Протести, отложени местни избори и блокади на пътища - това

...
Протести, отложени местни избори и блокади на пътища - това
Коментари Харесай

Ситуацията в Косово: Западът призова за премахване на блокадите

Протести, отсрочени локални избори и блокади на пътища - това са част от събитията, които повишиха напрежението в Косово през последните седмици. Повече по тематиката споделя сътрудника ни Косове Гьоци от Euronews Albania.

Постигането на последното съглашение сред Прищина и Белград в Брюксел като че ли постави завършек на напрежението в Северно Косово. Това стана, откакто държавното управление на Косово се съгласи да отсрочи крайния период за регистрационните номера, следвайки настояванията на интернационалните сътрудници. Определянето на датата за изключителни избори на 18 декември след оставката на кметовете на общини в северната част обаче не беше приветствано от сърбите.

Напрежението още веднъж се повиши предходната седмица, откакто сърби попречиха на чиновници на Централната изборна комисия да изпълнят отговорностите си по подготовка на изборния развой. Те нанесоха вреди на офиси на комисията. Използваха и оръжия. Това накара държавното управление на Косово да усили полицейските сили и да арестува лице, обвинено като отговорно за случаите.

Напрежението, офанзивите против членове на EULEX и блокирането на пътища бяха наказани от Англия, Европейски Съюз и Съединените щати. Те желаеха потушаване на напрежението и унищожаване на барикадите. Блокадите продължиха дълго. По-рано тук-там се чуха стрелби и детонации. 

Косове Гьоци, Euronews Albania
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР