Протести отново разтърсиха Иран през нощта след привидно успокояване през

...
Протести отново разтърсиха Иран през нощта след привидно успокояване през
Коментари Харесай

Среднощни протести в Иран

Протести още веднъж раздрусаха Иран през нощта след видимо усмиряване през последните седмици, като стачкуващите призоваваха за свалянето на режима , предава Ройтерс.

Шествията в доста градове, в това число Техеран, които започнаха в четвъртък вечерта и продължиха през нощта, означиха 40 дни от изтезанието на двама протестиращи предишния месец.

Мохамад Мехди Карами и Сейед Мохамад Хосейни. Други двама.

Протестите, които обгърнаха Иран, започнаха предишния септември след за нарушение на наложителното носене на хиджаб, която изисква дамите да покриват напълно косите и телата си.

Видеоклипове в петък демонстрираха демонстрации през нощта в няколко квартала на Техеран, както и в градовете Карадж, Исфахан, Казвин, Ращ, Арак, Машхад, Санандадж, Корвех и Изех в провинция Хузестан.

Онлайн видео, за което се твърди, че е от свещения шиитски град Машхад в североизточната част на страната, демонстрира протестиращи, скандиращи: " Мой страдалчески брате, ние ще отмъстим за твоята кръв ".
 Над 60 починали при нови митинги в Иран
Над 60 починали при нови митинги в Иран

Според данните, полицейски началник е изнасилил момиче и това е довело до конфликтите

Дългата вълна от митинги и вълнения сложи едно от най-големите провокации пред Ислямската република след революцията от 1979 година Въпреки че митингите очевидно са намалели през последните седмици, евентуално заради изтезанията или бруталното потушаване, актовете на гражданско непокорство не престават с неотслабваща мощ. Младежи рисуват графити през нощта, заклеймяващи режима, или изгарят проправителствени билбордове по основните автомагистрали. Разголени дами се появяват по улиците, моловете, магазините и заведенията за хранене макар жестоките предизвестия на управляващите.

Въпреки митингите управляващите не се отхвърлиха от политиката за наложително носене на хиджаб, което се смята за един от стълбовете на Ислямската република.

През последните седмици иранските медии оповестиха за затваряне на няколко предприятия, заведения за хранене и кафенета заради неспазване на разпоредбите за носене на хиджаб.

Миналата седмица ирански публични лица приканиха профсъюзите за по-стриктно използване на наредбите за носене на хиджаб в магазините и предприятията на Техеран.

" Неправилно " забулените студентки бяха предизвестени предишния месец, че ще им бъде неразрешено да влизат в университета в Техеран, до момента в който локалните медии оповестиха, че към 50 студентки са били възпрепятствани да влязат в университета Урмия в северозападната част поради нарушение на разпоредбите за носене на хиджаб.

Правозащитници споделят, че повече от 500 протестиращи са били убити от септември насам, в това число 71 малолетни. Близо 20 000 души са арестувани. Най-малко четирима души са били обесени, съгласно правосъдните управляващи.

Карами, 22-годишен първенец по карате, и Хосейни бяха наказани за убийството на член на паравоенната милиция на Басидж.

Amnesty International сподели, че съдът, който е осъдил Карами, е употребявал изтръгнати с насила признания. Адвокатът на Хосейни сподели, че клиентът му е бил изтезаван.

Други двама души бяха екзекутирани надлежно на 8 и 12 декември.

Пет дами активистки, освободени в четвъртък, споделиха в взаимно изказване, че дължат свободата си на солидарността на " любящите свободата хора и младежи на Иран ", съгласно изявления в обществените медии.
 Върховният водач на Иран помилва десетки хиляди пандизчии
Върховният водач на Иран помилва десетки хиляди пандизчии

Помилвани са доста от участниците в митингите поради гибелта на Махса Амини
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР