Протести обхванаха цялата страна днес. Сайтът Novini.bg обобщово събитията до

...
Протести обхванаха цялата страна днес. Сайтът Novini.bg обобщово събитията до
Коментари Харесай

Масови протести обхванаха цялата страна

Протести обгърнаха цялата страна през днешния ден. Сайтът Novini.bg обобщово събитията досега.

Протестиращи от Хасково и Свиленград по обед блокираха пътя към границата с Гърция, а по-късно се пренасочиха пешком към автомагистрала " Марица " и я затвориха. Повече от час аутобанът бе блокиран. В 15.10 часа автомагистрала " Марица " към този момент е свободна за придвижване, блокиралите платната на пътя са се отдръпнали, оповестиха от ОД на Министерство на вътрешните работи - Хасково. По данни на полицията в митинга са взели присъединяване към 300 души, а по сведения на уредниците - близо 1000.

Хората в Хасково стачкуват против безобразията в страната и желаят да живеят обикновено. По думите им оставката на Валери Симеонов е дребна победа, само че митингите ще продължат, тъй като безобразията не са свършили. Те се заканиха, че няма да спрат да стачкуват, до момента в който държавното управление не стартира да работи в полза на обществото.

Протестиращи от Петрич и Сандански блокираха придвижването и стоят в граничната зона преди самия граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ". Полиция и жандармерия пробваха с щитове и шлемове да разпилян натрупалото се голям брой, само че се стигна и до конфликти. Протестиращите викаха, че не желаят полицията да показва принуждение, припомняйки, че когато самите чиновници от Министерство на вътрешните работи са протестирали, хората са били с тях. " Недопустимо е, когато сме излезли на кротичък митинг, да се упражнява против нас такава мощ ", споделиха хората, представени от БНР. Обстановката е видимо спокойна. От едната страна пътя е блокиран от жандармерията, от другата страна от протестиращите хора, които са безапелационни, че ще останат тук до края, до крайния час, който са декларирали - 18.00 часа. Малко преди 16 ч. завърши митингът и блокадата на пътя в региона на Гоце Делчев към другия граничен пункт Илинден-Екзохи. Хората там се разотидоха.

Блокиран е и другият пункт при " Илинден-Ексохи ". Там се намират протестиращи, които участваха в автошествието в Гоце Делчев.  Въпреки извънредно масираното наличие на полиция и жандармерия, която съумя да заварди Автомагистрала " Струма "   и всички обходни пътища през селата до граничния пункт " Кулата ", хората съумяха да се придвижат поединично с колите и към 14.40 ч. блокираха метода към граничния пункт. Не се пропущат камиони и  леки коли, като се изключи пътуващи, които имат здравословни проблеми или дребни деца. Хората не се ангажират с прогнози какъв брой време ще остане под обсада най-натоварената пътна артерия в страната, само че минути преди 15 ч. на място бяха дислоцирани към 3-4 буса на жандармерията, както и коли. Изключително засилено полицейско наличие, само че към този момент не се чака да се стигне до ексцесии.

Протестиращи блокираха интернационалния път за Гърция край Кърджали. Те стопираха за половин час с колите си придвижването в двете направления на разклона, прочут като " спирка Джебел ".  По-късно колите бяха изтеглени настрана от главното платно, само че прекосяването беше затруднено. Част от недоволните оставиха колите си в региона и потеглиха пешком за Кърджали. За понеделник вечер е плануван нов митинг, само че без коли

След близо два часа обсада протестиращите шуменци са се отдръпнали от пътен възел " Белокопитово " на автомагистрала " Хемус ". Образувалите се колони по другите посоки на придвижване се пускат поетапно, оповестиха от регионалната дирекция на полицията. По-рано през днешния ден към 200 поданици на регионалния град се събраха пред залата " Арена Шумен ". От там стартира автошествие към автомагистралата.

Протестиращите от Плевен зареждаха по бензиностанциите за по 1 лев, след което да направиха пешеходно шествие от централния площад в Плевен до театъра.

 Близо 400 габровци с над 100 автомобила се събраха по обед пред спортната зала " Орловец ", с цел да стачкуват против високите цени на горивата, повишаването на живота и ниските приходи. Автошествието мина по централните градски улици под звуците на клаксони, насочи се към южните градски квартали и приключи пред общинската администрация, където участниците в автошествието оповестиха, че митингите в града ще продължат и през идната седмица.

 Протестиращите от Бургас блокираха придвижването по автомагистрала " Тракия " в посока София при отбивката за Камено и Българово. След като блокадата на входа на града беше преодоляна и част от протестиращите се прибраха в Бургас, друга част продължиха по автомагистралата и блокираха пътният възел, който води към село Българово. Алтернативният път, който бе даден от полицията - през Камено, също е блокиран с жива верига от протестиращи, които развяват трибагреници. Колите с майки и възрастни хора, се пропущат. Блокадата продължава.

От пресцентъра на ОДМВР разпространиха и информация за обходните направления, които могат да бъдат употребявани от водачите. Въведена е краткотрайна организация. Колите, които се движат в посока София могат да употребяват надлеза на " Лукойл ", а оттова могат да се качат на автомагистралата от пътен възел Камено. Колите, които пътуват за Бургас от автомагистрала Тракия, се отбиват от пътен възел Камено.

Протести има също в Търговище, в Сливен.

 В Силистра на протест протестиращи настояха за започване на всенародно разискване за прекосяване към президентска република с двукамарен парламент със мощно сведен цифров състав. Те желаят незабавна оставка на държавното управление и разформироване на Народното събрание.

Част от автомагистрала " Тракия " в региона на Ямбол беше затворена от протестиращи от регионалния град. Повече от три часа беше блокиран пътя към Граничен пункт " Лесово ". 

Създадени бяха обходни направления през селата Симеоново- Асеново- Стефан Караджово и град Елхово, само че придвижването беше възобновено малко преди 16 ч.

В Русе митингът бе и против замърсяването на въздуха, повишението на налозите, повишаването на гражданската отговорност и нарастването на цените на храните. Недоволните се заканиха, че в случай че не бъдат чути, идната неделя ще затворят пътя Русе-София.

Масов митинг и обсада на път в Разлог. Местните хора се подвигнаха и поради високата цена на водата в района. Движението на основния път сред Разлог и Банско бе затворено. Имаше напрежение сред протестиращи и служители на реда.

Протести и в Северозападна България. Сред малко автошествие из улиците на Монтана жителите блокираха една от бензиностанциите в града. Протестиращи от общините Берковица и Връшец блокираха от 13.30 до 14.30 часа през днешния ден пътя Монтана- София през прохода Петрохан при берковското село Бързия. Те закачиха листовки, на които написа " Спрете общественото ликвидиране на българина ", " Смяна на системата ", " Не на повишаването на живота ", " Искаме европейски приходи " и така нататък Според тях, с повдигането на налози и застраховки на коли и цени на разнообразни артикули и услуги за последния месец северозападна България е обедняла доста, а в доста локални компании са направени съкращения. По време на митинга от двете страни на село Бързия се извиха огромни опашки от коли. Колоната зад село Бързия от прибиращи се след почивните дни хора към София доближи до разклона за Берковица. Полицията охраняваше митинга и не се стигна до произшествия.

За първи път на митинг излязоха и жителите на Генерал Тошево. Малко след 12.30 часа основният път в добруджанския град бе блокиран от десетки коли и мотори. Около 100 автомобила потеглиха от Генерал Тошево към контролно-пропунсквателния пункт " Кардам ". Идеята на протестиращите е да стигнат до " Кардам " и да се върнат назад в спокойно мотошествие. До затваряне на пътища няма да се стига, безапелационни са уредниците.

Около 200 протестиращи блокираха основния път София-Варна в региона на пътен възел " Боаза " при разклона за Тетевен. Движението беше спряно за към 10 минути. Образуваха се огромни колони от коли, само че трафикът в сектора последователно се възстановява. Преди това беше проведено автошествие от пътен възел " Боаза " до село Български извор и назад, в което участваха към 100 автомобила, което също затрудни придвижването. Протестиращите упорстваха за по-добри условия на живот в страната, чуха се и крясъци " Оставка ". До произшествия не се стигна, в региона имаше засилено полицейско наличие.

Около 40 души излязоха на пешеходно протестно шествие и по централния бул. " България " в Ловеч.

В Троян след блокадата на пътя Ловеч-Троян протестиращите минаха с автошествие по главните улици в града. Протестът им завърши пред постройката на общината.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР