниското възнаграждение, означи още тя.

„ Не желаеме доста, не сме алчни. Искаме да се сещат за нас, освен когато фактически имат потребност. Нека се сещат от самото начало, както се сещат за учителите “, сподели Маргарита Статева, която работи в РЗИ от 1984 година Тя уточни, че като надзорен орган постоянно се сблъскват с експанзия и закани по време на работа, което води до овакантяване на младите фрагменти.

Преслава Нинова – контрольор в РЗИ - Плевен, бе безапелационна, че ще упорстват до дъно за повдигане на възнагражденията и унищожаване на насъбраните диспропорции.

„ Нашите заплати се движат към минималните. Ние считаме за шанс като вдигнат минималните хонорари, тъй като подвигат и нашите ”, означи тя и добави, че е от 20 години е в инспекцията, само че в днешно време ситуацията е станало доста тежко, тъй като инфлацията е висока, а приходите им са останали ниски.

„ В други сфери научаваме, че има нарастване на заплатите на държавни чиновници, а при нас няма – не знаем за какво. Писахме писма до министерството, само че не ни дават отговор ”, сподели тя. Според нея най-вероятно ще се стигне до митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването в София.

Част от недоволните експерти от плевенската РЗИ, обявиха, че „ не могат повече да живеят с месечни приходи, които са доста под 1000 лв. “.

„ Недоволството ни е изразено от това, че през последните години заплатите на работещите в здравните инспекции са най-ниски за разлика от други държавни администрации “, каза зам.-директорът на РЗИ-Разград доктор Анатолий Стойнов. Той уточни, че макар положените старания от чиновниците освен по време на пандемията, а и през останалото време, трудът им е останал подценен. „ Правим го и с концепцията за в бъдеще да има хора, които да работят в тази институция. Въпреки оповестените състезания за работни места в районните институции, искащите да вземат участие са малко поради заплатата “, разяснява доктор Стойнов.

Припомняме, по-рано този месец от организацията изпратиха писмо до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, с което го приканваха в 7-дневен период да осведоми за съответните дейности на Министерството на здравеопазването, които са подхванати или ще бъдат подхванати, както и в какви периоди, за осъществяване на нарастване на главните месечни хонорари на заетите в РЗИ в страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР