Протести избухнаха из цял Беларус в неделя, 9 август, вечерта,

...
Протести избухнаха из цял Беларус в неделя, 9 август, вечерта,
Коментари Харесай

Протести обхванаха Беларус, след като екзитполовете показаха победа на Лукашенко

Протести избухнаха из цялостен Беларус в неделя, 9 август, вечерта, откакто екзитполовете демонстрираха огромна победа за сегашния президент на страната Александър Лукашенко на изборите за държавен глава, написа европейската редакция на Politico.
Независимата телевизия Belsat сподели огромни тълпи да бъдат атакувани от полицията в Минск на фона на известия, че няколко локални изборни секции настояват, че съгласно техните калкулации претендентът на съпротива Светлана Тихановская се оправя по-добре от Лукашенко, предава организация Фокус.
Екзитполът, извършен от държавната Младежка лаборатория за социологически изследвания, дава на Лукашенко 79,7% и 6,8% на Тихановская, а самостоятелните преброявания са неразрешени. Централната изборна комисия съобщи, че ранните резултати ще бъдат оповестени след среднощ, като по-пълният брой гласове ще пристигна в понеделник сутринта.
Тихановская беше изненадваща подмяна на брачна половинка си Сергей, известен блогър, който беше задържан, когато се опита да стартира президентска акция. Тя организира огромни манифестации в Минск и в провинциални градове, като се възползва от всеобщо неодобрение против Лукашенко, който е на власт от 1994 година
Опозицията разгласи още преди изборите, че няма да признае резултатите.
Полицията арестува самостоятелни наблюдаващи и кореспонденти на изборите в неделя и имаше известия за спирания на интернет и усложнения в достъпа до новинарски уеб сайтове. Хората също снимаха огромен брой военнослужещи, които се движат към столицата; главните пътища, отиващи към Минск, бяха блокирани в неделя, а градът беше изпълнен със сили за битка с безредиците и военни.
Вероника Цепкало, един от съдружниците на акцията на Тихановски, избяга в Русия преди гласуването. Съпругът й Валери Цепкало, някогашен дипломат в Съединени американски щати и евентуален претендент за президент, бе заставен да избяга в Русия предишния месец. Друга съюзница Мария Колесникова бе арестувана за малко в събота.
След подаването на бюлетина Лукашенко съобщи, че не чака огромни митинги. „ Мисля, че на следващия ден те ще се успокоят и ще схванат, че всеки живее единствено един път “, сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР