Протести избухнаха и в Гърция. В десетки градове южните ни

...
Протести избухнаха и в Гърция. В десетки градове южните ни
Коментари Харесай

И съседите протестират: напрежението ескалира в Гърция

Протести избухнаха и в Гърция. В десетки градове южните ни съседи излязоха против държавен проект за ограничение на публични митинги, тъй като пречели на уличното придвижване и търговията. Освен това полицията ще има правото да не разрешава избрани събития, както и контрапротести. 

 

#Athens: From tonight’s ongoing clashes between police and people protesting the bill being signed into law at this very minute (22:02 GMT +2), temporarily banning all peaceful political assembly in #Greece. pic.twitter.com/eMQnLFckTB
— The WannabeWonk (@PotempkinBrain) July 9, 2020
 

Законът беше препоръчан от консервативното държавно управление на Гърция в опит да ограничи митингите, като е получил утвърждението на 187 от общо 300 депутати. Неодобрението на жителите ескалира в Атина, където пред Народното събрание стачкуващи хвърляха запалителни бомби, а служителите на реда отвръщаха на неподчинението със сълзотворен газ.

 

Today, clashes in Athens, Greece, to protest against new restrictive government measures... against protests!

 @JimFragmapic.twitter.com/axwiaYqb1C
— Emily (@Emily_Lykos) July 9, 2020
 

И в Сърбия, където жителите посрещнаха с улични протести и принуждение желанието на властта да вкара полицейски час в столицата Белград, недоволството ескалира през последните дни. Хиляди жители излязоха по улиците на сръбската столица в огромен митинг против президента Александър Вучич и политиката му по време на пандемията от ковид. Президентът изиска да върне режима на рестриктивните мерки, откакто броят на инфектираните и умрелите стартира още веднъж да се усилва внезапно. Голямото количество заболели сложи на съществено тестване здравната система в западната ни съседка. Гражданите обаче са уверени, че ръководещите са позволили съществени неточности и са позволили на епидемията да излезе от надзор единствено с цел да проведат парламентарни избори на 21 юни. 

Сърбите не се помириха с обясненията, че посредством полицейския час се цели прекъсването на епидемията. И макар натиска на президента Вучич, министър председателят на страната Ана Бърнабич за следващ път пое политическата отговорност и отдръпна конфликтното предложение. Вместо това Кризисният щаб на страната забранява публичните събирания на групи от повече от 10 души и лимитира работното време на закритите заведения за хранене и кафенета.

 
Сърбия – сред ковид и общественото напрежение

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР