Протести избухнаха в източната германска провинция Тюрингия, след като крайнодясната

...
Протести избухнаха в източната германска провинция Тюрингия, след като крайнодясната
Коментари Харесай

Гняв в Тюрингия, след като местният премиер беше избран с помощта на крайнодесните

Протести избухнаха в източната немска провинция Тюрингия, откакто крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " оказа помощ за отстраняването на районния министър председател Бодо Рамелов, заменяйки го с различен претендент, съобщи Би Би Си.

Рамелов от партия " Левицата " завоюва провинциалните избори през октомври и контракти съдружна договорка във вторник, само че по-късно загуби нужното гласоподаване, с цел да стане министър председател на Тюрингия. " Алтернатива за Германия " ненадейно застана зад различен партиен претендент.

На решаващия трети тур от вота Кемерих получи 45 гласа, с един повече от досегашния министър председател Рамелов. Издигнатият от " Алтернатива за Германия " получи нула гласа при третото гласоподаване, което значи, че депутатите от тази крайнодясна партия са дали вота си за либерала Кемерих, показва ДПА.

За обичайните партии съдействието с " Алтернатива за Германия " се счита за табу и както локалните християндемократи, по този начин и Свободната демократическа партия поддържаха претендента на либералите Томас Кемерих.

Никой недодялан министър председател преди не е встъпвал в служба благодарение на " Алтернатива за Германия ".

 Бодо Рамелов
© Reuters

Бодо Рамелов

Антиимигранстката партия е най-голямата опозиционна мощ в националния парламент на Германия, Бундестага. Тюрингия е една от най-важните ѝ области и районната " Алтернатива за Германия " е считана даже за още по-крайна, тъй като се управлява от Бьорн Хьоке, една от най-спорните ѝ фигури. Той провокира рецензии, когато осъди решението за слагане на мемориал на Холокоста в сърцето на Берлин, описвайки го като " мемориал на срама ".

Критици бяха възмутени, че двете дясноцентристки партии наподобява са сключили сделка с партията, която има крайни възгледи за имиграцията, свободата на словото и медиите.

Пред Народното събрание в Ерфурт, столицата на провинция Тюрингия, Кемерих акцентира, че е срещу всички форми на фашизъм и сподели: " Аз съм срещу " Алтернатива за Германия " и срещу Хьоке ". Според локални медии обаче той е бил пресечен от крясъци " самозванец " и " двуличник ".

Над 1000 протестиращи излязоха по улиците на Ерфурт. Демонстрации имаше и в други съществени градове, съобщи публичната телевизия MDR.

Националният водач на християндемократите Анегрет Крамп-Каренбауер прикани за нови избори и разказа случилото се като " неприятен ден за Тюрингия, неприятен ден за Германия ".

Лидерът на партията на Кемерих, Кристиан Линднер, изключи съдействие с крайнодесните.

На изборите за парламент в Тюрингия през октомври Свободната демократическа партия съумя да премине петпроцентния избирателен предел с едвам 73 гласа, напомня ДПА. Левичарят Рамело съумя с труд да направи тройна коалиция, формирана от неговата партия, социалдемократите и Зелените. Тази коалиция разполагаше с 42 мандата в 90-местния районен парламент. Затова се очакваше през вчерашния ден тя да победи, защото християндемократите и либералите изрично бяха отказали да си сътрудничат с " Алтернатива за Германия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР